https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lego-bude-balit-stavebnice-do-papiru-nahradi-jim-plastove-obaly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lego bude balit stavebnice do papíru, nahradí jím plastové obaly

22.2.2021 17:15 | KLADNO (ČTK)
Kladenský závod Lega funguje od roku 2000, stavebnice se zde dekorují, balí a kompletují se menší díly.
Kladenský závod Lega funguje od roku 2000, stavebnice se zde dekorují, balí a kompletují se menší díly.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lego bude balit stavebnice do papíru, nahradí jím plastové obaly. V Kladně začal pilotní projekt. Udržitelné materiály hodlá firma využívat globálně, už dříve se zavázala, že do roku 2025 začne celosvětově balit stavebnice do udržitelných materiálů, sdělila mluvčí kladenského závodu Markéta Vaňková.
 

Na zavádění nového typu balení a s tím souvisejících inovací bude po celém světě spolupracovat právě kladenský závod, který je inovačním centrem celé Lego Group. "Přechod na udržitelné materiály je jedním z klíčových cílů v rámci našeho závazku vůči planetě," uvedla viceprezidentka pro výrobu v kladenské továrně Michaela Horáková.

Nový materiál v Kladně pracovníci testovali na výrobních linkách, zkoušeli řadu prototypů a technických řešení. "V tuhle chvíli pilotujeme výrobu prvních tří typů stavebnic s pytlíčky z recyklovatelného papíru, které již brzy zamíří přímo k dětem," doplnila Horáková.

Kladenský závod Lega funguje od roku 2000, stavebnice se zde dekorují, balí a kompletují se menší díly. Další výrobní podniky má firma v Dánsku, Maďarsku, Mexiku a Číně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

22.2.2021 21:57
Pro distribuci je to možná fajn, ale zajímalo by mě, jak dlouho ta papundeklová krabice vydrží dítěti při přechovávání stavebnice. Aby to nakonec nedopadlo tak, že se bez pevné krabice část dílů poztrácí, což bude v důsledku zanemnat nákup nové stavebnice, neboli výrobu dalších plastů.
Odpovědět

Viktor Šedivý

22.2.2021 22:57 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Od té doby, co Lego nevyrábí stavebnice, ale jen rozebrané nepříliš nápadité hračky, přestává mít smysl kupovat jejich výrobky.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.2.2021 07:45 Reaguje na Viktor Šedivý
To není jenom Lego. Je to celosvětový trend. Kdysi stavebnice byla stavebnice, viz třeba Merkur. A co se týče materiálu, tak hračky ze dřeva byly v každém hračkářství, zatímco dneska je dřevěná hračka určena pouze dětem hodně dobře finančně situovaných rodičů.
Odpovědět
MH

Milan Hora

23.2.2021 07:08
Kdyby raději omezili to obrovské množství kamionů, které denně pendlují s díly přes půl Evropy z Billundu do Kladna a zpět a převedli dopravu mezi svými závody i sklady na železnici, bylo by to ekologicky přínosnější než neprůhledné obaly a nové plasty jejichž suroviny se pěstují na poli a ubírají půdu potravinám.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist