https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/konkurencni-tlak-a-extremni-polygamie-mohou-rypouse-dovest-k-predcasne-smrti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Konkurenční tlak a extrémní polygamie mohou rypouše dovést k předčasné smrti

16.4.2023 00:50 (ČTK)
Rypouš sloní (Mirounga leonina).
Rypouš sloní (Mirounga leonina).
Extrémní polygamie může vést k předčasné smrti rypoušů sloních. Vyplynulo to z nového výzkumu, o němž napsal list The Guardian. Samci, kteří mohou ovládat harém až 100 samic, se totiž snaží co nejrychleji přibrat na váze tím, že hledají potravu v oblastech plných predátorů, a vystavují se tak zvýšenému riziku útoků.
 

Zatímco míra přežití u samic a samců je v mládí zhruba stejná, po dosažení osmého roku se přežití samců prudce snižuje a klesá na přibližně 50 procent ve srovnání s 80 procenty u samic. Vyplynulo to ze studie 14 000 rypoušů sloních na ostrově Macquarie v jihozápadním Pacifiku.

Velikost rypoušů sloních se dramaticky liší a tyto rozdíly se obvykle začínají projevovat mezi třetím až šestým rokem života, kdy tato zvířata dospívají. Dospělí samci mohou vážit až pětkrát více než samice.

Největší a nejtlustší samci mají reprodukční výhodu, uvedla hlavní autorka studie Sophia Volzkeová z Tasmánské univerzity.

"Potravu mohou získávat pouze z oceánu. Když se dostanou na souš, soupeří s ostatními samci o přístup k samicím," uvedla vědkyně. "Potřebují mít uložené tukové zásoby, aby mohli soupeřit s ostatními samci a přežili na souši, aniž by něco jedli po celé týdny nebo i měsíce," dodala.

U tohoto druhu se projevuje takzvaná extrémní polygamie, při níž malá část největších a nejdominantnějších samců ovládá harémy samic, kterých někdy může být až sto.

Vědci se domnívají, že konkurenční tlak na dospívající samce je může vést ke snaze přibrat co nejvíce za co nejkratší dobu, což má za následek nižší míru přežití. Samci totiž hledají potravu v moři v oblastech, kde jim hrozí větší riziko ze strany predátorů.

"Dospělí samci si potravu hledají hlavně v mělčích vodách. Tato vysoce plodná místa navštěvují jiní mořští predátoři, jako jsou kosatky a světlouni pacifičtí," stojí ve studii.

Rypouši sloní tráví většinu roku na moři. Samci vylézají na břeh na ostrově Macquarie každý rok v srpnu, aby se pokusili ovládnout zdejší pláže.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist