https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-podcenily-kurovcovou-kalamitu-na-morave-soud-potvrdil-pokutu-uvedly-hn
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR podcenily kůrovcovou kalamitu na Moravě, soud potvrdil pokutu, uvedly HN Aktualizováno

4.12.2023 10:15 (ČTK)
Kůrovcový požerek
Kůrovcový požerek
Lesy České republiky v roce 2017 podcenily kůrovcovou kalamitu na severní Moravě. Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost státního podniku proti pokutě 3,5 milionu korun, kterou mu uložila Česká inspekce životního prostředí právě za nedůsledný zásah proti kůrovci. Rozhodnutí, na které dnes upozornily Hospodářské noviny (HN), je dočasně zpřístupněné na elektronické úřední desce. Rozhodnutí se týká nedostatečných opatření na Olomoucku, Bruntálsku, Frýdecko-Místecku a Jesenicku.
 
Státní podnik je podle mluvčí Evy Jouklové stále přesvědčen o tom, že postupoval správně, a že v daném místě a období nemohl víc udělat. "Vynaložili jsme veškeré možné úsilí, abychom zabránili šíření kůrovce a kalamity. Očekáváme tedy spravedlivé a objektivní posouzení celé situace," uvedla mluvčí s tím, že o případném dalším postupu ve věci podnik zatím nerozhodl.

Aktuálně Lesy ČR v regionu Moravskoslezského kraje v lesích ve své správě žádné kůrovcové kalamitní oblasti neevidují. V době vrcholící kalamity patřil kraj k nejpostiženějším regionům v zemi. V roce 2018 podnik v kraji vytěžil asi 2,2 milionu metrů krychlových dřeva, z toho přes 70 procent bylo dřevo napadené kůrovcem. Letos podnik v kraji plánuje těžbu 640.000 metrů krychlových dřeva.

"Po stěžovateli se nechtělo, aby vymýtil kůrovcovou kalamitu, nýbrž to, aby alespoň zbrzdil šíření kůrovce a zmírnil tak škodlivé následky," stojí v rozsudku. Jako stěžovatel v řízení figurovaly právě Lesy České republiky.

Lesy České republiky poukazovaly na to, že za šířením kůrovce byly především nepříznivé klimatické podmínky. Soud ale připomněl, že inspekce to zohlednila jako polehčující okolnost a státnímu podniku kladla k tíži spíše to, že svou nečinností přispěl k rozšíření kalamity.

"Stěžovatel je státním podnikem, který se zaměřuje na lesní hospodářství. Lze tedy očekávat, že má odborné, organizační a technické předpoklady, aby řádně a včas plnil zákonné povinnosti v oblasti ochrany lesů," rozhodl soud. Podle soudů mohli lesníci například okamžitě zastavit plánované těžby v kůrovcem nezasažených oblastech a přesunout personál a techniku do postižených porostů.

Podle Hospodářských novin státní podnik podal podobnou žalobu také kvůli půlmilionové pokutě za kalamitu v jižních Čechách, avšak u soudů neuspěl. Další žaloba se týká více než třímilionové pokuty udělené inspekcí za nezpracování kůrovcem napadených stromů na Třebíčsku v letech 2020 a 2021. O ní ale soudy dosud nerozhodly, uvádí deník.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jakub Graňák

Jakub Graňák

4.12.2023 13:19
Chechech no jo, říkám to celé ty roky... Žádní ekologisti, nýbrž šlendrián. V případě lesní zprávy Města Albrechtice pak zjevně jiné priority, kdy si jeden z čelních představitelů LČR hleděl spíš kde si nakrást a kde co upytlačit.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.12.2023 08:41
Prapříčinou je zbabraná reorganizace LČR nařízena politruky podle hesla
zprivatizovat i kbelík uklízečky a zbabrané restituce u kterých vlastníci
nekonali, jak by dobrý vlastník měl. Takže trestáni by měli být zákonodárci
a vlády podílející se na "očesání" LČR od vlastních pil, těžebních a pěstebních kapacit , až po reorganizaci územního členění s likvidací mnoha
místních lesních správ a jejich nahrazením jinými, bez znalosti místních
poměrů. Noví revírníci často ani nevěděli, který les mají spravovat a ani
neměli čas se tím zabývat. Stát požadoval generaci zisků a nikoliv prevenci
kůrovce a tak konali tak, jak konali. Kácely se i zdravé porosty, aby se
více utržilo, než za kůrovcové dřevo a kůrovec se vesele množil. Vysloužilí lesníci už raději ani nechodili do lesa, aby se nerozbrečeli nad tím, co se děje a ti noví to s vypjetím posledních sil pouze lepili, co se dalo. Ano,
viník je znám, ale nikdy nebude potrestán, protože rozhodovali kolektivně
na základě mandátů od svých voličů a vinni jsou i voliči, že jim ten mandát
poskytli! Národ si zvolil tuto cestu a nikdo ho z toho nevyviní!
Odpovědět
va

vaber

5.12.2023 09:53
,,Lesy ČR podcenily kůrovcovou kalamitu,,
Lesy ČR mají ve správě 45% lesů v ČR a zbytek majitelů nic nepodcenil,
takže máme 50% lesů bez kůrovce?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist