https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberec-necha-sve-dominanty-v-noci-nasvicene-nechce-zvysovat-riziko-kradeze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberec nechá své dominanty v noci nasvícené, nechce zvyšovat riziko krádeže

5.2.2022 01:10 | LIBEREC (ČTK)
Kdyby dominanty města svítily jen část noci, roční úspora by podle magistrátu činila 84 000 korun.
Kdyby dominanty města svítily jen část noci, roční úspora by podle magistrátu činila 84 000 korun.
Liberec nechá své dominanty jako radnice, divadlo, muzeum a kostely osvětlené dál celou noc. Podnět z pracovní skupiny města Rady pro klima, aby se slavnostní nasvícení fasád na část noci vypnulo, vedení radnice zamítlo. Podle náměstka primátora Jiřího Šolce (Starostové pro Liberecký kraj - SLK) hlavním důvodem je obava, že bez nasvícení by stouplo riziko vykradení objektů.
 

"Ekonomicky by se to nevyplatilo pravděpodobně nikdy, tady spíše šlo o ekologický vzkaz, že nepálíme elektrickou energii, nezvyšujeme světelný smog ve městě. Takže jakýsi ekologický vzkaz by to byl, ale na úkor bezpečnosti," řekl náměstek novinářům.

Kdyby dominanty města svítily jen část noci, roční úspora by podle magistrátu činila 84 000 korun. Primátor Jaroslav Zámečník (SLK) uvedl, že chtějí spíše pořizovat úsporná svítidla. To podle něj před dvěma lety provedli u historické budovy radnice. Pro nasvícení město pořídilo LED diodová světla zhruba za půl milionu korun. "Nechceme připravit Liberečany a i třeba turisty o tu nádheru, když jsou v noci tyto krásné ikonické budovy nasvícené, takže chceme jít takovou rozumnou cestou, a to včetně veřejného osvětlení," dodal primátor.

Zatímco dominanty města osvětluje podle něj několik desítek světel, v rámci veřejného osvětlení je ve stotisícovém městě kolem 14 000 světelných bodů. Za správu veřejného osvětlení a světelné signalizace platil Liberec ročně firmě Eltodo zhruba 72 milionů. Od loňského srpna správu nad osvětlením převzaly městské technické služby, radnice si slibuje, že ročně uspoří deset milionů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Mi

Michal

5.2.2022 12:26
Myslím, že objekty se proti krádeži dají zabezpečit i jinak, než aby se na ně intenzivně svítilo.
Odpovědět

Jirka Černý

5.2.2022 21:00 Reaguje na Michal
Ano, x krát spolehlivěji a za naprosto menší náklady. Ale nevypadá to tak hezky, vlastně nevypadá to vůbec nějak.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.2.2022 16:31
"Kdyby dominanty města svítily jen část noci, roční úspora by podle magistrátu činila 84 000 korun."

Tak v tom případě se fakt nedivím, že se na to vyprdli a nechali to jak je.
Vono je to tam fakt hezký ... Němci stavět uměli:-))).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist