https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticka-konference-v-madridu-nic-nevyresila-mini-ekologove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatická konference v Madridu nic nevyřešila, míní ekologové

16.12.2019 00:35 | PRAHA (ČTK)
Dvoutýdenní konference OSN o změnách klimatu v Madridu přinesla plytké závěry a z pohledu ochrany klimatu skončila fiaskem. Uvedli to ekologové. / Ilustrační foto
Dvoutýdenní konference OSN o změnách klimatu v Madridu přinesla plytké závěry a z pohledu ochrany klimatu skončila fiaskem. Uvedli to ekologové. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | COP PARIS / Flickr.com
Dvoutýdenní konference OSN o změnách klimatu v Madridu přinesla plytké závěry a z pohledu ochrany klimatu skončila fiaskem. Uvedli to ekologové, které včera oslovili novináři. Důležitý podle nich bude summit ve skotském Glasgowě, který se koná příští rok. Konference skončila bez shody o základních problémech, přestože se jednání neplánovaně protáhlo téměř o dva dny. Nepodařilo se překonat zejména rozpory kolem trhu s emisními povolenkami.
 

Podle Jana Freidingera z Greenpeace ČR konference skončila fiaskem. "Především 'uhlíkově intenzivní státy a jejich lídři stále preferují zájmy fosilního průmyslu před ochranou planety zajištěním důstojných podmínek pro život příštím generacím. O to důležitější bude debata příští rok ve Skotsku, podle mne poslední šance, kterou celý svět má, aby se nejen dohodl jak na obchodování s emisemi, tak i na dalším omezení vypouštění skleníkových plynů tak, jak (země) slíbily v Paříži," uvedl.

Edvard Sequens, energetický konzultant ze sdružení Calla, poznamenal, že se od konference v Madridu nečekaly průlomové dohody. "Přesto není vůbec dobrým znamením pro budoucnost všech plytkost jejích závěrů. Před vládami jednotlivých zemí včetně české tak stojí nesnadný úkol, jak dohody výrazně posunout před jednáním v Glasgowě. Mimo to pak v Česku musíme začít pracovat na naplnění evropského závazku klimatické neutrality," napsal. Na záměru dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050 se v týdnu dohodly členské státy Evropské unie.

"Očekávaná vůle domluvit se na zpřísnění emisních závazků byla naplněna pouze zčásti. Nejvýrazněji přispěla dohoda Evropské unie s cílem dosáhnout uhlíkové neutrality k roku 2050. Zpřísnění závazků dalších světových hráčů má spíše symbolický charakter, o nějakém velkém progresu tedy mluvit nelze," uvedl Alexander Ač z Ústavu pro výzkum globální změny.

Účastníci konference schválili "krotké" prohlášení, v němž podle agentury Reuters obecně vyzvali státy k vyšším ambicím při omezování emisí skleníkových plynů a k pomoci chudým zemím strádajícím v důsledku klimatických změn. Do čela odporu proti zesílení závazků při ochraně životního prostředí se postavily Spojené státy, Čína, Brazílie, Austrálie a Saúdská Arábie, uvádí Reuters. Brazílie a Austrálie v debatě o povolenkách hájily podle agentur svá stanoviska nejaktivněji.

Jedním ze schválených dokumentů je výzva nazvaná Chilská a madridská výzva k činům. Požaduje, aby státy zpřísnily své závazky pro objem emisí skleníkových plynů tak, aby byly naplněny cíle pařížské klimatické konference z roku 2015. Do konce století by se podle nich teplota na Zemi neměla zvýšit o víc než 1,5 stupně Celsia. Při zachování dosavadního trendu by se totiž teplota mohla zvýšit o tři až čtyř stupně.

"Jelikož globální emise skleníkových plynů letos opět vzrostly, šance omezit oteplení do hranice 2°C se opět výrazně zmenšila. Aby toto bylo možné, bohaté státy by měly dosáhnout uhlíkové neutrality ještě dříve než v roce 2050. Za pokračující velké selhání považuji téměř neprobíhající diskusi o nutnosti zvýšit cenu za těžbu a používání fosilních paliv - obchodování s emisemi jako ekonomický nástroj ke snížení spotřeby fosilních paliv prokazatelně nevedlo. Pokud nedojde k progresu příští rok, šance na omezení růstu teploty do 2°C bude definitivně uzavřena," dodal Ač.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

16.12.2019 16:07
A to si snad ti naivové mysleli něco jiného? Obchod s emisemi, příkazy , zákazy, darmožrouti z neziskovek- všechna tato pakáž štítící se práce? Pokud se do budoucna bude něco z tohoto pohledu řešit, pak rozhodné slovo budou mít USA, Čína, Rusko, Indie, Brazílie a nikoliv pomatená EU spolu se spratkem Thunbergovou, asi by jim to už měl někdo natvrdo říci, aby bylo jasno.
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.12.2019 18:50
Zcela jednoznačně dobře. Celé tohle hnutí je podvod a nesmysl.
Odpovědět
MM

Milan Milan

16.12.2019 19:37
Zdá se že většina konečně států pochopila, že organízátorům těchto "tlachtací" vlastně nejde o klima, ale o kšefty. A tak to politici, teda ti co si váží vlastní důstojnost, rovnou páteř a prosperitu svých států a životní podmínky pro své občany prostě zkřečovali. A tak je to taky dobře. Co mně příjemně překvapilo, že ani naši reprezentanti najednou nebyli v první linii nažhavených "klimaidiotů".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist