https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/italska-vlada-dala-do-zakona-o-rozpoctu-ustanoveni-o-odstrelu-divokych-prasat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Italská vláda dala do zákona o rozpočtu ustanovení o odstřelu divokých prasat

22.12.2022 12:19 | ŘÍM (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V italských městech i chráněných oblastech bude zřejmě možné střílet divoká prasata, jejichž maso po kontrole nezávadnosti půjde nabídnout ke konzumaci. Příslušnou právní úpravu zahrnula vládní koalice do návrhu rozpočtu na příští rok, který ve středu schválil výbor parlamentu. Návrh kritizovali ochránci zvířat, podle nichž může ohrozit i chráněné druhy, například vlky. Umožňuje totiž odstřel koordinovaný policií v případě, že jsou divoká zvířata rizikem, například pro silniční dopravu.
 

"Rozhodli se zabíjet zvířata i v oblastech, kde se normálně nestřílí, aby udělali radost lovcům. Budeme proti návrhu bojovat v parlamentu, ale už máme připravenu i stížnost k unijním institucím," řekl podle místních médií poslanec Angelo Bonelli ze strany Zelených. Dodal, že změna zákona umožní odstřel i chráněných druhů. Podle něj se může vztahovat i na vlky či medvědy.

Krajně pravicová strana Bratři Itálie premiérky Giorgii Meloniové návrh hájí s tím, že divoká prasata stále více ohrožují občany. Ettore Prandini, šéf italské zemědělské asociace Coldiretti, upozornil rovněž na nebezpečí, která přemnožená prasata znamenají pro úrodu zemědělců. Obavy panují také ze šíření afrického moru prasat, který sice není nebezpečný pro lidi, ale pokud se objeví v chovu, musí se všechna prasata utratit.

"Máme tu invazi 2,3 milionu divočáků, na venkově i ve městech, potřebujeme urgentní řešení, abychom chránili lidí i zemědělskou produkci," uvedl Prandini. Dodal, že divoká prasata se stále častěji přibližují k obydlím či školám, a také způsobují dopravní nehody. Podle asociace Coldiretti, již citovala agentura ANSA, v posledním roce zemřelo 13 lidí při dopravních nehodách způsobených divočáky a na 260 dalších osob utrpělo vážná zranění.

Problém s divočáky řeší dlouhodobě i italská metropole, která má časté problémy také se svozem odpadků. Letos na jaře římská radnice oznámila, že chystá vystavět zábrany v oblastech na okraji města, kudy divočáci přicházejí, a slíbila také intenzivnější svoz odpadu v oblastech vyhledávaných divokými prasaty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PJ

Pavel Jeřábek

23.12.2022 17:58
Italové jsou mejdla.
Panikaří a to se jim divoká prasata přibližují k obydlím.
U nás chodí po sídlištích, na náměstí, kdo nemá pevný plot, tak i po zahradě. A jen občas si to dovolí připomenout radnici, že těch čuníků je v obci víc, než dobrých skutků.
A že je zryto hned vedle silnice, kde se jezdí přes 100 km/hod., tak to už je jen o tom, že divoká prasátka v Čechách dbají dopravních předpisů (až na výjimky) a zbytečně nelezou do jízdních pruhů.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.12.2022 19:54 Reaguje na Pavel Jeřábek
Víte čemu se divím? Černá je problémem pomalu v celé Evropě a to
tam mají taky takové velké lány, které jsou stále přetřásány jako
příčina jejich množení u nás? On je totiž problém s potravní
nabídkou, kterou jim servírujeme. Kukuřice je pro ně požehnáním
a její pěstování pro bioplynky je cílem ekologistů k záchraně planety. Na bramborovém poli, či v řepě lze černou střílet i v noci, ale zkuste to v kukuřici. Střílet ve městě? Tak to jsem zvědav, kdo
to bude dělat a totéž u těch silnic. Když jim tu kukuřici sklidí,
tak jdou i do měst. Od toho byla kdysi myslivecká políčka pro
zvěř, která je přitahovala po sklizni polí a zvěř měla na zimu
potravu. Možná by nebylo místy marné nesklízet okraje polí a
černá by nešla do měst. To by zemědělce nezrujnovalo a omezily
by se i škody na loukách a v lesích. Zvěř by se koncentrovala
u těchto zdrojů potravy, kde by je myslivci snáze ulovili.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist