https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-nizkym-vykupnim-cenam-jablek-zanikla-cast-sadu-v-ceskem-stredohori?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli nízkým výkupním cenám jablek zanikla část sadů v Českém středohoří

16.2.2023 12:14 | KLAPÝ (ČTK)
Jablka na větvi
Jablka na větvi
Zemědělské družstvo Klapý zkraje roku vykácelo třetinu jabloňových sadů v Českém středohoří. Kvůli nízkým výkupním cenám se jablka nevyplatí pěstovat. Na podzim očesali čtvrtinu úrody, zbytek jablek spadl. Na místě sadu pod hradem Hazmburk bude růst tráva. Z osmi hektarů zmizely také třešně, nebyl o ně zájem. ČTK to řekl ředitel družstva Otakar Šašek.
reklama

 

Družstvo v Klapý vybudovalo kompletní zázemí pro sklad ovoce. Prostory jsou chlazené, do boxů s řízenou atmosférou se vejde 450 tun ovoce. Jablka vypadají na jaře jako v okamžiku sklizně. "Uskladnili jsme zhruba 130 tun jablek, to je tolik, kolik dokážeme prodat u nás, vše ostatní by produkovalo ztrátu. Elektřina na provoz boxů je drahá," uvedl Šašek.

V minulých letech se ztráta z ovocnářství, které do loňska zahrnovalo 62 hektarů sadů, v družstvu pohybovala podle ředitele mezi dvěma a čtyřmi miliony korun. Situace se výrazně zhoršila v roce 2022, roční ztráta se prohloubila na 5,7 milionu korun. "Bylo to způsobeno tím, že byla poměrně dobrá úroda třešní, velkou část jsme ale vůbec neočesali, nebyl o ně zájem a nedokážeme sehnat dostatečný počet lidí na česání. Předpokládali jsme, že u jablek to bude lepší, ale nebylo," uvedl Šašek. Loni poprvé si mohli zájemci sami očesat jablka. Tímto způsobem se prodalo 45 tun. Zadarmo v rámci samosběru poskytlo družstvo úrodu litoměřické potravinové bance. "Co si načesali, bylo jejich," řekl.

Výchozí cena pro pěstitele je podle Šaška osm korun za kilogram, k tomu se pak připočítává částka za papírové bedny a další obaly. "Za takovou cenu nejsme schopni to dělat, potřebovali bychom 12 až 14 korun za kilogram, abychom byli alespoň na nule," uvedl ředitel. Poláci, kteří mají jiné podmínky, jsou schopni i za tuto cenu jablka prodávat. Úroda byla loni velká a Polsku se zavřela odbytiště na Ukrajině, v Bělorusku a Rusku. Na trh do Německa a Nizozemska se Poláci nedostanou, proto podle Šaška míří do Česka, na Slovensko, do Maďarska.

Před covidem pro jablka jezdili lidé, kteří je poté prodávali na farmářských trzích. To se ale koronavirovou pandemií zastavilo a už neobnovilo. Družstvo chtělo spolupracovat s Ústeckým krajem, který zřizuje školy, domovy pro seniory a prostřednictvím Krajské zdravotní sedm nemocnic. Jednání zkrachovala podle Šaška na tom, že dodat je družstvo schopno jen omezený sortiment, mezi který nepatří banány ani citrusy. Děti tak ve školách dostávají nadále i jablka třeba z jiného světadílu.

O kvalitě jablek z Litoměřicka jsou přitom přesvědčeni nejen zaměstnanci družstva. Do prodejny pod zříceninou hradu Hazmburk jezdí lidé z okolí, ale i z Prahy, Chomutova, Mostu. "Přijel jsem si pro český jablka. Jezdíme celou sezonu. Vyplatí se koupit je tady, než doma pěstovat a navíc jsou chuťově vynikající," řekl ČTK Pavel Krátký z Třebenic. V nabídce je deset odrůd, prodej je po bedýnkách, v jedné je 13 kilogramů jablek. Kilogram vyjde zhruba na 20 korun, za polovinu lze koupit ta, která neodpovídají velikostí nebo vhledem standardu. Podle prodavačky Ivany Tobiškové jezdí zájemci od podzimu až do května. "Kdo ochutnal, většinou se vrátí," podotkla. Svou roli nyní podle Šaška hraje cena pohonných hmot. "Lidé počítají, zda se jim vyplatí jezdit až k nám," podotkl.

Na jedné straně obchodu je jabloňový sad se závlahou, kde se nyní zastřihují stromky, na druhé je pod Hazmburkem prázdná plocha. Vytahat 14 hektarů jabloní a osm hektarů třešní bylo pro ovocnáře smutným úkolem. "Nechtěli tam ani jít. Těm stromům nic nebylo, ale nešlo to jinak. Ponechali jsme sady, kde máme moderní kapkovou závlahu. Zmizely jabloně ve svahu," uvedl Šašek.

V okolí chybí zpracovatelský závod, proto jablka skončila na zemi. Sady v Českém středohoří ale podle Šaška zcela nezmizí, jen jich bude méně, pokud se něco nezmění. Vláda nedávno oznámila, že chce prověřit ceny u zemědělců, potravinářských podniků a obchodních řetězců. Cílem je zjistit výši obchodní přirážky jednotlivých sektorů. Ovoce je jedinou zemědělskou komoditou, u které ceny v uplynulém období klesly.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (25)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.2.2023 12:24
Je to škoda, stát by měl takovým firmám pomáhat, aby mohly "dejchat".
Tady, šumpersko , se také snižují výměry jablečných sadů , a to ze stejných důvodů.
No nic, hlavně že se tady začalo dařit vlkům na úkor chovatelů ovcí a koz.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

16.2.2023 14:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
To máte těžko, když valnou část dotací do zemědělství sežerou molochy typu Agrofertu. S tímhle se tuzemské ovocnářství, a nejen to, potýká celé dekády.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

16.2.2023 15:30 Reaguje na Jakub Graňák
kecy v kleci
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

16.2.2023 17:02 Reaguje na smějící se bestie
Běž si dát za roh pár facek
Odpovědět
Sl

Slovan

16.2.2023 20:52 Reaguje na Jakub Graňák
Bohužel máte pravdu... a nikdo s tím nic dělat nechce.
Odpovědět
va

vaber

17.2.2023 09:14 Reaguje na Jakub Graňák
je otázka proč je tomu tak,někde jinde se pěstují,
máme vysoké náklady ,nemáme vysoké dotace ,co je příčina našich drahých jablek oproti jiným?
zdali je to v dotacích ,co dělají naši Europoslanci?
ti ovšem jen dokáží kývat na to co jiní navrhnou a jsou spokojeni s platem,
jak jsou dotace rozdělovány? dostáváme z EU sumu peněz, nebo dostáváme dotace na určité plodiny,
kdo to ví?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

17.2.2023 10:01 Reaguje na vaber
Okolní státy daleko více dotují z vlastního rozpočtu - až tak je to jednoduché. Tahle země má zkrátka jiné priority, než produkci s vysokou přidanou hodnotou.
Odpovědět
va

vaber

18.2.2023 09:18 Reaguje na Jakub Graňák
ptám se podle čeho a na co, se přidělují dotace z EU,
podud někdo dotuje víc než druhý, je to nekalá komkurence v rámci EU
a naši europoslanci a vláda by měla jednat
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

18.2.2023 13:43 Reaguje na Jakub Graňák
Tak jablka je urco produkce a vysokou přidanou hodnotou.....co je podle vás po to ta produkce s nízkou přidanou hodnotou????
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

16.2.2023 14:46 Reaguje na Miroslav Vinkler
Myslím, že by jim státy měly pomalu a plynule přestávat pomáhat napříč EU. Produkční (komerčně zaměřené) jablečné sady nedovedou, od ruského zákazu dovozu z EU, svoji úrodu na našem vnitřním trhu prodat. Resp. nedovedou ji prodat za ceny umožňující jim ekonomické přežití. Jejich situaci dramaticky zhoršila energetická krize (skladování jablek je energeticky náročné). Jediné řešení je najít nové trhy (asi dost iluzorní ?), na klimatizované sklady "nabušit" fotovoltaiku (s tím už stát velmi pomáhá), část starších sadů vytrhat, část modernizovat (závlahy, sítě, perspektivní odrůdy) a pro půdu najít jiné využití :(
Odpovědět
ss

smějící se bestie

16.2.2023 15:29 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.2.2023 17:45 Reaguje na Miroslav Vinkler
Víte, proč máme daleko další potraviny, než třeba Německo?
U nás je potravinový monopol, jeden člověk má tento byznys pod kontrolou od hnojiv po vidličku a k tomu ještě vlastnil státní úřady, které rády šikanovaly podnikatele.
Kromě toho taky odčerpával dotace pro zemědělce na svá konta a kromě čapáku si kupoval zámky na francouzské Riviéře. Tak čemu se čemu?
"Mluvím o tom dlouhodobě, je to nejvyšší úroveň korupce. Říká se tomu převzetí státu, kdy vrcholový byznys prorostl do vrcholné politiky," upozorňuje senátor Wagenknecht. Aktuálně.cz 2.6.2019
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.2.2023 17:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Sorry jako, dražší...
Odpovědět
pp

pavel peregrin

17.2.2023 08:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Dražší potraviny máme proto, že jiné státy daleko více podporují svoje zemědělství formou vnitřní podpory, kterou si každý stát může nastavit libovolně.
Nic jiného v tom nehledejte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2023 09:42 Reaguje na pavel peregrin
My podporujeme úplně stejně, jenže ta podpora skončí z velé části v Agrofertu. Neviděl jste dokument Selský rozum?
Ale klíčem je potravinářství a to zcela vyjímečně ovládá nevlastník Agrofertu, stejně jakodonedávna kontrolní orgány i ministerstvo financí, které dokázalo "zakleknout" na jakoukoliv firmu.
tak čemu se čemu?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

17.2.2023 10:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Dokument jsem neviděl, ale mohu vás ujistit, že naše vnitřní podpora se např. s polskou, německou nedá vůbec srovnat a v tom je jádro pudla, nikoliv v Agrofertu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

16.2.2023 15:37
Nejenom sady, ale celé zemědělství, zaniká pro špatně vyjednané přístupové dohody ČR do EU, na rozdíl od Polska !
I nezájem mnohých politiků po " sametu "/všechno dovezem, přece.
A nesmí se zapomínat i na likvidaci Agrokombinátu Slušovice, které jelo/pracovalo podle sytému Baťa.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

16.2.2023 17:04 Reaguje na smějící se bestie
Nějak jsem si nevšiml, že by Baťa byl dotacema promořenej protekční spratek jako Slušovice
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

18.2.2023 13:45 Reaguje na Jakub Graňák
Bára byl protekcni spratek obouvajici armádu, policii, nadrazaky, postavy, atd.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.2.2023 17:48 Reaguje na smějící se bestie
Cha cha, žádná "přístupová dohoda", nešťastníče, ale brutální korupce za 8 let loupeživého estébáka, kdy jsme se propadli úpně ve všem.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

17.2.2023 08:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, vyjadřujete se k něčemu, o čem nemáte ani ponětí.
Smějící se bestie má pravdu, kterou vy bohužel nechcete slyšet. Zánik našeho zemědělství má na svědomí politická reprezentace z počátku devadesátek.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2023 09:43 Reaguje na pavel peregrin

"Mluvím o tom dlouhodobě, je to nejvyšší úroveň korupce. Říká se tomu převzetí státu, kdy vrcholový byznys prorostl do vrcholné politiky," upozorňuje senátor Wagenknecht. Aktuálně.cz 2.6.2019
Odpovědět
ZK

Zan K.

16.2.2023 16:58
Vydržte. Až nebude co do huby i jablka přijdou k duhu....
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

16.2.2023 17:13
Až poláci a celá EU bude mít málo, zase se bude sadit.
Odpovědět
Marie  Haisová

Marie Haisová

17.2.2023 07:34
O domácí třešně se přitom v obchodech v sezóně nezavadí, v nabídce bývá jen předražený dovoz. Zkusili sadaři nabídnout veřejnosti samosběr ovoce za režijní cenu? Využívají k distribuci ovoce SCUK?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist