https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-dlouho-trvala-obnova-zivota-po-nejvetsim-vymirani-druhu-deset-milionu-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak dlouho trvala obnova života po největším vymírání druhů? Deset milionů let

3.6.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pancířnatci (nebo také pancířnatí) permské vymírání nepřežili.
Pancířnatci (nebo také pancířnatí) permské vymírání nepřežili.
Foto | Nobu Tamura / Wikimedia Commons
Před 250 miliony let téměř zmizel život z povrchu Země. Po tzv. permském vymírání druhů zůstalo na Zemi jen asi deset procent původních rostlin a živočichů. Byl to největší známý kolaps biodiverzity. Podle vědců trvala obnova života na Zemi deset milionů let. Krize vedla k novému nastavení evoluce a dala vzniknout novým druhům.
 

Než se život na Zemi znovu vrátil ke své plné síle, trvalo to deset milionů let. Vyplývá to z práce Čung-Čchiang Čchen z Čínské univerzity ve Wu-chanu a Michaela Bentona z Bristolské univerzity, kterou zveřejnil časopis Nature Geoscience.

Zdá se, že jsou dva důvody, proč obnova trvala tak dlouho. Jedním z nich je síla krize, která vedla k masivnímu vymírání druhů, druhým jsou nehostinné podmínky, které po první vlně vymírání přetrvávaly další miliony let.

Krize na konci permu byla zdaleka nejdramatičtější epizodou, která postihla život na Zemi. Příčin bylo hned několik – změny klimatu, kyselé deště, okyselení oceánů a úbytek kyslíku v oceánech. Z povrchu země i z moří zmizelo devadesát procent živočišných i rostlinných druhů. Život tak visel obrazně řečeno na vlásku.

„Těžko si představit, že by život na Zemi mohl být zničen. Ale zkameněliny po celém světě nás nenechávají na pochybách. Byla to největší krize, které život jako takový čelil,“ říká Čung-Čchiang Čchen.

Aktuální výzkumy ukazují, že nehostinné podmínky přetrvávaly dalších pět až šest milionů let po první krizi. Některé skupiny živočichů se vzchopily vcelku rychle a začaly přebudovávat svůj ekosystém, ale i tak byly dál sužovány dalšími krizemi. Zpočátku nebyl život plně obnoven, protože ekosystém se ještě nedostal do ustáleného stavu.

„Zdá se, že se život vrátil k normálu poté, co jej zasáhly další krize a vrátily jej zpět,“ říká Michael Benton. „Podmínky se začaly lepšit po nějakých pěti milionech let.“

Jakmile ekologické podmínky přestaly být tak kruté, ustavil se komplexnější ekosystém. V mořích se objevily nové druhy, jako krabi nebo raci, stejně jako první mořští plazi. Ty pak byli základem budoucího ekosystému.

„My se zpravidla díváme na vymírání druhů negativně. V tomto konkrétním a nejvíc devastujícím případě se ale život obnovil a vznikly nové druhy,“ říká Benton. „Tato událost způsobila znovunastavení evoluce.“ Benton připomíná, že tehdejší příčiny vymírání, jsou stejné jako ty, se kterými se potýkáme dnes.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist