https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvoty-na-ceske-potraviny-mohou-skoncit-zalobou-varovala-evropska-komise
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvóty na české potraviny mohou skončit žalobou, varovala Evropská komise

11.3.2021 11:06 | BRUSEL (ČTK)
Senát bude o novele hlasovat příští týden. Nejsilnější senátorské kluby dávají najevo, že budou proti a návrh pravděpodobně neprojde.
Senát bude o novele hlasovat příští týden. Nejsilnější senátorské kluby dávají najevo, že budou proti a návrh pravděpodobně neprojde.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská komise varovala, že pokud Česko schválí povinné kvóty na prodej tuzemských potravin, může se Praha dočkat žaloby. Komisař pro jednotný trh Thierry Breton uvedl, že český zákon zavádějící kvóty by se rovnal nedovolenému omezování dovozu zahraničních potravin. Jako první na to dnes upozornil server ihned.cz. Zákon už schválila Poslanecká sněmovna, v Senátu však zřejmě neprojde.
 

Předmětem kritiky Bruselu i některých unijních zemí je novela zákona o potravinách, kterou poslanci schválili v lednu. Podle ní by od příštího roku prodejny potravin o ploše nad 400 metrů čtverečních musely u některých druhů potravin prodávat minimálně 55 procent českých produktů a tento podíl by měl postupně ještě růst.

Komise už koncem ledna uvedla, že vývoj kolem zákona sleduje a v případě jeho přijetí podrobně zanalyzuje, zda norma není v rozporu s unijními smlouvami zaručujícími volný pohyb potravinářských produktů v rámci jednotného trhu.

Pokud bude zákon přijat, vytvoří podmínky "mající obdobný efekt jako množstevní omezení dovozu", konstatoval nyní komisař Breton v odpovědi na dotaz pirátského europoslance Mikuláše Peksy. Dodal, že zákon bude "odrazovat či zcela bránit dotčeným obchodům v nákupu zboží od dodavatelů z jiných členských států". Omezování dovozu zakazují pravidla společného unijního trhu.

Pokud by zákon začal platit, může komise s Českem zahájit řízení pro porušování unijních norem. V případě, že by Praha námitkám Evropské komise nevyhověla, může ta nakonec Česko zažalovat u Soudního dvora EU. Ten má poté možnost udělit zemi vysokou pokutu.

Na Česko se už v lednu se stížností na chystaná pravidla obrátili zástupci osmi zemí včetně Německa, Francie či Polska.

Stoupenci zákona schváleného hlasy poslanců ANO, ČSSD, SPD a komunistů tvrdí, že vyhovuje požadavkům Bruselu na snížení ekologické stopy zemědělství. Odpůrci to odmítají, Česko podle nich navíc není soběstačné v produkci některých druhů zeleniny či vepřového masa.

Senát bude o novele hlasovat příští týden. Nejsilnější senátorské kluby dávají najevo, že budou proti a návrh pravděpodobně neprojde. V takovém případě bude novinku znovu projednávat Sněmovna, kde už dostatek hlasů k jejímu prosazení patrně nebude. Postoj totiž pravděpodobně změní poslanci ANO.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

11.3.2021 11:25
Proto nás museli vyrvat ze spárů totality, aby nám mohli diktovat.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.3.2021 12:07 Reaguje na Karel Zvářal
A udělali s z nás kolonii původních států EU. Kde toto běžně funguje - přednost domácích potravin.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.3.2021 14:04 Reaguje na smějící se bestie
Nemyslím si, že tam fungují kvóty. ale díky masové výrobě jsou jejich výrobky mnohem levnější než naše. Proto si myslím, že místo kvót by se naši politici měli zaměřit na dvojí kvalitu potravin, aby to nedopadlo tak, že na pultech budemem mít podle kvót místní potraviny, ale totální sračky.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.3.2021 15:17 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zapomínáte na dotace, které jsou příčinou těch levnějších cen. Ano, kvalita potravin by měla mít přednost. K tomu však chybí ČSN.
Odpovědět
JS

Jiří S

11.3.2021 21:53 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Západní země rozhodně nemají levnější potraviny. Jen vyšší dotace. Vozí k nám potraviny za dumpingové ceny, což není v naší zemi legální, ani v žádné jiné. Akorát to nikoho nezajímá.

https://www.mpo.cz/dokument7567.html

cena prasat v německu
https://www.pig333.com/markets_and_prices/germany_3/

cena prasat v ČR 23 - 26 Kč/kg z osobní zkušenosti jako zemědělec, nechce se mi hledat graf.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

12.3.2021 06:59 Reaguje na Jiří S
Cena prasat aktuálně 20-21 Kč.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.3.2021 07:33 Reaguje na Jiří S
Mnohým lidem bydlícím v pohraničí s Německem se vyplatí jezdit na velký nákup za hranice. Stejný produkt (masné výrobky, mléčné výrobky, drogerie, ovoce, zelenina,...) vyšší kvalita a nižší cena. Vyšší cenu u nás prodejci zdůvodňují vyššími náklady, přitom v Německu jsou vyšší nájmy, vyšší platy. Realita je taková, že vyššími tržbami na našich lidech si nadnárodní koncerny kompenzují nižší marže doma.
Odpovědět
JS

Jiří S

12.3.2021 07:57 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ano máte pravdu, kompenzují si to na nás, bohužel.

Ze zkušenosti mohu říct, že náklady máme když se pominou dotace na 1kg živé váhy stejný, či o něco nižší.

Takže ať mi nikdo netvrdí, že to je dumpingová cena. Přece národní dotace se nemůže započítávat do ceny.
Odpovědět
JS

Jiří S

12.3.2021 07:59 Reaguje na Jiří S
*oprava, ať mi nikdo netvrdí, že to není dumpingová cena

Pro pana Peregrina. Asi v jaké oblasti. Mometálně pracuji již na Vysočině, změnil jsem působiště a zde se to vozí přímo do masny v Kostelci či tak, je to kousek. Takže ta cena byla tento měsíc ještě 23 Kč/kg. Ale jak vidím, tak to asi poletí ještě dolů.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.3.2021 08:25 Reaguje na Jiří S
Ta cena vepřového je nízká hlavně proto, že Čína jako největší odběratel přestala kvůli obavám z afrického prasečího moru nakupovat v cizině. Přitom doma museli vybít milióny prasat. A protože utlumení chovu vepřů není otázka pár týdnů, je na trhu přebytek vepřového masa za dumpingové ceny. A co se týče těch rozdílných cen, nádherně to ukázal pan Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu - Penny je u nás i v Rakousku. Stejná čokoládová figurka Mikuláše byla v Rakousku o dost levnější než u nás, přitom ten náš vážil 150 gramů a ten v Rakousku 200 gramů. Zda tam byl rozdíl v kvalitě čokolády, to nezjišťovali.
Odpovědět
JS

Jiří S

12.3.2021 09:08 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ano to o Číně víme. Také kupují všechny obilniny, hlavně právě kvůli výkrmu prasat, ale také sladovnický ječmen. Je to kvůli tomu, že se nedohodli s Austrálií a Novým Zélandem. Stará pšenice se momentálně kvůli tomu obchoduje za 5500 Kč/t, což je hodně solidní cena už, akorát ji nikdo nemá. Pořád ale cena hlavně vepřového z Německa je dumping a to se prostě nesmí. Oni ty prasata doženou Číňani velice rychle, budují několikapatrové vepříny a to je tedy zázrak technologického zemědělství.

No s tou figurkou Mikuláše těžko říct. Zajímala by mne spíše nákupní cena toho řetězce. Tam se odehrává ten zázrak. To máte tak jako s českými jablky. Španelská a ČR Jonagold, stejná výkupní cena, ale jsou upřednostňována ty z ciziny, protože řetězec ví, že české jablko se prodá i již seschlé a nevzhledně vypadající a to za 2x takovou cenu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist