https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kasperskym-horam-se-vinou-kurovce-vyrazne-snizi-rozpoctove-prijmy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kašperským Horám se vinou kůrovce výrazně sníží rozpočtové příjmy

2.1.2020 00:25 | KAŠPERSKÉ HORY (ČTK)
Kašperské Hory, třetí největší vlastník městských lesů v ČR, budou mít příští rok vinou kůrovcové kalamity výrazně nižší rozpočtové příjmy. / Ilustrační foto
Kašperské Hory, třetí největší vlastník městských lesů v ČR, budou mít příští rok vinou kůrovcové kalamity výrazně nižší rozpočtové příjmy. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jindřich Chlapek / Ochrana přírody
Kašperské Hory, třetí největší vlastník městských lesů v ČR, budou mít příští rok vinou kůrovcové kalamity výrazně nižší rozpočtové příjmy. Zatímco v minulých letech zajišťovaly lesy zhruba čtvrtinu, příští rok to bude kvůli velmi nízkým cenám dřeva výrazně méně, řekla starostka Bohuslava Bernardová (BEZPP, SNK Nové Kašperské Hory). Dřevo leží v lesích a nikdo ho nechce.
 

"Je to katastrofa. Lesy nás celá léta živily, ten majetek je obrovský," uvedla starostka města se 1450 obyvateli. Město má většinu z více než 6100 hektarů svých lesů v Národním parku Šumava. Od ministerstva životního prostředí sice dostává kompenzaci za omezené hospodaření v parku, ale částka se také snižuje, protože se počítá podle cen dřeva. "V roce 2017 jsme dostali asi 13 milionů, loni osm, letos pět milionů korun. Teď se přitom dřevo prodává za nula nula nic. Všude máme obrovské haldy a nikdo ho nechce. Na trhu je velký přetlak," uvedla Bernardová.

Trvale ziskové Kašperskohorské městské lesy (KML) podle Bernardové snad ještě za letošní rok nebudou ve ztrátě, ale skončí s minimálním profitem. Každý rok městu platily tři miliony korun za pronajaté pozemky, ale kvůli výrazně zhoršenému hospodaření nebudou moci dát příští rok do městské kasy ani korunu, což dále omezí rozpočet.

KML přitom musí kvůli kůrovcové kalamitě těžit více. "A to nekácíme to, co už je suché. Zrzavé stromy tam už zůstávají, protože na to není čas, a také, co s nimi. A do výtopny na štěpku také nechceme dávat všechno jen proto, že to nikdo nechce," uvedla. Podle starostky jde o nejhorší situaci v novodobé historii města po roce 1989. Po škodách zaviněných orkánem Kyrill před 13 lety se také hodně těžilo, ale dřevo se dalo dobře prodat. Dnes je kůrovec rozšířený po celé ČR.

Příjmy města se pohybují kolem 85 milionů korun. Letos město plánovalo výdaje kolem 150 milionů Kč. "Aby je ještě bylo z čeho pokrýt," uvedla starostka. Vedení města, které má vždy do konce února rozpočtové provizorium, bude teď jednat o rozpočtu na rok 2020. Podle Bernardové budou příjmy určitě nižší. Výrazně se sníží inkaso z prodeje dřeva a také není jasné, zda ministerstvo uhradí městu nějakou újmu za lesy v národním parku. V tuhle chvíli netuším, kolik to bude, řekla.

Město přitom čekají nutné velké investice. Jde hlavně o rekonstrukci Besední ulice u náměstí včetně sítí za 44 milionů Kč, opravy silnic, výměna kotlů ve výtopně nebo rekonstrukci chátrajícího bývalého hotelu Bílá růže zhruba za 70 milionů Kč.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist