https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecky-kraj-chce-s-polaky-jednat-o-dopadech-a-kompenzacich-tezby-v-turowe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecký kraj chce s Poláky jednat o dopadech a kompenzacích těžby v Turówě

25.5.2021 00:58 | LIBEREC (ČTK)
Jako podmínku povolení další těžby si Liberecký kraj klade zajištění náhradních zdrojů pitné vody, vybudování ochranného valu a také každoroční vyhodnocování vlivu těžby.
Jako podmínku povolení další těžby si Liberecký kraj klade zajištění náhradních zdrojů pitné vody, vybudování ochranného valu a také každoroční vyhodnocování vlivu těžby.
Liberecký kraj chce s Poláky dál jednat o dopadech a kompenzacích těžby v polském hnědouhelném dole Turów v těsném sousedství hranice s Českem. Blokády státních hranic, protestní akce ani útoky na sociálních sítích tento spor nevyřeší, řekl ČTK liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Soudní dvůr EU v pátek Polákům nařídil okamžitě zastavit těžbu v dole Turów, kterou dlouhodobě kritizuje Česká republika i Německo. V dole se ale těží dál. Poláci protestují, na úterý plánují blokádu hranic.
 

Důl Turów u česko-polské hranice zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu, kterou také vlastní společnost PGE. Polské ministerstvo klimatu loni v březnu přes námitky sousedních zemí o šest let prodloužilo firmě koncesi na těžbu. Letos v dubnu pak polský ministr životního prostředí Michal Kurtyka povolil v Turówě těžbu až do roku 2044. Důl by se měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních a Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Obyvatelé v příhraničí se obávají ztráty pitné vody, hluku a zvýšené prašnosti. Negativní dopady na české území potvrzují i měření.

Polská strana ale zásadnější vliv dolu na české i německé území odmítá. Proti rozhodnutí evropského soudu o zastavení těžby se ohradili polský premiér Mateusz Morawiecki i společnost PGE. V dolu se těží dál.

Jako podmínku povolení další těžby si Liberecký kraj klade zajištění náhradních zdrojů pitné vody, vybudování ochranného valu a také každoroční vyhodnocování vlivu těžby. "Návrhy k jednání považuji za přiměřené, oprávněné a podložené fakty, ať už jde o posílení vodovodního zdroje v Uhelné nebo vybudování ochranného valu. Další podmínky jsou na česko-polských jednáních nejlépe na základě mezistátní smlouvy. I proto by podle mého názoru měla vzniknout komise se zástupci obou států, která by každoročně vliv těžby v polském hnědouhelném dole Turów na tamní obyvatele a krajinu, které se snažím chránit, objektivně vyhodnocovala,“ dodal hejtman.

Státní investor PGE musí podle Půty dodržovat stejná pravidla a právní předpisy jako všichni ostatní, kteří by svou činností zasahovali do území, majetku a práv jiných. "Musí chtít hledat a najít shodu s těmi, které bude konání ovlivňovat. Blokády státních hranic, protestní akce ani útoky na sociálních sítích tento spor nevyřeší. Cesta vede skrze jednání a vzájemnou komunikaci plnou respektu, která není o tom, kdo z koho, ale o dodržování evropského práva," doplnil liberecký hejtman. Česká strana se podle něj už přes dva roky snaží s Poláky jednat, ale marně.

Liberecký kraj už v únoru, ještě před podáním žaloby na Polsko, odeslal maršálkovi Dolnoslezského vojvodství dopis s návrhem podmínek, za jakých mohou Češi na pokračování těžby a rozšíření dolu přistoupit. Dodnes ale z polské strany nepřišla odpověď. Naopak se v Polsku podle Půty objevují dezinformace a mylné interpretace toho, co česká strana požaduje. Po vydání předběžného opatření evropským soudem, které nařídilo těžbu zastavit, se navíc Půta stal terčem nevybíravých útoků na sociálních sítích a podobně je na tom i jeho žena Sylwia, která je Polka a v Polsku i pracuje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist