https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticti-aktiviste-znovu-pocmarali-braniborskou-branu-tentokrat-ze-zapadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatičtí aktivisté znovu počmárali Braniborskou bránu, tentokrát ze západu

16.11.2023 18:48 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Klimatičtí aktivisté ze skupiny Letzte Generation (Poslední generace) dnes počmárali Braniborskou bránu, zřejmě nejznámější památku v Berlíně. V polovině září ji oranžovou barvou potřísnili na východní straně, dnes na straně západní, informuje agentura DPA. Policie dva aktivisty zadržela.
 

"Dokud se v Německu bude spalovat ropa, plyn a uhlí, budeme se vracet. Jde o pomník za nesčetné lidi, kteří za naše otálení zaplatili životem a ještě zaplatí," uvedla Letzte Generation na sociální síti X.

DPA píše, že na rozdíl od září, kdy sympatizanti Letzte Generation bránu postříkali barvou z hasicích přístrojů, dnes použili jen štětce. Podle listu Berliner Zeitung na místo neprodleně dorazila čisticí četa a pomocí vysokotlakového přístroje barvu téměř úplně odstranila.

"Kdo takto pohrdá Berlíňany, pocítí následky. Přijde trestní oznámení a účet," uvedl berlínský primátor Kai Wegner z Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Agentura DPA uvedla, že z východní strany Braniborské brány je stále postaveno lešení kvůli čištění této památky po zářijovém útoku aktivistů. Tehdy policie zadržela 14 lidí. Čištění vyjde celkem na 115 000 eur (2,8 milionu Kč). Představitelé vedení města už dali najevo, že se pokusí tyto náklady vymáhat po Letzte Generation.

Braniborská brána byla postavena koncem 19. století podle návrhu slezského architekta Carla Gottharda Langhanse na tehdejší západní hranici města. Po desítky let, kdy byl Berlín rozdělen na západní a východní část, nedaleko ní v sovětském sektoru stála berlínská zeď.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

17.11.2023 08:44
Braniborská brána vznikla v roce 1734. Přežila sjednocení Německa, přežila Výmarskou republiku, přežila nacistickou éru, pžežila i osvobozování Berlína sověty, přežila i poválečné rozdělení Německa, dokonce přežila i pád komunismu a další sjednocení Německa. Bohužel asi nepřežije současné snažení ekokreténů.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

17.11.2023 08:44
ještě jim zbývá jih a sever, pak jim to zbourá chalifát.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.11.2023 08:46 Reaguje na Jaroslav Řezáč
:-)) 1*
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

18.11.2023 15:12
Nedovedu si představit lepší důkaz toho, že se jedná o ekoterorismus
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist