https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihoafricka-republika-chce-kontrolovat-obchod-s-usni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihoafrická republika chce kontrolovat obchod s ušní

8.2.2007 14:55 | PRAHA/KAPSKÉ MĚSTO (EkoList)
Jihoafrická republika (JAR) se rozhodla učinit přítrž ilegálnímu sběru měkkýše známého v češtině pod názvem ušeň (Haliotis midae). Endemický druh v pobřežních vodách Afriky se od května dostane do Apendixu III sdružení CITES - Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy fauny a flory. Znamená to větší kontrolu nad globálním obchodem s těmito měkkýši.
 

"Umístění na seznamy CITES potenciálně může pomoci omezit ilegální obchod s těmito hodnotnými a vyhledávanými mořskými měkkýši," říká Markus Bürgener z TRAFFICu, mezinárodní neziskové organizace, která sleduje obchod s divokými zvířaty. "Přesto seznam sám o sobě bezpečně nezaručí výsledky. Proto je nutná vstřícná spolupráce a podpora obchodujících zemí celním kontrolám a představitelům CITES."

Druh ušně nazývaný v jižní Africe "perlemoen", o který se zde jedná, je jedním ze tří, jež lze vidět v jihoafrických vodách. Její maso je považováno za pochoutku především ve východní Asii. Některé národy věří, že má afrodiziakální účinek. Její schránky jsou velice tvrdé, často pokryté perletí, využívají se na výrobu popelníků, mýdlenek a nádob na potraviny. Vědci z Kalifornie dokonce zkoumají, zda by vlastnosti schránek ušní nebyly využitelné při výrobě neprůstřelných vest.

Pokud by ilegální sběr pokračoval ve stejné míře jako donedávna, komerční rybolovné firmy v JAR by přestaly být životaschopné a jejich zánik by představoval ztrátu stovek pracovních míst.

Ilegálně ulovené ušně putují většinou ze sousedních států jako Mozambik, Svazijsko, Zimbabwe do cílových destinací. Také přes Namibii prochází úlovek pytláků ušní. Hlavním dovozcem je Hong Kong, dále Tchajwan, Japonsko a Čína. I přes velkou snahu vlády JAR vypořádat se s problémem pytláctví a kriminalizovat pachatele, podstatou mezinárodního obchodu je potřeba zajistit asistenci dalších zemí. Té lze nejúčinněji dosáhnout právě umístěním na seznamy CITES.

Apendix III obsahuje ty druhy, jež požádaly zapsat členské země, které už samy regulují obchod s těmito druhy zvířat, aby zabránily jejich dlouhodobě neudržitelnému či ilegálnímu získávání. Mezinárdní obchod s těmito druhy je poté umožněn pouze se zvláštními povolenkami nebo certifikáty. Zapsání na Apendix III druh automaticky získává asistenci cílových zemí - jejich celníci budou moci povolit pouze dovoz s požadovanými dokumenty.

TRAFFIC je organizace založená společně Světovým fondem na ochranu přírody (WWF) a IUCN jako síť pro monitoring obchodu s volně žijícími živočichy.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist