https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/irsko-planuje-velkou-vetrnou-elektrarnu-pro-vyrobu-zeleneho-vodiku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Irsko plánuje velkou větrnou elektrárnu pro výrobu zeleného vodíku

23.11.2021 01:11 | DUBLIN (ČTK)
Větrná farma na moři
Větrná farma na moři
Singapurský stavitel větrných elektráren Enterprize Energy podepsal smlouvu o výstavbě velké větrné farmy na moři u pobřeží Irska. Hodnota kontraktu činí deset miliard USD (225 miliard Kč) a elektrárna má dodávat elektřinu pro zařízení na výrobu takzvaného zeleného vodíku. Uvedla to agentura Bloomberg.
reklama

 

Zelený vodík, který se vyrábí za pomoci obnovitelné elektřiny, je považován za čistou alternativu zemního plynu pro odvětví, jako je výroba oceli, nebo například pro chemický průmysl. Do této technologie se zapojuje řada předních energetických firem, od norské Equinor až po britskou BP. Evropa má za cíl do roku 2024 zvýšit instalovanou kapacitu pro výrobu zeleného vodíku na šest gigawattů (GW) a do roku 2030 až na 40 GW.

Větrná farma společnosti Enterprize Energy bude mít kapacitu čtyři GW. Bude dodávat elektřinu k produkci vodíku určeného pro domácí trh nebo pro jeho přeměnu na čpavek, který bude možné vyvážet, uvedl generální ředitel firmy Ian Hatton.

Elektrárna bude dodávat proud pro čtyřgigawattové vodíkové zařízení v Irsku nazývané Green Marlin, které vyvíjejí firmy E1-H2 a Zenith Energy. Zařízení by mohlo zahájit produkci v roce 2026.

Singapurská firma staví také větrnou farmu na moři v Thajsku, a to o výkonu 3,4 GW. O další pak uvažuje v Brazílii.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PB

Petr Blažek

23.11.2021 19:47
Podpora OZE by měla jít pouze tímto směrem. Chcete postavit větrník nebo fotovoltaiku, tak jedině se zařízením, které dokáže tuto energii skladovat.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist