https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-obnovily-epidemii-prerusene-pracovni-dny-za-obnovu-lesa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR obnovily epidemií přerušené pracovní Dny za obnovu lesa

28.5.2021 17:49 | PRAHA (ČTK)
O práce v lesích je mezi lidmi zájem, podle lesníků se desítky zájemců o práci hlásily již v době nouzového stavu.
O práce v lesích je mezi lidmi zájem, podle lesníků se desítky zájemců o práci hlásily již v době nouzového stavu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) s uvolněním koronavirových restrikcí obnovil akce pro veřejnost na sázení stromků a lesní práce nazvané Dny za obnovu lesa. Podnik postupně na jaro a léto připraví asi 200 pracovních setkání, při nichž budou lidé obnovovat a čistit lesy vytěžené kvůli kůrovcové kalamitě, řekla mluvčí podniku Eva Jouklová. Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v zemi a jejich hlavní snahou je zvládnutí kalamity.
 

Na jednotlivé akce se lidé musejí hlásit prostřednictvím webu www.klubnoveholesa.cz nebo stejnojmennou mobilní aplikací. Určené jsou nejvýše pro 30 lidí a konají se ve všední dny i o víkendech po celé republice. Lidé by především měli vidět, jak vypadá obnova lesa po kůrovcové kalamitě.

O práce v lesích je mezi lidmi zájem, podle lesníků se desítky zájemců o práci hlásily již v době nouzového stavu. Kromě výsadby sazenic budou dobrovolníci také obnovovat oplocení, připravovat paseky na zalesnění nebo uklízet klest.

Dny za obnovu lesa vyvrcholí v sobotu 16. října velkým Dnem za obnovu lesa. Lesy ČR jím navážou na říjen 2019, kdy se celorepublikové akce zúčastnilo na 14 místech v jeden den 31.000 lidí. Loni se celostátní den za obnovu lesa kvůli epidemii nekonal. Loni na jaře a v létě se konaly desítky menších akcí.

Plocha holin kvůli masivní těžbě kůrovcového dřeva ke konci loňského roku ve státních lesích vzrostla o šest procent na 32.544 hektarů. Letos podnik plánuje zalesnit 21.000 hektarů holin a vysadit rekordních 85 milionů sazenic.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

28.5.2021 18:04
Nebudte hloupí a naivní a na žadné práce k LČR nechodte.Je to podvod na neobeznaméné lidičky.To co uděláte zedarmo se dnes a denně dělá za peníze od vlastních zaměstnancu nebo najatých subjektu.Podvod
Odpovědět
Pe

Petr

28.5.2021 18:55
Každý by si měl vyzkoušet jaké to je zasázet třeba tisíc, nebo deset tisíc stromků. Zjistit jaká je to dřina. Pak by si lidé přírody vážili a měli k ní úctu.
Odpovědět
kk

karel krasensky

28.5.2021 19:59 Reaguje na Petr
Každy by si měl vyzkoušet jaké je to vytěžit deset nebo sto tun uhlí v hlubinném,černouhelném dole.Pak by si lidé vážili tepla a měli k němu uctu
Odpovědět
VN

Vilém N

29.5.2021 00:08 Reaguje na Petr
Tak určitě. Je třeba vysázet palivo pro budoucí elektrárny na biomasu. Především, když se to současné dřevo hned na kraji lesa nadrtí na štěpku aby se vydalo v kontejneru do Kanady. Určitě se tam cítí věru ekologicky a s úctou k přírodě.
Odpovědět
Pe

Petr

29.5.2021 10:38 Reaguje na Vilém N
Díky za pomoc, přesně o tohle jde. Narušit tu lhostejnost, co z vás čiší, narušit rostoucí izolaci a oddělenost lidí od přírody. Kdo si zasází kus lesa, tak mu pak třeba nebude tak úplně jedno co se s tím lesem děje, jestli uschne, nebo jestli poslouží kdovíkomu jako snadný zisk.
Odpovědět
Kajetán Hostička

Kajetán Hostička

30.5.2021 13:17 Reaguje na Petr
Vysvětlete mi, jak údržba plantáže kde se nemůže les obnovit sám, ale musí se tam pracně montovat uměle vypěstované sazenice souvisí s budováním úcty k přírodě. Možná tak, že si uvědomíme že když místo toho budeme s přírodou spolupracovat (samoobnova, mrtve drevo, tune namisto lesnich cest..) bude to pro všechny lepší.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist