https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lcr-zacaly-jednat-s-kritiky-jejich-hospodareni-v-luznich-lesich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR začaly jednat s kritiky jejich hospodaření v lužních lesích

24.6.2020 18:12 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Odborné společnosti chtějí lužní lesy podél dolních toků řek Moravy a Dyje důsledněji chránit.
Odborné společnosti chtějí lužní lesy podél dolních toků řek Moravy a Dyje důsledněji chránit.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) začal jednat s představiteli odborných společností, které kritizují hospodaření podniku v lužních lesích podél dolních toků řek Moravy a Dyje. Podle generálního ředitele Lesů ČR Josefa Vojáčka by obě strany mohly v některých věcech nalézt kompromis. Odmítl kritiku odborných společností, že podnik lužní lesy, kterým se říká Moravská Amazonie, drancuje jako zdroj dřeva.
 

"Z naší strany je zde natažená ruka k jednání. Budeme se na všechny návrhy, které organizace budou předkládat, snažit reagovat a zdůvodňovat naše stanovisko," řekl po dnešním jednání Vojáček. Podnik podle něj bude také vysvětlovat to, proč některé návrhy jsou z pohledu Lesů ČR neproveditelné. "Organizace jsme vyzvali, aby konkretizovaly své návrhy, abychom se k nim mohli vyjádřit," řekl.

Lukáš Čížek z České společnosti entomologické míní, že Lesy ČR úplně nataženou ruku k jednání nenabízejí. "Je to ale skulinka, kterou se snad podaří proniknout, a doufáme, že se se státními lesy podaří spolupracovat na tom, aby ve svěřených lesích začaly hospodařit s ohledem na přírodní hodnoty," řekl Čížek po dnešním jednání.

Odborné společnosti chtějí lužní lesy podél dolních toků řek Moravy a Dyje důsledněji chránit. Společné prohlášení k tomu na konci května přijali ornitologové, botanici, entomologové, limnologové, ekologové, arachnologové i ochránci netopýrů a motýlů. Lokalitu stát podle nich spravuje především jako zdroj dřeva.

V lokalitě podle Čížka především ubyly starší mohutné stromy, které k životu potřebují unikátní druhy hmyzu, lišejníků a ptáků. Spor se vede i o míru prosvětlování porostů další těžbou, kdy prosvětlování je důležité pro zachování přírodní rozmanitosti v lesích.

Lesy ČR odmítly, že by v lužních lesích hospodařily pro zisk. "Pro zachování lesa tam Lesy ČR v 90. letech investicemi několika set milionů korun vybudovaly síť zavlažovacích kanálů, aby lesy dál vůbec existovaly. Za několik desítek milionů korun připravujeme stavbu vodního díla, které umožní zaplavování ještě zintenzivnit," řekl Vojáček.


reklama

 
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.6.2020 21:19
Musím zatleskat, dialog je dobrá cesta ke spolupráci mezi státem a '
eko -spolky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist