https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-rekordnimu-letu-a-suche-zime-loni-rekordne-ubylo-alpskych-ledovcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli rekordnímu létu a suché zimě loni rekordně ubylo alpských ledovců

20.4.2023 10:45 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Loňský rok byl v Evropě druhým nejteplejším v měřené historii a provázela ho řada klimaticky extrémních jevů. Kombinace vůbec nejteplejšího léta a suché zimy vedla k rekordnímu úbytku alpských ledovců. V dnes zveřejněné klimatické zprávě za rok 2022 to uvedla agentura Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus. Evropa podle ní zaznamenala vůbec nejvyšší počet hodin slunečního svitu, což na jednu stranu přineslo nebývalou produkci elektřiny ze solárních zdrojů, na druhé straně však zvýšené riziko pro lidské zdraví.
 

Loňské léto bylo v Evropě historicky nejteplejším obdobím, když o 1,4 stupně Celsia převýšilo průměr období 1991 až 2020. Letní vedra a nedostatek sněžení podle zprávy vedly k tomu, že Alpy přišly o vrstvu ledu odpovídající objemu pěti kilometrů krychlových. Sucho ovšem netrvalo jen v zimě, ale i v létě, což způsobilo problémy například zemědělcům či vodní dopravě. Dvě třetiny evropských řek měly loni podprůměrný stav hladiny a průměrná roční hodnota vlhkosti půdy byla druhá nejnižší za poslední půlstoletí.

"Zpráva důrazně upozorňuje na alarmující změny našeho klimatu, včetně nejteplejšího zaznamenaného léta v Evropě, doprovázeného vlnami veder ve Středozemním moři a rekordními teplotami v Grónsku," uvedl šéf služby Copernicus pro klimatické změny Carlo Buontempo. Pochopení dynamiky evropského klimatu je podle něj klíčové pro snahu o zmenšení dopadů změn na evropský kontinent.

Extrémní jevy mohou mít podle klimatologů i negativní důsledky pro lidské zdraví. Například jižní Evropa podle zprávy loni zaznamenala nejvyšší počet dní, kdy byla vedra riziková pro zdraví. Uhlíkové emise z četných lesních požárů během letního období byly nejvyšší za posledních 15 let.

Zpráva unijní agentury hovoří i o dopadech loňského počasí na evropskou energetiku, která se i v důsledku ruské invaze na Ukrajinu snaží urychlit přechod k obnovitelným zdrojům. Fakt, že Evropa zaznamenala nejvíce slunečního záření za posledních 40 let, se pozitivně projevil na nadprůměrné produkci solárních elektráren. Naproti tomu suchozemské větrné elektrárny především v jižní a střední části Evropy produkovaly kvůli slabšímu větru méně elektřiny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

20.4.2023 11:43
Prachy si lidi rozdělí, ale nic se nestane a devastace krajiny a životního prostředí bude pokračovat dál.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

20.4.2023 12:56 Reaguje na Michal Uhrovič
sorry, to mělo jít pod jiný článek
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.4.2023 08:24 Reaguje na Michal Uhrovič
Je to pitomost pod každým článkem.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

20.4.2023 12:39
Vzhledem k tomu, že před 25 lety vytál Otzi, tak
jednak se otepluje
druhak když ho zabili, bylo to tam bez sněhu (tj. tepleji), ale zrovna se ochladilo a zapadl sněhem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.4.2023 08:22 Reaguje na Slavomil Vinkler
Šel možná po sněhu, možná spadl do trhliny v ledovci. Zabití je dost blbá teorie, měl u sebe bronzovou sekerku, což bylo tehdy přímo jmění, to by mu ji vrazi určitě sebrali.
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.4.2023 21:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Byl zabit. Nemuseli to být vrazi, nýbrž policajti, a dáte mně nobelovku, když vám prozradím, že ledovec se pohybuje směrem do údolí a že o klimatu Otzi nevypovídá nic moc?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.4.2023 08:01 Reaguje na Jarka O.
Jestli to mohli být policajti, tak proč ne zrovna ajťáci? Policajtům by se sekerka hodila, ajťákům nikoliv.
Odpovědět
JO

Jarka O.

23.4.2023 08:53 Reaguje na Pavel Hanzl
A vy znáte ajťáka, který chodí po horách s lukem a šípy? Ne, ajťaci to nebyli, ale Otzi mohl být zločinec nebo svést něčí ženu, takže tehdejší policajti nebo místní mafie jo a těm o nějakou sekerku nešlo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.4.2023 08:02 Reaguje na Jarka O.
Ležel snad prý někde za skalkou, kde se ledovac nepohybuje, čort znajet.
Odpovědět
JO

Jarka O.

23.4.2023 08:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, asi čort znajet, protože ledovec se jednak sune dolů, s ním i tělo, a vznikají v něm tíhou trhliny, kam mohlo tělo někdy sklouznout a později se jinými pohyby dostat na povrch. Mohl se posunout ke skalce nebo se ledovec mohl prevalit přes skalku a vzít tělo s sebou, možností je víc. Na tehdejší klima se podle Otziho nedá usuzovat.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

20.4.2023 12:43
Za předchozí doby meziledové bylo ještě tepleji a ledu bylo ještě méně, protože hladiny moří byly o 8m výše, než dnes. V Temži plavali hroši a ve vzduchu bylo jen 280 ppm CO2. Kdyby tehdy žil dnešní člověk s jeho moudrostí a možnostmi, zajisté by se také snažil s takovým hrozným klimatem něco udělat.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

20.4.2023 13:10 Reaguje na Richard Vacek
Ale jo, nicméně já mluvím o době měděné tj. asi před 5 tisíci lety.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

20.4.2023 13:51 Reaguje na Slavomil Vinkler
V té vaší době se totiž člověku ještě podařilo globální změně klimatu zabránit a obrátit směr od nebezpečného oteplování k optimálnímu ochlazení. Dnes před sebou máme tu samou výzvu, ale když to zvládli Otziho druhové, měli bychom to zvládnout taky.
Jen vědět, jaké metody používali, jestli zakázali fosilní paliva, nebo se více modlili.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

20.4.2023 15:33 Reaguje na Richard Vacek
Myslím se modlili a používali oběti, jeden je asi ten OTZI. Rituálně ho zabili, ale neokradli.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

20.4.2023 15:34 Reaguje na Slavomil Vinkler
A začalo sněžit a mrznout.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.4.2023 08:23 Reaguje na Slavomil Vinkler
Okradli vždy každého, rituální oběti donaha.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

20.4.2023 17:23
Nakoniec má to rekordné teplo aj vysvetlenie. Bol nadbytok slnečných dní, takže logicky bolo v lete sucho a v zime málo snehu. Len mi nejako chýba súvislosť s priveľkou koncetráciou CO2. Ak by bolo menej CO2 vo vzduchu tak by bolo viac zamračené? To sa v článku nespomína. Inak ľadovce v Alpách dosiahli svoje maximum práve na konci Malej doby ľadovej v rokoch 1850 -1900. V tej dobe boli obyvatelia alpských dedín znepokojení šírením ľadu až k domom. Myslím že vtedy prišiel aj pápež (alebo aspoň biskup) a tie ľadovce preklial. To bude tá druhá príčina prečo teraz ubúdajú.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.4.2023 08:15 Reaguje na Vladimir Mertan
Někdy koncem 19. století postavili u ledovce pod Gros Glocknerem chatu Franz Josef Hute - je na stěně ještě freska s krajinou kolem.
Šel jsem tudy někdy v roce 1993 a na ledovec se sestupovano už asi 150 metrů dolů, byl to ale pořád pěkný macek. Když se podíváte na mapu, není tam vůbec a turistická značka jde po trávníku kolem jezírka. To mi připadá až děsivé.
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.4.2023 10:17
V dobách meziledových ledovce ustupovaly, až ustoupily, když se ochladilo, začaly přibývat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.4.2023 19:28 Reaguje na Jarka O.
To je objev na úrovni Ameriky, přihlaste se, dostanete tuty Nobelovu cenu.
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.4.2023 21:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Hybaj na základku, vy nobelofko.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist