https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticti-aktiviste-planuji-v-berline-casove-neomezene-blokady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatičtí aktivisté plánují v Berlíně časově neomezené blokády

19.4.2023 01:04 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Klimatičtí aktivisté plánují v Berlíně časově neomezené blokády. Ve středu zahájí své akce ve vládní čtvrti a od příštího pondělí v celé německé metropoli, oznámilo hnutí Letzte Generation (Poslední generace), které protesty organizuje. Proti jeho záměrům se ostře ohradily policejní odbory GdP.
 

"Město zastavíme pokojně," řekla mluvčí Letzte Generation Carla Hinrichsová k chystaným blokádám. Uvedla, že protesty nebudou mít žádný konečný termín, ale vláda jim může předejít tím, že přistoupí na požadavky hnutí. To mimo jiné chce losováním ustavit společenský výbor, který by naplánoval konec používání fosilních paliv v Německu do roku 2030. Vláda může protesty podle aktivistů zastavit i tím, že předloží plán, jak udržet oteplování planety na úrovni nižší než 1,5 stupně Celsia v porovnání s předprůmyslovým obdobím.

S akcemi aktivistů nesouhlasí policejní odbory GdP, podle kterých si hnutí bere veřejnost jako rukojmí. "Pro téma ochrany klimatu není dobré, že si Letzte Generation s ignorantskou ješitností bere mnoho občanů jako rukojmí," řekl v rozhovoru s mediálním domem RND Alexander Poitz z vedení GdP.

Hnutí od roku loňského roku pravidelně blokuje dopravu, aby tak zvýšilo tlak na rázný přístup k ochraně životního prostředí, což řada politiků včetně členů ekologické strany Zelení kritizuje. Demonstranti se často rychleschnoucím lepidlem lepí k vozovkám, aby zkomplikovali dopravu. Rovněž se lepí k uměleckým dílům, která také polévají různými tekutinami. V centru Berlína u Braniborské brány hnutí v prosinci uřízlo vrchol vánočního stromu, čímž chtělo upozornit na to, že z přicházející klimatické katastrofy zatím vidíme jen špičku. Řada aktivistů se za své činy musí zodpovídat před soudy.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

FB

František Balco

19.4.2023 02:37
Oteplování je vid nedokonavý. Znamená to, že průměrná roční teplota se zvýší o 1,5 stupně celsia každých x let. Jestliže je tu určitá mezní hodnota, to jest kritická, tak v co vlastně doufáme? Že do určité doby dostane lidstvo rozum? Nebo se stane zázrak? Protože jinak je to pořád jenom: "Po nás potopa." Jenom buď dříve, nebo později. Tak jak je to myšleno?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

19.4.2023 09:41 Reaguje na František Balco
Nevím zda je oteplování v praxi vid nedokonavý, protože jeho existence v tomto případě a v této intenzitě silně závisí na činnosti člověka.

Zda bude potopa a kdy, či snad vůbec, záleží na tom, zda si z toho i nadále budou dělat vlivné skupiny obrovské kšefty nebo se problém začne řešit jednoduchým a účinným ekonomickým nástrojem za využití nedeformovaného globálního trhu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist