https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-z-rodinnych-domu-v-pardubicich-tridi-biodpad-poctive-na-sidlistich-se-to-zatim-nedari
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé z rodinných domů v Pardubicích třídí biodpad poctivě, na sídlištích se to zatím nedaří

27.7.2021 00:38 | PARDUBICE (ČTK)
Do hnědých popelnic lze házet pouze rostlinný biologicky rozložitelný odpad z domácnosti a zahrady.
Do hnědých popelnic lze házet pouze rostlinný biologicky rozložitelný odpad z domácnosti a zahrady.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Pardubicích je 4000 domácností, které třídí bioodpad. Jejich počet od roku 2007, kdy město možnost zavedlo, každoročně stoupá. Třídit zelený odpad mohou hlavně lidé z rodinných domů, uvedla radnice v tiskové zprávě. Radnice se snaží třídění propagovat, kontejnery na bioodpad jsou na sídlištích Slovany a Dubina. Pardubice mají asi 90 000 obyvatel. Pilotní projekt na sídlišti Dubina se zatím nedaří. Lidé hází do hnědých kontejnerů odpadky, které tam nepatří. ČTK to řekl výkonný ředitel SMP - Odpady Jiří Strouhal.
 

"Jen za loňský rok byly od účastníků vytříděny zhruba dva tisíce tun bioodpadu, který je dále zpracováván v dražkovické kompostárně," řekl náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).

Čtyřtisící v pořadí je Dagmar Šlégrová z městské části Jesničánky. Od města dostala poukaz na dvě tuny kompostu. "Už mi přestalo vyhovovat jezdit s bioodpadem do sběrného dvora, mít popelnici na bioodpad přímo u domu je pro nás pohodlnější," řekl Šlégrová. Část darovaného kompostu rozdělí mezi své sousedy.

Kontejnery na ukládání bioodpadu město zájemcům půjčuje bezplatně, svoz popelnic každou domácnost vyjde na 300 korun ročně, což nejsou skutečné náklady pro město náklady. Dvě třetiny z nich hradí město. Letos dotuje svoz bioodpadu částkou téměř 4,5 milionu korun. Za sběr zeleného odpadu pak nabízí lidém, kteří ho třídí, bonus v podobě 50 kilogramů kompostu ročně. Zdarma si ho mohou odvézt z dražkovické kompostárny.

Postupně se radnice snaží rozšířit sběr bioodpadu i na další místa ve městě. Jsou od loňského podzimu na Dubině a na Slovanech, kde jsou velká sidliště. "Město se ve spolupráci se Službami města Pardubic navíc snaží projekt rozšířit ze zástavby rodinných domů také do sídlištní zástavby," řekl Nadrchal.

Lidé v rodinných domech třídí poctivě, a tak se dá z bioodpadu vyrobit kvalitní kompost. "O kompost je dlouhodobě vysoký zájem, který v tuto chvíli nejsme schopni uspokojit. Již nyní máme zájemce o kompost, který bude k dispozici koncem srpna," řekl výkonný ředitel společnosti Služby města Pardubic – Odpady Jiří Strouhal.

Na sídlištích se zatím lidem moc třídit nedaří, někteří bioodpad znehodnucují odpadky, které do něj nepatří.

Do hnědých popelnic lze házet pouze rostlinný biologicky rozložitelný odpad z domácnosti a zahrady, což jsou odřezky ovoce a zeleniny, shnilé ovoce a zelenina, skořápky ořechů a vajec, sedliny kávy a čaje, pokojové květiny, řezané květiny, hlína, listí, plevel a tráva.

Na sídlišti tam ale lidé vhodí pytle se směsným odpadem nebo odpadky samostatně, vyskytují se tam pytlíky od potravin, plechovky, plastové lahve nebo kelímky od kávy.

Pilotní projekt funguje Dubině od loňského října, kontejnery jsou v pěti ulicích. Zatím se podle Strouhala ani jednou nepodařilo přivézt do kompostárny v Dražkovicích správně vytříděný bioopad. Musí tak skončit ve směsném dopadu, na výrobu kompostu použít nejde.

"Hromada končí ve směsném odpadu, využít ji na výrobu kompostu není možné, zničila by celou šarži kompostu, který vyrábíme," řekl Strouhal. Vytřídit zpětně materiál nejde, bylo by to pracné a nákladné. Navíc by v hmotě by mohly být chemikálie, například z vyteklých baterek, dodal Strouhal.

Služby města Pardubic proto natiskly letáky s informacemi, lidé je dostávají do schránek, řekla mluvčí městské firmy Klára Sýkorová.

Do separace bioodpadu jsou zapojené také pardubické mateřské a základní školy zřizované městem. Mimo to mohou zdarma obyvatelé Pardubic biologicky rozložitelný odpad odkládat i v devíti separačních dvorech. Zájemci, kteří hnědý kontejner ještě nemají, o něj mohou požádat webu města.

Vloni kompostárna v Dražkovicích přijala 2085 tun bioodpadu od rodinných domů. V posledním kvartále loňského roku lidé z Dubiny vhodili do hnědých popelnic 5,36 tuny odpadu. V první čtvrtině letošního roku svezly technické služby z Dubiny 10,84 tuny odpadu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

27.7.2021 06:36
Je dost pejskařů kteří si po svých miláčcích neuklidí ani exkrementy.V místech odpadních kontejnerů se povalují věci které opatří do sběrného dvora.Chcete tyto lidi převychovávat?Nemáte šanci.
Odpovědět
TP

Tomas Peltan

27.7.2021 11:41 Reaguje na Václav Kain
Ono to "dost" může znamenat jednoho psa z deseti. V obdobích, kdy je trochu víc sucho (nebo v zimě atd.) a pokud je to pes, který je zvyklý chodit na jedno místo, to může znamenat docela velké "minové pole". Přitom zbývajících deset majitelů psů může uklízet zcela dokonale (moje zkušenost je, že většina majitelů dnes po psech uklízí).
Odpovědět
TP

Tomas Peltan

27.7.2021 11:46
Nikdy jsem nepochopil, v čem je lepší bioodpad od rodinných domů svážet do kompostárny a pak si "moct odebrat kompost". Vždyť na každé zahradě by se našlo místo pro jeden nebo dva kompostéry, odpadla by zbytečná cesta svozových vozů atd. Něco jiného jsou ta sídliště, ale i tam je možnost vybudovat společné komposty.

Co se týče toho špatně vytříděného bioodpadu - je na těch sídlištích dost kontejnerů? A je to špatné třídění skutečně prací obyvatel sídlišť, nebo se tam se svým odpadem, který se nevejde do přeplněné popelnice, zastaví majitelé domků z okolí? A protože na stanovištích pro tříděný odpad nikdy není možnost odložení i směsného odpadu, tak skončí v tříděném bioodpadu a padne to na hlavu neschopných obyvatel sídlišť. Nebylo by lepší pro podobné případy na ta stanoviště doplnit i kontejner na tříděný odpad, když stejnak musí všichni za svoz odpadu platit?
Odpovědět

Jirka Černý

27.7.2021 18:42 Reaguje na Tomas Peltan
To je spousta otázek dohromady. U nás ve vsi je taková ta klasika, kontejnery na plasty, sklo, papír, bio, nápojové kartony, svoz komunálu každý týden už i v létě, občas sobota kdy stačí velkoobjem, nebezpečný, pneumatiky, atd jen odvézt před obecní úřad. Většina rodin má auto a káru takže jet na sběrný dvůr cca 8 km není problém. A stejně když v pondělí ráno jedu do práce je pytel ve škarpě, někdy gumy i ledničku pamatuju. Jelikož se to děje jen v noci z neděle na pondělí není potřeba moc dedukovat kdo to tam vyhazuje.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

28.7.2021 07:30 Reaguje na Jirka Černý
Pokud naznačujete, že chataři odhazují odpad do škarpy, pak je namístě otázka jaké možnosti nabízí obec chatařům k odložení odpadů. Zpravidla nelogické, ačkoliv je kasírují.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist