https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letosni-klimakemp-se-bude-konat-v-okoli-chvaletic-na-pardubicku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letošní Klimakemp se bude konat v okolí Chvaletic na Pardubicku

11.6.2019 00:25 | PARDUBICE (ČTK)
Hnutí Limity jsme my pořádalo Klimakemp také loni na Mostecku. Někteří účastníci protestního pochodu tehdy nečekaně vnikli do lomu Bílina.
Hnutí Limity jsme my pořádalo Klimakemp také loni na Mostecku. Někteří účastníci protestního pochodu tehdy nečekaně vnikli do lomu Bílina.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Zewlak Vrabec / Karolína Poláčková / a2larm.cz
Letošní Klimakemp, akce zaměřená na diskuse o změně klimatu, současné energetice a možnostech jejího alternativního vývoje, se uskuteční v okolí Chvaletic na Pardubicku. Důvodem je žádost uhelné elektrárny Chvaletice o výjimku z emisních limitů. Klimakemp se bude konat na zatím neupřesněném místě od 30. června do 7. července. Součástí budou i blokády infrastruktury vlastními těly účastníků, řekla včera novinářům Marika Volfová z iniciativy Občané za konec doby uhelné.
 

"Budou to striktně nenásilné a bezpečné blokády, akce občanské neposlušnosti. Jejich cílem není ničit majetek nebo způsobit jakékoliv nebezpečné situace. Podobu zatím nebudu říkat," uvedla Volfová.

Organizátoři zatím tají i místo konání Klimakempu, oznámí je zhruba s týdenním předstihem. Důvodem je podle Josefa Patočky z hnutí Limity jsme my obava, že by se úřady mohly snažit akci narušit. Minulý rok policie poslala obcím na Přeloučsku varování před ekologickými aktivisty, kteří by tam mohli Klimakemp uspořádat, později se omluvila za nevhodné formulace. Pořadatelé nechtějí vystavit nátlaku majitele pozemků, které si pro akci plánují pronajmout.

Patočka očekává, že na Klimakemp přijede několik set lidí, a to i ze zahraničí. Na pořádání se bude podílet 60 až 80 aktivistů z několika organizací. Kemp se bude společně stavět od 27. června, 30. června začne první přednáška z Letní školy klimatické spravedlnosti, pokračovat bude do 3. července. Na programu akce budou nejrůznější diskuse, workshopy, přednášky a vzdělávací akce, ale i protesty. Demonstrace je naplánována na 5. července.

Hnutí Limity jsme my pořádalo Klimakemp také loni na Mostecku. Někteří účastníci protestního pochodu tehdy nečekaně vnikli do lomu Bílina. Pokuty za vniknutí do lomu uložil Báňský úřad a za přestupky litvínovský městský úřad. Severočeské doly budou vymáhat soudní cestou škodu, kterou podle těžařů aktivisté způsobili. Škodu vyčíslili na 661.473 korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist