https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kam-pro-slonovinu-na-ebay
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kam pro slonovinu? Na eBay!

16.1.2021 07:08 | PRAHA (Ekolist.cz)
Necuke. Vyřezáno ze slonoviny v 19. století.
Necuke. Vyřezáno ze slonoviny v 19. století.
Licence | Volné dílo (public domain)
Jeden z největších prodejních portálů na světě, eBay, se před více než deseti lety zavázal, že bude bojovat proti prodeji slonoviny na svých stránkách. Zdá se ale, že v tomto úsilí není příliš úspěšný. Alespoň to odhalil výzkum provedený v Durellově institutu ochrany a ekologie na univerzitě v Kentu.
 

Obchod s ohroženými druhy živočichů a rostlin je navzdory všem celosvětově přijatým opatřením stále velmi intenzivní. Obzvlášť v online světě. Tam je ale velmi problematické ho odhalit. Prodávající se často schovává pod rouškou anonymity a prodávané předměty označuje tak, aby na první pohled nebylo poznat, o co přesně se jedná.

Sofia Venturini a David Roberts se zabývali tím, jak dobře se toto odhalování daří celosvětově velmi úspěšnému prodejnímu portálu eBay. Na něm je možno prodávat v zásadě cokoli – knihy, oblečení, potřeby do domácnosti, ale také třeba tradiční medicínu, živé ryby či různé druhy orchidejí. Jak již odhalily jiné studie, je eBay také významným prodejním kanálem ohrožených živočichů a rostlin a produktů z nich. EBay se proto v roce 2008 zavázal k tomu, že na svých stránkách nebude zprostředkovávat prodej slonoviny.

Vědci se ve výzkumu zaměřili právě na ni. Konkrétně je zajímal prodej tzv. necuke – drobných vyřezávaných předmětů původem z Japonska, které pomáhaly za pasem kimona připnout drobnosti jako krabičku s tabákem či osobní razítko. Tradičně byly tyto miniaturní plastiky vyráběny právě ze slonoviny.

Ukázalo se, že těchto předmětů je na eBay celá řada. Sofia Venturini a David Roberts si z etických důvodů žádný takový předmět nekoupili. Slonovinu ale poznali z mnoha obrázků, kterými prodejci inzeráty doplnili. Slonovina se totiž vyznačuje speciálními zakřivenými liniemi (tzv. Schregerovy linie), které jsou vidět v jejím průřezu. Tyto linie pomáhají již několik staletí odlišit slonovinu od jejích náhražek, historicky se jednalo o náhražky mamutovinou, nebo kly z mrože, hrocha či narvala.

U žádného z inzerátů, který nabízel necuke ze slonoviny samozřejmě explicitně slovo „slonovina“ zmíněno nebylo. Poté, co oba vědci provedli průzkum, čekali měsíc, aby viděli, zda portál proti těmto nabídkám zakročí. EBay tak učinil pouze u velmi malého procenta slonoviny (1,3 % - 6,9 %, rozptyl je způsobený tím, že u některých předmětů nebylo možno s jistotou slonovinu identifikovat). Více než polovina nabízených necuke ze slonoviny byla během měsíce prodaná a zbylé inzeráty byly dál v nabídce.

„EBay sice tvrdí, že bojuje proti prodeji takových produktů, my jsme ale jasně viděli, že na něm takový obchod čile probíhá. Ačkoliv se předměty skrývají za různými názvy a není vždy jednoduché je najít, velké společnosti jako právě třeba eBay mají zdroje na to, aby proti tomuto obchodu mohly zakročit,“ říká David Roberts. Spolu s kolegyní doufají, že by eBay mohl v budoucnu po prodejcích takových předmětů vyžadovat odpovídající povolení nebo jiné doklady, které by ilegální obchod pomohly omezit.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

16.1.2021 14:03
Zdá se, že tvrdé potlačování a znehodnocování pytlákům a pašerákům zabavené slonoviny (páleváním a j.), vyvolává čím dál tím větší nedostatek na černých trzích, tím i vzácnost a zvyšuje výdělek těch, kterým se podaří přes všechna opatření slonovinu prodat.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.1.2021 15:29 Reaguje na Jiří Daneš
Asi tak. Tuny slonoviny spálené oficiálními institucemi okamžitě vyvolají nárůst její ceny na černém trhu, čemuž se říká úspěch v boji s nezákonným obchodováním s touto komoditou.
Odpovědět
bu

běžný uživatel

16.1.2021 21:31 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A co byste jako dělali??? To byste jako nechali se slonovinou legálně obchodovat????
Odpovědět
ig

16.1.2021 23:41 Reaguje na běžný uživatel
Já klidně. Lidi fungují tak, že po vzácném je sháňka a jestli to je ještě zakázané, tak o to větší. Vždyť slonovina se prodává jenom proto, že je vzácná, po technické stránce ji ve všech parametrech předčí řada jiných materiálů. Když už jsou ti sloni mrtví, klidně bych ty zahnuté zuby prodával.
Odpovědět
bu

běžný uživatel

17.1.2021 00:30 Reaguje na
A je vám jasné, že kvůli těm klům musíte ty slony pozabíjet???? Nebo si myslíte, že bude stačit čekat na to až sloni pojdou sami stářím????
Odpovědět
ig

17.1.2021 09:21 Reaguje na běžný uživatel
Copak tohle píšu? Řeč je o předmětech vyrobených ze slonoviny ještě v době kdy to bylo legální a o klech zabavených pytlákům (kteří slony upytlačili). Případně ze slonů z legálně povoleného odstřelu, třeba v Zimbabwe jsou na to kvóty a prodávají se povolenky. Tak co už s těmi kly? Jinak třeba do USA je legální slonovinu dovážet a z některých afrických států je legální ji vyvážet, takže ani ten současný zákaz není úplný.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.1.2021 11:15 Reaguje na běžný uživatel
Zabavenou slonovinu bych normálně prodal a z výdělku bych platil provoz rezervací. Určitě by ekonomičtější než tu slonovinu spálit. Jednak by ti sloni nezemřeli úplně zbytečně a prodejem slonoviny bych snížil její cenu na trhu, což by mohlo odradit část pytláků od další činnosti.
Odpovědět
va

vaber

17.1.2021 08:24 Reaguje na
ze slonoviny se dají vyřezat krásné věci ,samozřejmě podobné se dají udělat z plastu ,ale to je stejné, jako by jste dělal šperky ze železa a dával do nich sklo místo drahých kamenů
Odpovědět
ig

17.1.2021 09:23 Reaguje na vaber
Třeba Swarovski (a mnozí jiní) přesně tohle dělá a jeho byznysu se docela daří :-)
Odpovědět

Jirka Černý

17.1.2021 08:53 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vidím to stejně, instituce jsou jako vždy dost neschopné něco řešit logicky. Tady byla evidentně inspirace jak se řeší drogy, ale ty jsou škodlivé až pro konečného uživatele kdežto slonovina má to zlo na začátku. Osobně bych viděl lepší za těžký prachy to s certifikátem prodat a ty peníze nacpat do ochrany.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.1.2021 14:30 Reaguje na Jirka Černý
Mám stejný názor. Zdá se mi to celkem rozumné a logické. Ti sloni už jsou mrtví, maso sežraly šelmy, kosti se pomalu rozkládají, tak aspoň zisk z prodeje slonoviny pomůže ochránit ta zbylá živá zvířata.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist