https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihocesti-hygienici-evidovali-nejvice-pripadu-lymeske-boreliozy-za-posledni-leta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihočeští hygienici evidovali nejvíce případů lymeské boreliózy za poslední léta

21.4.2024 00:34 (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Jihočeští hygienici letos zaznamenali nejvyšší počet případů lymeské boreliózy za poslední léta. Nemoc přenášenou klíšťaty evidovali u 87 lidí. Je to o 23 více než ve stejném období loni, informovala ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.
 

"Přes současnou studenou vlnu dosavadní ráz počasí a mírná zima velmi urychlily nástup aktivity klíšťat. Jsme krajem s dlouhodobě vysokým výskytem klíšťové encefalitidy, jedním z nejvyšších ve střední Evropě. V případě tohoto onemocnění je situace zatím klidná, podobně jako vloni registrujeme zatím jeden potvrzený případ. V posledních letech ale vidíme v kraji i výrazný růst počtu potvrzených případů lymeské boreliózy," uvedla.

Výjimkou byly jen roky ovlivněné pandemií koronaviru, kdy lidé nemohli tolik chodit do přírody. V roce 2019 šlo o 431 případů lymeské boreliózy, loni už jich bylo 518. "V končícím týdnu jsme zaznamenali 11 nově potvrzených případů. Pokud by tento trend pokračoval, můžeme letos zaznamenat jeden z nejvyšších výskytů lymeské boreliózy v historii," uvedla Kotrbová.

Lymeská borelióza je bakteriální onemocnění, asi pětkrát častější než klíšťová encefalitida, protože přítomnost borrelií vykazuje v ohniscích až deset procent populace klíšťat. V jižních Čechách se nejvíce případů vyskytuje dlouhodobě především na Jindřichohradecku a Táborsku, což znamená v povodí Nežárky a Lužnice. V posledních letech stoupá výskyt i ve vyšších nadmořských výškách a z okresů velmi výrazně v okrese Český Krumlov. Borelióza může způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Proti lymeské borelióze zatím ve středoevropských podmínkách neexistuje očkování.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PE

Petr Elias

21.4.2024 07:15
Opět ty tajné americké laboratoře na ukrajině šíří nákazu po evropě. Fyalo octup a pryč z EU! ( :D )
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

22.4.2024 09:50
kacirska myslenka ... co takle zacit opet vypalovat meze a neudrzovane louky misto mulcovani? drzet to na uzde pod dozorem hasicu? rizene? priroda bere ohen jako soucast kolobehu zivin.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

22.4.2024 13:21 Reaguje na mara polasek
Kačířská myšlenka... co takhle přestat decimovat populace přirozených predátorů?
Vypalování trávy (pokud nemá způsobit víc škod než užitku) se má provádět v předjaří, tudíž na populace klíšťáků má pramalý vliv.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

22.4.2024 13:53 Reaguje na Jakub Graňák
Kolik přirozených nepřátel má klíště?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

22.4.2024 16:02 Reaguje na pavel peregrin
Mraky
Odpovědět
pp

pavel peregrin

23.4.2024 07:12 Reaguje na Jakub Graňák
Opravdu? Ono to nebude tak horké, najděte si odpovědi odborníků z parazitologického ústavu, publikované kdysi zde na Ekolistu. Nic ve zlém, ale průřezem se shodli na tom, že konkrétně u domu je nejlépe udržovat nízký sekaný trávník, dále, že s těmi predátory to zdaleka není tak horké. Jinak ten trávník asi napadne každého už z logiky věci.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

24.4.2024 17:33 Reaguje na pavel peregrin
Opravdu... prakticky všichni nespecializovaní draví členovci do velikosti cca 1 cm... stejně jako predují všechny ostatní roztoče
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.4.2024 14:15
Klíště chytnete 10-100x pravděpodobněji v lese, než někde na otevřené louce. A tam vypalovat není co, klíšťata šplhají z hrabanky (nejčastěji listnaté) na stébla trav, odkud se dostávají na hostitele. Doporučuji repelentem nastříkat i batoh, pokud ho budete v lese odkládat na zem. A i tak je dobré ho prohlídnout před nahozením na záda, stejně jako průběžně kontrolovat nohavice.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

23.4.2024 07:14 Reaguje na Karel Zvářal
A nejen ze stébel trav- klíště, ač se to vyvrací, je schopno spadnout na hostitele i z větviček stromů. Kdybych to neviděl na vlastní oči, nevěřil bych tomu.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

23.4.2024 07:15 Reaguje na pavel peregrin
Jinak dost podrobně o klíšťatech a klíšťácích pojednává RNDR Milan Daniel ve své výborné knížce Tajné stezky smrtonošů.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.4.2024 07:48 Reaguje na pavel peregrin
Nejvíce jich je na zemi, a to hned zkraje jara. Proto nesedat, natož lehat (opálit se) v teplém březnovém poledni. A pravdu máte v tom, že u těch drobných nymfiček moc predátorů nebude - jsou sotva patrné, s minimálním pohybem. Je to jen tvrdá kutikula, takřka bez obsahu dalších živin.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.4.2024 07:56 Reaguje na Karel Zvářal
Významnější predátoři jsou snad jen afričtí klubáci, kteří se specializují na vybírání nacucaných klíšťat ze srsti buvolů, zeber, žiraf apod. Z nich nutriční hodnota je o mnoho řádů jinde, než sotva viditelná tuhá tečka.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist