https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/japonsko-vyzkousi-system-s-umelou-inteligenci-na-varovani-pred-medvedy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Japonsko vyzkouší systém s umělou inteligencí na varování před medvědy

2.5.2024 19:18 (ČTK)
Za významné faktory přispívající k nárůstu počtu střetů s medvědy považují odborníci aktuální nedostatek jejich přirozené potravy i vylidňování venkova.
Za významné faktory přispívající k nárůstu počtu střetů s medvědy považují odborníci aktuální nedostatek jejich přirozené potravy i vylidňování venkova.
Foto | Alpsdake / Wikimeda Commons
Japonsko po rekordním počtu útoků medvědů na lidi vyzkouší systém varování založený na umělé inteligenci. Za poslední rok bylo v zemi při útocích medvědů zabito šest lidí a více než 200 jich bylo zraněno, informoval list The Guardian.
 

Pilotní systém v prefektuře Tojama ve středním Japonsku bude sledovat živé přenosy ze státních, městských a soukromých bezpečnostních kamer, aby identifikoval medvědy pohybující se v blízkosti obydlených oblastí a okamžitě zaslal varování příslušným úřadům.

Umělá inteligence bude rovněž využívána ke sledování vzorců pohybu medvědů a k předvídání jejich budoucího pobytu. Pokud bude tento systém úspěšný, bude zaveden i v dalších částech země s významnou populací medvědů.

V 19 japonských prefekturách bylo ve dvanácti měsících do konce března zaznamenáno šest mrtvých při útocích medvědů a přes 200 zraněných, což jsou nejvyšší čísla od doby, kdy jsou k dispozici celostátní údaje.

Za významné faktory přispívající k nárůstu počtu střetů s medvědy považují odborníci aktuální nedostatek jejich přirozené potravy, vylidňování venkova a s ním spojený trvalý pokles počtu dětí v menších městech a vesnicích, jejichž hlučnější chování pomáhalo medvědy odhánět.

Útok medvěda na malé nákladní auto na severním ostrově Hokkaidó 28. dubna zachytila palubní kamera. Dramatické záběry zachycují také mládě, které právě přešlo horskou silnici před nákladním autem a útok ve vysoké rychlosti mohl být akcí ochranářské matky. Je slyšet, jak řidič křičí: "Už zase běží, to není dobré!"

Střety lidí s medvědy ve střední Evropě byly v poslední době zaznamenány zejména na Slovensku. Značnou pozornost vyvolal případ z letošního března, kdy medvěd zranil několik lidí ve městě Liptovský Mikuláš na severu země. Ministr životního prostředí Tomáš Taraba později informoval, že útočící medvěd byl zastřelen, podle zástupce opozice ale zásahový tým zastřelil jinou šelmu. Téma možné regulace počtu chráněných medvědů zasáhlo na Slovensku do kampaně před loňskými parlamentními volbami i před nedávnou volbou prezidenta.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

5.5.2024 09:52
Umělou inteligenci bych doporučil nainstalovat do hlav těch, kteří bezmeznou
ochranou medvědů přivedli medvědy k hladovění a napadání lidí v Japonsku
a děje se tak i jinde, kde ochranářům ta inteligence schází. Takže místo
regulace stavů medvědů budou pouze monitorováni a další desetiletí budou
vědci bádat, proč hladové šelmy napadají lidi. Ony to dělají z HLADU po
vybití kořisti a bude tak všude, kde se přemnoží a nebudou se regulovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist