https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihomoravsky-kraj-chce-ziskavat-vodu-z-dulnich-vrtu-slouzila-by-zalivce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihomoravský kraj chce získávat vodu z důlních vrtů, sloužila by zálivce

24.11.2022 01:11 | BRNO (ČTK)
Podle hejtmanova náměstka Jana Zámečníka jižní Moravu sužuje sucho a problému se nevyhnou ani ostatní kraje.
Podle hejtmanova náměstka Jana Zámečníka jižní Moravu sužuje sucho a problému se nevyhnou ani ostatní kraje.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jihomoravský kraj prověřuje možnost získávat vodu z důlních vrtů, kde se přestalo těžit. Má vytipované lokality. S ohledem na kvalitu vody by nesloužila jako pitná, ale pro zálivku. Výhledově by se dalo zvážit energetické využití, řekl hejtmanův náměstek Jan Zámečník (KDU-ČSL). Podle něj jižní Moravu sužuje sucho a problému se nevyhnou ani ostatní kraje.
 

S myšlenkou na využití vody z důlních vrtů podle Zámečníka přišla bývalá ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL), která pochází z Hodonínska a v minulosti také působila v orgánech kraje. "Když se někde přestane těžit, tak se přestane odčerpávat ta voda a ona stoupá zpátky. Následně se začne tlačit na povrch," uvedl Zámečník.

Kraj loni udělal analýzu, ze které vyplynuly tři vhodné oblasti. Jednou jsou bývalé lignitové doly v okolí Kyjova na Hodonínsku. "Minulý týden bylo pilotní čerpání vody v Šardicích a výsledky jsou lehce pozitivní. Vody je tam dost, a to 3,5 kubíku za hodinu. Je tam ale mnoho chemických látek, proto by voda mohla sloužit jako užitková, ne jako pitná," řekl hejtmanův náměstek. Další zkoušky by se měly v oblasti uskutečnit v Kyjově, Kelčanech, Mistříně a Vacenovicích.

Další lokalitou jsou ropoplynové vrty na Hodonínsku. "Navázali jsme spolupráci i memorandum s Moravskými naftovými doly a budeme se snažit o využití vody z uzavřených ropoplynových vrtů. Zatím jsme to ale dál neposunuli, navíc je tam riziko znečištění," řekl Zámečník.

Poslední lokalitou je Rosicko-oslavanská pánev. "Je tam štola a může to být i výletní cíl, kam je možné se podívat. Voda tam teče ze země," uvedl Zámečník. Podle něj je ale znečištění velké i pro zálivku. Časem by proto voda mohla sloužit pro energetické využití jako například v Německu, poznamenal. Kraj by chtěl otázku vrtů vyřešit do konce volebního období, které je nyní v polovině.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist