https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-mrazum-uhynuly-v-mongolsku-tuto-zimu-jiz-dva-miliony-hospodarskych-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli mrazům uhynuly v Mongolsku tuto zimu již dva miliony hospodářských zvířat

26.2.2024 18:32 | Ulánbátar (ČTK)
Vnitrozemská asijská země je na mrazivé počasí v období mezi prosincem a březnem zvyklá, teploty na některých místech pravidelně klesají až k minus 50 stupňům Celsia. Podle OSN je ale letošní rok ohledně mrazů a sněhových srážek mimořádný. Země tak vydatné sněžení nezažila od roku 1975. Ilustrační foto
Vnitrozemská asijská země je na mrazivé počasí v období mezi prosincem a březnem zvyklá, teploty na některých místech pravidelně klesají až k minus 50 stupňům Celsia. Podle OSN je ale letošní rok ohledně mrazů a sněhových srážek mimořádný. Země tak vydatné sněžení nezažila od roku 1975. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | ChinaImages / Depositphotos
Již dva miliony kusů hospodářských zvířat uhynuly tuto zimu v Mongolsku, které se potýká s nebývale silnými mrazy a množstvím sněhu. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na jednoho z vládních úředníků.
 

Vnitrozemská asijská země je na mrazivé počasí v období mezi prosincem a březnem zvyklá, teploty na některých místech pravidelně klesají až k minus 50 stupňům Celsia, píše AFP. Podle OSN je ale letošní rok ohledně mrazů a sněhových srážek mimořádný. Země tak vydatné sněžení nezažila od roku 1975.

Do dnešního dne podlehlo hladu a vyčerpání 2,1 milionu kusů hospodářských zvířat, řekl Gantulga Bacajchan z mongolského ministerstva zemědělství. Ke konci roku 2023 mělo Mongolsko podle oficiálních statistik 64,7 milionu kusů dobytka, včetně ovcí, koz, koní a krav.

Extrémní mrazy zasáhly Mongolsko za posledních deset let šestkrát, přičemž během zimy 2022 až 2023 uhynulo 4,4 milionu kusů hospodářských zvířat. V průběhu vůbec nejhorší zimy v letech 2010 až 2011 ztratili pastevci více než deset milionů zvířat.

Pastevci upozornili, že letošním mrazům předcházelo období letního sucha, takže si zvířata nevytvořila dostatek tukových zásob, aby drsnou zimu přežila.

"Zima začala hustým sněžením, pak najednou teplota vzduchu stoupla a sníh začal tát. Následně teploty znovu klesly a tající sníh se změnil v led," popsal podmínky agentuře AFP pastevec Tüvšinbajar Bjambá. Podle něj hospodářská zvířata mají problémy led prolomit a dostat se k trávě pod ním. Pastevci jsou tudíž nuceni půjčovat si peníze a krmivo kupovat.

Mongolsko patří k nejřidčeji obydleným zemím na světě a jedna třetina z jeho 3,3 milionu obyvatel žije kočovným způsobem života.

Extrémní mráz podle OSN postihuje nyní 70 procent rozlohy Mongolska, zatímco ve stejné době roku 2023 to bylo 17 procent, píše AFP. Vláda slíbila pastevcům pomoc a zahájila iniciativu s cílem dostat seno ke stádům, která odřízl sníh od okolí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Honza Honza

28.2.2024 09:27
zde je vidět, jak nepřátelské prostředí je v oblasti bez stromů, v létě + 40, v zimě - 40, v dnešní době, kdy hrozí vysušení Amazonie, jsou tyto oblasti nebezpečné pro celou planetu, vysušující. I zde je zapotřebí sázet stromy, které klima urovnávají, jinak i tyto oblasti mohou propadnout zkáze, život zde možný nebude!
Odpovědět
RP

Radim Polášek

3.3.2024 09:13 Reaguje na Honza Honza
Tak buďto to tam odlesnil člověk nebo to pozůstatek období sucha a velkých zvířat v době ledové, kdy tam všude byla suchá travnatá tundra.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

1.3.2024 10:12
Humna za dvorkem h. Honzy, pralesy v Amazonii a stepi Mongolska netreba hazet do jednoho pytle :)
Odpovědět
HH

Honza Honza

1.3.2024 20:13 Reaguje na Miloš Zahradník
bohužel- třeba: třeba vám vyschne studna u vás na vašem dvorku!
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

1.3.2024 10:17
Zajimava kolaz - ten ilustracni "snimek". Nejvic se mi libi ta nestvura vzadu :)
Odpovědět
kk

karel krasensky

2.3.2024 13:36
Hlavně,aby nevyhynul olgoj chorcoj mongolský endemit.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

4.4.2024 15:28
Jak dopadli dovezení koně Převalského?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist