https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticti-aktiviste-v-berline-polili-budovu-kanclerstvi-cernou-barvou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatičtí aktivisté v Berlíně polili budovu kancléřství černou barvou

23.6.2022 00:26 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Klimatičtí aktivisté hlásící se k hnutí Letzte Generation (Poslední generace) včera v Berlíně polili budovu kancléřství černou barvou na protest proti možnému rozšíření těžby ropy v Severním moři. V následném prohlášení pak uvedli, že místo hledání nových nalezišť je nutné ropou šetřit, mimo jiné zavedením rychlostního limitu na německých dálnicích nebo bezplatné regionální dopravy. Německo po ruské invazi na Ukrajinu hledá nové energetické dodavatele a nové zdroje energetických surovin, aby snížilo svou závislost na Rusku.
 

"Není to ropa, je to barva," řekla jedna z aktivistek ČTK o černé tekutině, kterou demonstranti polili velkou část betonové stěny nedaleko nádvoří, kde kancléř Olaf Scholz přijímá zahraniční hosty. Barva skončila i na dlažbě u plotu, který odděluje nádvoří od veřejného prostoru. Symbolicky zde vytékala z potrubí, které demonstranti na místě položili.

"Kde je ten Olaf Scholz, který se prohlásil za klimatického kancléře?" zvolala jedna z demonstrantek. Scholz před loňskými parlamentními volbami slíbil, že bude klimatickým kancléřem, který povede Německo k uhlíkové neutralitě. Kvůli válce na Ukrajině ale vláda hledá nová řešení, jak zajistit energetickou bezpečnost. Vedle hledání nových dovozců energetických surovin je v plánu mimo jiné spalování více uhlí a také hledání vlastních zdrojů ropy.

"Hledat nová naleziště ropy v Severním moři je v roce 2022 neuvěřitelné. Jsme poslední generace, která může zabránit totálnímu klimatickému kolapsu. Tak proč budeme těžit," prohlásila jedna z demonstrantek. Za řešení ekologičtí aktivisté považují stanovení rychlostního limitu na německých dálnicích, na kterých až na vybrané úseky není maximální rychlost omezena. "Potřebujeme také bezplatnou veřejnou dopravu," dodala.

Dnešní demonstrace u kancléřství nebyla předem ohlášena. Aktivisté s policií jednat odmítali a uváděli, že odpovědnou osobou je Scholz. "To, že jsme dnes tady, je Scholzova odpovědnost," řekla jedna z účastnic protestu. Další uvedla, že před kancléřství přišla kvůli tomu, že těžaři zase přišli před její dům v severoněmeckém Šlesvicku-Holštýnsku.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

23.6.2022 15:55
Tak jistá tradice by tu byla, že ...

https://cs.wikipedia.org/wiki/Po%C5%BE%C3%A1r_%C5%98%C3%AD%C5%A1sk%C3%A9ho_sn%C4%9Bmu

:-)))
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.6.2022 19:20
A další krok bude Křišťálová noc.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist