https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-mohou-v-soutezi-vybrat-nejlepsi-projekt-adaptace-na-zmenu-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé mohou v soutěži vybrat nejlepší projekt adaptace na změnu klimatu

1.8.2022 14:32 | PRAHA (ČTK)
Soutěž pořádá Nadace Partnerství a společnost Integra Consulting pod záštitou ministerstva životního prostředí.
Soutěž pořádá Nadace Partnerství a společnost Integra Consulting pod záštitou ministerstva životního prostředí.
Zdroj | Adapterra Awards/Nadace Partnerství.
Lidé mohou ode dneška v soutěži Adapterra Awards svými hlasy podpořit projekty, které pomáhají českým městům, budovám či krajině s adaptací na změnu klimatu. Vybírat mohou z 18 projektů, které postoupily do finále čtvrtého ročníku celostátní soutěže. Počinu, který od veřejnosti získá nejvíce hlasů, bude udělena Cena sympatie. Vítěze dalších soutěžních kategorií vybere odborná porota. Výsledky pořadatelé vyhlásí 2. listopadu. Soutěž pořádá Nadace Partnerství a společnost Integra Consulting pod záštitou ministerstva životního prostředí.
 

Do soutěže se letos podle Martina Andera z Nadace Partnerství přihlásilo 67 projektů, meziročně o 34 méně, které nominovali jejich investoři a projektanti nebo zástupci veřejnosti. Do finále soutěže postoupilo 18 projektů, které pracují s adaptačními opatřeními na změnu klimatu. Soutěžit budou v hlavních kategoriích Volná krajina, Zastavěné území, Náš domov a Pracovní prostředí. Uděleny budou rovněž speciální ocenění pro projekty na území Prahy, českého a rakouského příhraničí. Vítěze těchto kategorií bude vybírat odborná porota složená zvláště z architektů, urbanistů a krajinářů.

Nejzdařilejší projekt bude letos moci zvolit i veřejnost. Na základě výsledků on-line hlasování na webu soutěže bude udělena Cena sympatie veřejnosti. Do 15. října mohou zájemci podpořit dva podle finálové projekty, které byly realizované na území Česka, a jeden projekt v rakouském příhraničí.

Porota a veřejnost bude nejlepší projekty volit mimo jiné mezi obnovou rašeliniště u Soběslavi v Jihočeském kraji, revitalizací mokřadů v Sedmihorkách v Libereckém kraji, výstavbami či přestavbami nízkoenergetických budov nebo vznikem nového lesoparku v jihomoravských Židlochovicích.

Mezi finalisty soutěže jsou letos čtyři pražské projekty. Ty se utkají o vítězství v hlavních kategoriích a mezi sebou rovněž o Cenu Prahy. Toto ocenění tak letos může obdržet stavba radnice městské části Praha 12 s fotovoltaickou elektrárnou na střeše a retenční nádrží na dešťovou vodu, přestavba budovy pražské střední školy v Českobrodské ulici na udržitelnou, úprava Čelakovského sadů nebo soukromý projekt výstavby obytného domu Sakura v pražských Košířích. Cenu Prahy za rok 2021 získala dvanáctá pražská městská část za projekt udržitelného hospodaření na svých zemědělských pozemcích. Radnice některé z 12 hektarů pozemků propachtovala s novou podmínkou šetrného hospodaření a o zbylé se stará sama za účasti občanů. Díky tomu byl mimo jiné vysazený komunitní sad a vznikly louky a aleje.

Soutěž Adapterra Awards navazuje na soutěž Adaptační opatření roku, kterou v roce 2015 uspořádala Integra Consulting. První ročník soutěže se uskutečnil v roce 2019 a zapojilo se do něj 24 projektů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MJ

Marcela Jezberová

1.8.2022 16:35
Tak mě napadlo, jestli by se projekty adaptace na změnu klimatu neměly hodnotit až po nějaké době, kdy by se ukázalo, že opravdu i přes změnu klimatu, na území toho projektu došlo k uchování nebo zlepšení nějakých konkrétních ukazatelů. Takhle je to spíše hodnocení toho, jak moc přihlášený projekt splňuje domněnky o tom, jak by měla adaptace vypadat, i když nevíme, jestli by opravdu v horizontu třeba 20 let fungovala, jak si představujeme.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.8.2022 16:48 Reaguje na Marcela Jezberová
My dnes už velmi dobře víme, co kvalitě půdy (vodozádržnost, ztráta humusu) a vymizení polních druhů nesvědčí. Tudíž každé opatření (v praxi již odkoušené), je přínosem. Je jen škoda, že to jde hrozně pomalu, ten odpor velkozemědělců k "novotám" je zřejmý. Proto je třeba si vážit každého drobného krůčku, který krajinu nedevastuje, ale naopak jí prospívá.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.8.2022 08:51 Reaguje na Marcela Jezberová
Jsem si spíš všiml, že na rozdíl od alpského Rakouska už v ČR pěstujeme enviromentální žal
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.8.2022 19:45
Adaptace na klima je hezká věc, ale mělo význam je dělat před 50. lety.
Dnes by bylo řešením začít osídlovat Sibiř, Švédsko, Kanadu a chystat si Grónsko a Antarktidu. Tam je šance přežít možná i rok 2100. A intenzivně hledat planetu, která by se dala osídlit do dalších třeba 50 let. 2200 na Zeměkouli už asi nedá vůbec nikdo.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.8.2022 19:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Když osidlovat, tak jedině těma zelenejma fanatikama - ať si to užijou !
Sebou maximálně - sirky.
Odpovědět
va

vaber

2.8.2022 08:30
adaptace na změnu klimatu? je obnova rašeliniště u Soběslavi?
trošku pomatený pohled na to, co je to adaptace,
já bych chápal adaptaci jako nový způsob života ,třeba na poušti při teplotách nad 40°C,
v tom nám nějak pomůže rašeliniště, když vyschne za měsíc,
změna klimatu znamená,že se změní klima a my v něm přežijeme nebo ne ,ale rašeliništi a tůňkami tuto změnu nezastavíme,
prostě místa na kterých se na planetě nedá žít, jsou a budou a je otázka ,zdali budou místa na kterých se bude moci žít,
že by člověk změnil poušť na zelené území nebo dokázal snížit teploty v místech kde jsou hodně vysoko, o tom nemůže být řeč,
jsme stále jen hříčkou přírody
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.8.2022 08:59 Reaguje na vaber
V mnoha hlavách ekologů a takových samozvaných vědců převládá, že proti změně se musí bojovat a velmi malé množství lidi si mysli, že důležitá je přizpůsobivost, což vývojové aplikace zachování druhů dokladuje, že přizpůsobování se je podstatou přežití. Nicméně je také důležité, napravovat škody, které se napáchali ale bojem bych nic z toho nenazýval
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.8.2022 16:28 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Přizpůsobení organismu trvá statisíce nebo milióny let, tahle klimatická změna jede rychlostí nárazu asteriodu.
Ten Cux před 60. milióny let vyhubil dinosaury zcela nekompromisně a to byl proti tomu, co nás čeká, přímo čajíček.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist