https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/iniciativa-zada-rozvoj-zelene-energetiky-ma-zajistit-energetickou-nezavislost?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Iniciativa žádá rozvoj zelené energetiky, má zajistit energetickou nezávislost

16.11.2022 17:03 | PRAHA (ČTK)
Cestou k energeticky suverénnímu státu je podle iniciativy minimálně trojnásobné navýšení peněz pro investice do úspor energie v budovách.
Cestou k energeticky suverénnímu státu je podle iniciativy minimálně trojnásobné navýšení peněz pro investice do úspor energie v budovách.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nová iniciativa z řad odborníků a veřejnosti vyzvala vládu k urychlení budování takzvané zelené energetiky. Žádají například o větší balík peněz pro dotační programy podporující obnovitelné zdroje nebo zjednodušení procesů k podobným projektům. Podle iniciativy jde o řešení závislosti na ruském plynu i jistotu dostupných cen energie. Oznámil to v tiskové zprávě Svaz moderní energetiky.
reklama

 

Výzvu podpořilo přes 1800 signatářů z řad profesních energetických sdružení, firem a odborné veřejnosti a energetických specialistů pod hlavičkou k tomu vytvořené iniciativy s názvem Osvoboďme Česko. Česko musí podle svazu zapracovat na své energetické bezpečnosti a nezávislosti, aby mohlo zajistit domácnostem a firmám dostatek cenově dostupné energie i na příští roky.

"V tuto chvíli je třeba podpořit zvyšování energetické účinnosti i místní obnovitelné zdroje, a to jednoduchými kroky jako například posílením populárního programu Nová zelená úsporám nebo zjednodušením pravidel pro budování nových solárních či větrných elektráren. Jedině tak můžeme dlouhodobě vyhrávat souboj s Ruskem, které zneužilo evropskou závislost na dovozu plynu a ropy," řekl programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

Cestou k energeticky suverénnímu státu je podle iniciativy minimálně trojnásobné navýšení peněz pro investice do úspor energie v budovách. "Podle zákona by do programu Nová zelená úsporám měly každý rok přitéct na čtyři miliardy korun z výnosů z emisních povolenek. Letos však program získal jen několik stovek milionů korun. Vláda se sice zatím snaží tento deficit doplnit prostředky z fondu obnovy, to ale k pokrytí poptávky, obzvlášť pak tento rok, absolutně nestačí," uvedl ředitel poradenské společnosti Budovy21 Petr Holub.

Podle něj by přesměrování veškerých peněz z emisních povolenek do programu znamenalo 70 miliard korun na úspornou energetiku. "Za takovou částku je možné ze 60 000 až 80 000 budov udělat budovy energeticky úsporné. Tato investice by do roku 2030 mohla uspořit 1,8 miliardy metrů krychlových plynu ročně," podotkl Holub.

Iniciativa ve výzvě také nabádá vládu ke zjednodušení procesu povolování fotovoltaiky nejen na budovách a dále její ekonomické zvýhodnění. Dalším krokem má být také nastavení legislativních pravidel pro sdílení energie mezi lidmi prostřednictvím takzvaných energetických společenství, což je součástí návrhu novely, kterou nedávno představilo ministerstvo průmyslu a obchodu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.11.2022 17:44
Nová iniciativa z řad odborníků a veřejnosti ... žádají například o větší balík peněz pro dotační programy podporující obnovitelné zdroje..

Dotace, dotace a zase dotace. Je to marný, je to marný, je to marný !
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

17.11.2022 12:05 Reaguje na Miroslav Vinkler
"Výzvu podpořilo přes 1800 signatářů z řad profesních energetických sdružení, firem a odborné veřejnosti a energetických specialistů pod hlavičkou k tomu vytvořené iniciativy s názvem Osvoboďme Česko."
Předpokládají, že ty dotace skončí u nich.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2022 11:51 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zkuste vymudrovat, jak to udělat bez těch dotací.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.11.2022 18:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak? Vždyť vy sám tvrdíte, že třeba fotovoltaika je
nejlevnější zdroj elektřiny a je to rychle návratná
investice ! Že by prozření, že bez dotací to je problém?
Zkuste to bez dotací a bez podpor výkupu, či uložení
do virtuální baterie? Kterýkoliv OZE natahuje ruce po
dotacích a bez nich se nikdo do nich nehrne. Je to tunel
na státní rozpočet využívající tu situaci způsobenou
dotační politikou OZE a nutností záloh, které prodražují
elektřinu z Občasných Zdrojů Energie. Válka se náramně
hodí lobbistům za OZE a k čerpání dotací a nebýt ji,
tak by se jim těžko vyvracelo, že na vině je unáhlený
odchod od stabilních zdrojů k těm občasným. Zálohy tak
dohánějí překotný rozvoj OZE a dokázaly rozvrátit
klasické tržní prostředí s energií. Jinde, kde tak
nespěchali, tak mají energie o mnoho levnější a smějí
se EU, že si podřezává sama pod sebou větev prosperity.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2022 22:29 Reaguje na Břetislav Machaček
Pořád melete to samé.
FVE vychází dobře, ale v optimálním provedení, pokud máte složitější případ (potřeba lešení kolem celého baráku, víc pater, složitou střechu atd. atd,) tak se to silně prodražuje. A k tomu ne zrovna výhodný úvěr atd.
Ale i tak to vychází dobře, ale jak půjdou ceny eklektřiny dolů, můžete se dostat na hranu a nebo za ní.
Proto je to dobrá investice, pokud peníze máte, ale jít do dluhů, je už moc veké riziko.
A my nemáme čas.
Proto se to porozumu nadotuje a tím se ty kapcity vybudují daleko rychleji a ve větším objemu, což je účel celého. Pokud chcete povzbudit rozvoj nějakého regionu, musíte tam postavit dobré silnice a to je taky jen dotace.
Takže dotace na FVE je investice, na rozdíl od dotací do Agrofertu.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

17.11.2022 14:43
Martin Sedlák a Petr Holub. Místo toho, aby přemýšleli, jak co nejefektivněji využít podporu OZE a co nejšikovněji zateplovat budovy, jen žádají další a další dotace.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

17.11.2022 18:34
Každý signatář má zajisté za své peníze vybudovaný brčálově zelený obnovitelný eko zdroj energie. Jestli ne, tak ani sami nevěří tomu, že se jedná o optimální řešení. Pokud to k fungování potřebuje dotace, tak už to ukazuje, že se jedná o nesmysl.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist