https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jmeno-nove-narozeneho-goriliho-mladete-v-zoo-praha-vybere-biolozka-goodallova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jméno nově narozeného gorilího mláděte v Zoo Praha vybere bioložka Goodallová

28.4.2024 01:06 | PRAHA (ČTK)
Kijivu a novorozené mládě
Kijivu a novorozené mládě
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Miroslav Bobek / Zoo Praha
Jméno mláděte gorily nížinné, které se samici Kijivu narodilo předminulý týden v pražské zoologické zahradě, vybere slavná britská bioložka, znalkyně primátů a ochránkyně přírody Jane Goodallová. Jméno se lidé dozvědí v sobotu 11. května v zahradě v rezervaci Dja. Pohlaví nově narozené gorily zoo určí na základě testu DNA z trusu mláděte. ČTK to řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Uvedl, že podle vzhledu by nové mládě mohla být samička.
 

Kijivu přivedla potomka na svět v pátek 12. dubna. Jde o druhé gorilí mládě narozené v Praze v tomto roce. Na začátku ledna se narodila samička, která dostala jméno Mobi. Kijivu je babičkou gorilí samice Duni, které se Mobi narodila. Jak v případě Mobi, tak i nyní u potomka samice Kijivu, je otcem mláděte samec Kisumu.

Jméno nově narozeného gorilího mláděte vybere světoznámá britská bioložka, která se zabývá výzkumem primátů, Jane Goodallová. "Její zásluhy o ochranu zvířat jsou nezměrné. Už před lety ji zaujal náš projekt Toulavý autobus a opakovaně navštívila naši zoo," řekl ČTK Bobek. Projekt Toulavý autobus je naučný program pro školní děti v Kamerunu, děti z programu vybrali jméno Mobi pro samičku narozenou v lednu.

Přírodovědkyni Goodallové je 90 let a velkou část své kariéry se věnovala studiu chování šimpanzů v přírodním parku v Tanzanii. Přednášela v mnoha zemích a navštívila i Českou republiku. Slavnostní odhalení jména mláděte se podle mluvčího zahrady Filipa Maška uskuteční 11. května v 11:00 v rezervaci Dja, Goodallová se ho zúčastní.

Pohlaví gorily zoo určí podle Bobka na základě testu DNA z trusu mláděte. Dodal, že podle vizuálního zhodnocení se však zdá pravděpodobné, že jde o samičku.

Oběma gorilím mláďatům se podle chovatelů daří dobře. "Samice Kijivu svého potomka už necelé dva týdny po porodu půjčuje své nevlastní sestře Shindě," uvedl Mašek. "Kijivu zná Shindu celý svůj život, nikdy nežily odděleně, a proto k ní chová značnou důvěru. Jen několik dní po porodu své nevlastní sestře malou gorilu bez problémů půjčuje na pochování a prohlédnutí," dodal. Největší zájem o nové mládě podle chovatelů jeví stejně jako v případě Mobi osmiletý gorilí samec Ajabu.

U mláděte Mobi chovatelé nyní objevili šestý mléčný zub. "Cumlá i pevnou stravu, ačkoli ji zatím nepolyká," popsal mluvčí zoo Filip Mašek. Podle předpokladu se Mobi už pokouší postavit na nohy a zkouší se také batolit a snaží se chytat větví a provazů. "Zkrátka projevuje veškeré schopnosti, které takto staré a zdravé gorilí mládě projevovat má," sdělil.

Pražská zoo chová gorily nížinné od roku 1963. Prvním gorilím chovancem zahrady byl samec Titan, po něm do zoo přišla samice Nigra. První mládě se v pražské zoo narodilo 13. prosince 2004 - samička Moja se stala prvním gorilím mládětem narozeným v zoologické zahradě v Česku. V listopadu 2011 Moja odcestovala do Španělska, kde žije v parku Cabárceno. Moja je matkou Duni.

Zoologická zahrada v Troji v současnosti chová gorily nížinné na dvou místech svého areálu. V novém pavilonu Rezervace Dja žije rodinná skupina vedená samcem Kisumuem, a to včetně nejstarší pražské gorily Kamby, která jako jediná pochází z volné přírody. V původním pavilonu ve spodní části zahrady, pojmenovaném Centrum Méfou, vytvořili samčí skupinu Richard a jeho synové Nuru a Kiburi. Richard už totiž nesmí mít mláďata, protože jeho linie je v evropském chovu goril dostatečně zastoupena.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist