https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jeste-letos-omezime-volne-dostupne-petardy-a-pyrotechniku-rika-hladik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ještě letos omezíme volně dostupné petardy a pyrotechniku, říká Hladík

9.1.2024 13:03 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Skitterphoto / Pixabay
Ministr životního prostředí Petr Hladík dnes na snídani s novináři mimo jiné oznámil záměr omezit volně dostupné petardy a pyrotechniku. Jakou formu má regulace mít ale ještě není jasné.
 
Petr Hladík zmínil, že v letních měsících bylo v Národním parku České Švýcarsko několik malých požárů, které souvisely s používáním pyrotechniky.

„V jednom konkrétním případě máme zdokumentováno, že do Česka přijel cizinec, aby si v Hřensku koupil pyrotechniku, kterou pak v Národním parku České Švýcarsko odpaloval,“ popisuje ministr Hladík.

Podle jeho slov má Německo a Polsko, a nově i Slovensko výrazně přísnější podmínky pro volný prodej pyrotechniky.

Podle ministra je teď na místě vést diskuzi o tom, jak pyrotechniku regulovat, jestli například omezit její prodej jen lidem s licencí, nebo zvolit jinou formu.

„Už se na to s kolegou Markem Výborným nemůžeme dívat a během letoška chceme prodej petard a pyrotechniky omezit,“ říká Petr Hladík.

Zábavní pyrotechnika nezpůsobuje problémy jen v lesích národních parků. Před jejím volným užívání varují i ochránci zvířat. Podle nich jsou zejména novoroční petardy a ohňostroje zdrojem mnoha zvířecích úrazů, které pak plní stanice pro handicapované živočichy.

Pyrotechnika je také zdrojem znečištění ovzduší a prostředí. A v neposlední řadě může být pyrotechnika také zdravotním rizikem pro samotné uživatele, zejména při nesprávné manipulaci s ní.

Některá města a obce na legislativní omezení nečekala a používání pyrotechniky omezily v rámci městských či obecních vyhlášek. Například hlavní město Praha zakázalo používat volně dostupnou pyrotechniku v památkové rezervaci, na vodních tocích, na ostrovech v těchto tocích a na pozemcích sousedících s korytem vodních toků, a to v šířce do 50 metrů od břehové čáry, v okruhu 250 metrů od zařízení poskytujících zdravotní lůžkovou péči nebo od domovů pro seniory anebo od domovů pro osoby se zdravotním postižením, na přehradách, hrázích, vodních nádržích, jezech a zdržích a ve vzdálenosti do 50 metrů od nich, na zvláště chráněných územích a ve vzdálenosti do 50 metrů od těchto území, v přírodních parcích a ve vzdálenosti do 50 metrů od těchto parků, ve vzdálenosti do 250 metrů od areálu Zoologické zahrady hlavního města Prahy, útulků pro zvířata a zařízení poskytujících veterinární pohotovost.

Zkušenosti jsou ale takové, že lidé tyto vyhlášky nedodržují a jejich vymáhání je zejména během novoročních oslav problematické.


reklama

 
foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

9.1.2024 14:45
To zas bude utrhaných prstů, jak si to lidé budou vyrábět z chemikálií.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.1.2024 14:52 Reaguje na Richard Vacek
Jo, zase někdo chce bejt " hezkej ", že !
Odpovědět
Anyr

Anyr

9.1.2024 15:30 Reaguje na Richard Vacek
No, ještě k tomu zavést pravidlo, že léčba nemocí a úrazů z vysoce rizikového jednání (a tím myslím třeba i kouření a alkohol, nejen homemade petardy) nebude hrazena z pojištění, případně si na to budou muset doplácet, a bude to tu zase o kus lepší. :* :D
Holt dokud mají lidé pocit, že za ně vždycky někdo jejich blbosti vyřeší, tak je to k zodpovědnosti za sebe nedonutí.
Odpovědět
PB

Petr Brok

9.1.2024 15:52 Reaguje na Anyr
A co vysoce rizikové sporty, nepřízpůsobení jízdy stavu vozovky, rizikový sex atd. To by bylo peněz ve zdravotnicví. Jenže, jak to zjistit...
Odpovědět
LB

Lukas B.

10.1.2024 13:52 Reaguje na Petr Brok
jojo, na kardiologii udělají rozbor stolice, a běda, najdou-li nevyváženou stravu, notabene najdou-li v krvi stopový nikotin nebo metabolity alkoholu. to se bude prostému voliči líbit.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

10.1.2024 18:20
Ono to nebude tak horké, i když ekolist již vypouští prskajícího Džina z láhve. Do příštího Silvestra schází skoro celý rok. Do té doby emoce opadnou, a byznys s rachejtlemi a petardami pokvete dál.
Odpovědět
va

vaber

11.1.2024 09:51
já jsem pro, je to zábava pro jednoduché občany ,ale nebyl zákaz pyrotechniky v Praze už letos?
petardy byly slyšet od rána,nikoho žádný zákaz nezajímal,
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist