https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kolik-stoji-velryby-brazilci-si-je-ceni-na-miliardy-dolaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kolik stojí velryby? Brazilci si je cení na miliardy dolarů

19.11.2020 00:46 | PRAHA (Ekolist.cz)
Brazilskými vodami v sezóně proplouvá okolo 64 300 velryb a každý rok se na ně dívá kolem čtvrt milionu turistů, kteří zaplatí 6 milionu dolarů. Za to, že je mohou sledovat v přirozeném prostředí.
Brazilskými vodami v sezóně proplouvá okolo 64 300 velryb a každý rok se na ně dívá kolem čtvrt milionu turistů, kteří zaplatí 6 milionu dolarů. Za to, že je mohou sledovat v přirozeném prostředí.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdánlivě prostá otázka, k jejíž odpovědi se můžeme dobrat dvěma cestami. Pokud vyjdeme z údajů na tržnicích v japonském Sendai, kilo velrybího masa se tu prodává za 140 dolarů. Což z třiadvacet tun vážící velryby černé činí skutečně výnosného kytovce. Mrtvého. V Brazílii na to šli jinak a odhadovali přínos, hodnotu velryb u vlastního pobřeží. Živých. Píše o tom Mongabay.
 

Každou zimu se velryby jižní a keporkaci vrací k pobřeží Brazílie, aby se pořádně vykrmily zdejším krillem a přivedli na svět mladé. Je to podívaná, která láká tisíce výletníků. A jejich potenciál přinést dolary do místní ekonomiky je značný. Podle kalkulací čtyř významných univerzitních ekonomů takový, že pro zemi jsou výraznějším přínosem velryby živé než naporcované. V součtu kolem 82 miliard dolarů.

Ohromující suma není jen vyčíslením vstupného od platících turistů. Započítána je do něj i hodnota vyplývající z vyšší ochrany území, na kterém se velryby pohybují. Na těchto lokalitách je totiž zakázán rybolov a tato plošná regenerace rybích populací pomáhá místním rybářům. Turisté se obvykle nespokojí jen s velrybami a vydají se i pod vodu. Ke zdejším korálovým útesům. Což generuje další zisky sektoru cestovního ruchu.

Velryby mají přínos i v boji proti klimatickým změnám, coby živoucí pumpy přečerpávající uhlík. Tedy, nasávají fytoplankton (s výrazným podílem uhlíku) a zbavují se jej ve formě trusu, který ukládají na mořském dně. Za svůj život tak jedna průměrná velryba deponuje kolem 33 tun CO2. Efekt jedné velryby má tedy přínos kolem 2 milionů dolarů, všech velryb v oceánech světa pak 1 bilionu.

Brazilskými vodami v sezóně proplouvá okolo 64 300 velryb a každý rok se na ně dívá kolem čtvrt milionu turistů, kteří zaplatí 6 milionu dolarů. Za to, že je mohou sledovat v přirozeném prostředí. „Nesnažíme se o to odhadnout jakousi vnitřní hodnotu života velryb, spíše poukázat na to, v jaké škále tržních služeb znamenají velryby přínos,“ říká Connel Fullenkamp, ekonom z Dukeho univerzity.

Důsledná ochrana velryb nechrání jen velryby a přínosy jejich existence jdou daleko za hranu výnosů cestovního ruchu. Kdyby vymizely, ztrátu by pocítili všichni.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist