https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kerry-celi-kritice-odborniku-za-vyrok-o-technologiich-pro-boj-s-oteplovanim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kerry čelí kritice odborníků za výrok o technologiích pro boj s oteplováním

17.5.2021 16:16 | WASHINGTON (ČTK)
"Vědci mi říkají, že 50 procent snížení, které musíme učinit (k dosažení uhlíkové neutrality) do roku 2050 nebo 2045, přijde využíváním technologií, které ještě nemáme," řekl Kerry.
"Vědci mi říkají, že 50 procent snížení, které musíme učinit (k dosažení uhlíkové neutrality) do roku 2050 nebo 2045, přijde využíváním technologií, které ještě nemáme," řekl Kerry.
Americký zmocněnec pro otázky klimatických změn John Kerry čelí kritice i posměchu některých odborníků a aktivistů za svůj víkendový výrok, že zásadní roli při stabilizaci světového klimatu budou hrát technologie, které dosud nebyly vyvinuty. Vědci varují, že lidstvo musí přijmout zásadní kroky v příštích desetiletích, aby splnilo cíle stanovené nynějšími klimatickými dohodami. Vývoj a nasazení nových technologií přitom trvá většinou 30 až 100 let, řekl serveru BBC profesor Julian Allwood z Cambridgeské univerzity.
 

Kerry o víkendu BBC řekl, že USA vedou světový boj se změnami klimatu a rychle například vyřazují z provozu uhelné elektrárny. Ty jsou velkým producentem skleníkových plynů, které podle většiny vědců k oteplování klimatu významně přispívají.

Kerry však odmítl, že by Američané museli kvůli boji s klimatickými změnami měnit svůj životní styl, například tím, že budou jíst méně masa. "Nemusíte se vzdát kvality života, abychom mohli dosáhnout těch věcí, kterých chceme dosáhnout," řekl.

"Vědci mi říkají, že 50 procent snížení, které musíme učinit (k dosažení uhlíkové neutrality) do roku 2050 nebo 2045, přijde využíváním technologií, které ještě nemáme," pokračoval Kerry.

Tuto jeho poznámku však kritizovala řada vědců a to jak klimatologů, tak inženýrů. "Je v podstatě nemožné, aby nové technologie energetické infrastruktury měly výrazný dopad na míru globálních emisí v čase, který nám zbývá," řekl cambdridgeský profesor Allwood. Každé dosavadní technologické změně v energetické infrastruktuře podle něj trvalo 30 až 100 let od vývoje, než dosáhla pětiprocentního zastoupení na existujících trzích.

Dlouho podle Allwooda trvá samotný výzkum a dolaďování technologie, poté přijde na řadu úprava zákonů a směrnic či integrace do stávajících energetických systémů. Do toho je nutné se vypořádat se společenskou přijatelností nových řešení a s odporem zástupců starých technologií, kteří se brání tomu, aby byli vyřazeni z provozu.

Jen Baxterová, mluvčí britské komory inženýrů, rovněž označila Kerryho výroky za velmi optimistické. Lidé by podle ní neměli vkládat důvěru do rodících se či dokonce dosud neexistujících technologií, ale soustředit se na ty vynálezy, které jsou již nyní k dispozici. K dosažení klimatických cílů podle ní bude rovněž nutné, aby lidé změnili svůj životní styl, například tím, že budou více využívat veřejnou dopravu.

Podobný názor zastává také Craig Bennett, ředitel ekologické organizace The Wildlife Trusts, podle nějž lidem nové technologie jistě poslouží. Podpoří však podle něj ale spíše již dnes rozvinutá odvětví jako výrobu energie z obnovitelných zdrojů nebo technologie jejího uchovávání. "Budeme rovněž potřebovat jisté změny chování, aby lidé více chodili a jezdili na kole nebo jedli méně masa. Tato opatření také přináší zdravotní výhody," dodal.

Kerry rovněž v rozhovoru vyzdvihl snahu současné administrativy prezidenta Joea Bidena o snížení emisí skleníkových plynů. V USA se chystá zavření 58 uhelných elektráren, přičemž na otevření nových již podle něj na dnešních trhu nelze sehnat finance. Americká vláda chce podle něj přejít na udržitelné zdroje energie co nejrychleji. Na 75 procent veškeré energetické výroby zprovozněné v posledních letech v USA je podle Kerryho založeno na udržitelných zdrojích.

Kerry rovněž odmítl obavy některých kritiků, podle nichž jsou vytyčené cíle příliš ambiciózní. "Nejen, že se tam (k uhlíkové neutralitě) dostaneme, dosáhneme jí dokonce dříve, než si lidé myslí," řekl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

17.5.2021 19:07
Kerry má v podstatě pravdu. Uhlíková neutralita dosažená jen současnými nyní známými technologiemi je v podstatě fantazmagorie. A dosáhnout ji by znamenalo zásadní plošné snížení kvality života na úroveň, jaká byla v Evropě před několika staletími. Což je v podstatě nemožné, za prvé takový propad kvality života lidé nedovolí. A za druhé nebyl by to jen propad kvality života, ale taky odpovídající propad ekonomik příslušných zemí taky o nějaká století. Což by udělalo například z vyspělých zemí Evropy rozvojové země, které by se neměly jak bránit ekonomické i politické expanzi těch států, jejichž vedení by na uhlíkovou neutralitu a tím ekonomický propad nepřistoupilo. Například Čína nebo Rusko.
Odpovědět
sv

17.5.2021 20:32
Pan profesor allwood zřejmě preferuje technologie, které již máme a skutečně by mohly snížit emise co2, tedy jaderné elektrárny a GMO.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist