https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/iea-ztrojnasobeni-kapacity-obnovitelnych-zdroju-do-roku-2030-je-dosazitelne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

IEA: Ztrojnásobení kapacity obnovitelných zdrojů do roku 2030 je dosažitelné

24.9.2024 01:47 | PAŘÍŽ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Cíl ztrojnásobit kapacitu obnovitelných zdrojů energie do roku 2030 a snížit spotřebu fosilních paliv je dosažitelný. Bude ale vyžadovat velký tlak na odstranění překážek, jako je vydávání povolení a připojení k síti. Ve své zprávě to uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).
 
Téměř 200 zemí se na loňském klimatickém summitu COP 28 v Dubaji dohodlo na dosažení nulových čistých emisí v energetice do roku 2050 a zavázalo se ztrojnásobit kapacitu obnovitelných zdrojů energie, jako je větrná a solární. Větší kapacita obnovitelných zdrojů ale sama o sobě nesníží spotřebu fosilních paliv a náklady pro spotřebitele, uvedla agentura.

Pro plné využití výhod ze splnění cíle však státy musejí společně usilovat do roku 2030 rovněž o vybudování a modernizaci 25 milionů kilometrů elektrických sítí. Svět bude také potřebovat kapacitu pro skladování energie v objemu 1500 gigawattů (GW). Z toho 1200 GW musí pocházet z bateriových úložišť, což je patnáctinásobný nárůst proti dnešní úrovni.

Země se také na summitu zavázaly zdvojnásobit opatření v oblasti energetické účinnosti, která by pomohla omezit spotřebu energie. Tento cíl ale bude vyžadovat, aby vlády učinily z účinnosti větší politickou prioritu.

Emise z globálního energetického sektoru byly loni rekordní. Ztrojnásobení kapacity obnovitelných zdrojů energie a zdvojnásobení opatření v oblasti energetické účinnosti s cílem snížit spotřebu energie by mohly do konce desetiletí snížit celosvětové emise skleníkových plynů o deset miliard tun ve srovnání s tím, co se jinak očekává, uvádí zpráva.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

FO

František Orság

24.9.2024 22:30
Čemu pomůže ztrojnásobení kapacity OZE, kromě toho, že za stávajících podmínek připojení se minimálně 3krát zvýší problémy v distribuci.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

25.9.2024 06:01
Pro Čínu, jako téměř monopolního dodavatele klíčových technologií pro "zelené" zdroje to musí znít jako rajská hudba. Pokud její výrobní kapacity na tyto smělé plány nebudou stačit, tak otevře další uhelné elektrárny, které jim zajistí levnou elektřinu. Aktuálně 3x nižší cena než v Německu:
https://www.globalpetrolprices.com/electricity_prices/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.9.2024 15:59 Reaguje na Richard Vacek
Je potřeba využít levných panelů, dokud jsou levné a nakoupit a nainastalovat maximum. Asi to levné pořád nebude, čort znajet.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist