https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lidri-zemi-latinske-ameriky-chteji-tvrdsi-pristup-ke-zlocinum-proti-amazonii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lídři zemí Latinské Ameriky chtějí tvrdší přístup ke zločinům proti Amazonii

9.8.2023 01:51 | Belém (Brazílie) (ČTK)
Lídři zemí v Latinské Americe vyzvali na začátku dvoudenního summitu v brazilském Belému k tvrdším postihům zločinů proti amazonskému pralesu. Politici se shodli na nutnosti více chránit tento ekosystém. Podle hostitele summitu, brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, setkání vrcholných politiků, na jejichž území se prales nachází, bude zlomové, píše agentura EFE. Cílem je zabránit tomu, aby se prales dostal do bodu zvratu, kdy by začal vypouštět více oxidu uhličitého, než kolik by ho absorboval.
 

Dosavadní využívání amazonského pralesa podle brazilského prezidenta "vyprodukovalo bohatství pro několik málo lidí a chudobu pro mnohé", zatímco vedlo k ničení životního prostředí. Lula se domnívá, že nelze dosáhnout lepší ochrany pralesa bez zlepšení životních podmínek zhruba 50 milionů lidí, kteří na území tohoto ekosystému žijí. Brazilský prezident má větší ochranu Amazonie mezi svými politickými prioritami.

Další prezidenti latinskoamerických států vyzvali k tvrdšímu postupu proti nelegálním aktivitám, které amazonský prales ničí. "Nabízím jasnou a pevnou alianci pro zamezení zločinů proti životnímu prostředí, což je hlavně odlesňování a nelegální těžba," uvedla peruánská prezidentka Dina Boluarteová. Podle kolumbijského prezidenta Gustava Petra by se země v oblasti měly dohodnout na vytvoření mezinárodního tribunálu, který by se zabýval zločiny proti amazonskému pralesu. Vyzval i k většímu společnému úsilí ve vědeckém bádání.

Cílem dvoudenní summitu je nalézt společnou řeč ohledně ochrany amazonského pralesa. Podle brazilské ministryně životního prostředí Mariny Silvaové je nutné zabránit tomu, aby se amazonský prales dostal do "bodu zvratu", kdy začne produkovat více oxidu uhličitého, než kolik ho dokáže absorbovat. Jedním z hlavních úkolů summitu je podle agentury AFP nalézt shodu na opatření proti odlesňování. Státy by se mohly zavázat k zastavení odlesňování do roku 2030, jak to chce učinit Brazílie.

Přes 60 procent amazonského pralesa se nachází v Brazílii a zbytek leží na území sedmi států. Amazonský summit je primárně schůzkou Bolívie, Brazílie, Kolumbie, Ekvádoru, Guyany, Peru, Surinamu a Venezuely, tedy států, které už v roce 1978 podepsaly smlouvu o spolupráci v Amazonii. Jejím cílem je společně chránit Amazonii a využívat její zdroje udržitelným způsobem. V roce 1995 tyto země vytvořily Organizaci smlouvy amazonské spolupráce (OTCA), jejíž poslední summit se konal v roce 2009 v brazilském městě Manaus.

Na jednání v Belému jsou prezidenti Brazílie, Bolívie, Kolumbie a Peru. Venezuelu zastupuje viceprezidentka, Guyanu premiér a Surinamu a Ekvádor ministři zahraničí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

9.8.2023 07:01
"Cílem je zabránit tomu, aby se prales dostal do bodu zvratu, kdy by začal vypouštět více oxidu uhličitého, než kolik by ho absorboval."
ŹÁDNÝ LES, PRALES, NEMŮŽE ABSORBOVAT VÍCE CO2, NEŽ VYPOUŠTÍ. TO MŮŽE POUZE UHELNÝ PRALES, VE KTERÉM SE HROMADÍ UHLÍ. A TO ŽÁDNÝ Z TROPICKÝCH PRALESŮ DNES NENÍ.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

9.8.2023 12:05 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jistě, proto je třeba aby napomohl člověk. Těžil dřevo a to "ukládal" do dřevostaveb pasivních domů. Tím se uhlík vrátí do atmosféry se stoletým zpožděním. Pokuk ale nakonec dřevostavbu přeměníte na nadrcené dřevěné uhlí a to zaořete, uhlík uložíte na tisíciletí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.8.2023 08:26
No, konečně !
Odpovědět
va

vaber

9.8.2023 09:00
,,tvrdší postihy zločinů proti amazonskému pralesu,,
tak kdo v té Jižní Americe vládne, lídři států nebo někdo jiný ,
koho chtějí lídři postihovat, sami sebe,
kdo ty zločiny dělá ,že lídři států nic proti nim nezmohou,
divný svět
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

9.8.2023 11:32 Reaguje na vaber
Myslím, že zločinci, co to organizují, sedí v Evropě, Asii nebo severní Americe.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.8.2023 11:54 Reaguje na Slavomil Vinkler
1*
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.8.2023 09:10
..."Na amazonský summit jsou pozváni i zástupci Indonésie, Konžské demokratické republiky a Konžské republiky, na jejichž území jsou rovněž velké tropické pralesy".

Problematika deštných pralesů se smrskla jen na Amazonii? Na jiných kontinentech není třeba chránit zbytky kdysi rozsáhlých pralesů? S takovou tedy to úložiště uhlíku a zelenou "giga střechu" nezachráníme. Asi budou stačit úlitby s městskými pidi stříškami, bohatě zadotované a patřičně PR prodané.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

9.8.2023 12:09 Reaguje na Karel Zvářal
Už jste se v této oblasti někdy setkal s přístupem, který by problém opravdu řešil? Já nikoliv. Primární vždy bylo vynakládání peněz, které skončiny v příslušných kapsách.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.8.2023 13:16 Reaguje na Jiří Svoboda
Však také názor na tuto dobře aranžovanou komedii s pronásledováním kysličníku dávám najevo. Jiné vlivy jsou naprosto ignorovány, resp zuřivě popírány.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

9.8.2023 15:45 Reaguje na Karel Zvářal
Ale i to zuřivé pronásledování kysličníku je jen divadlo, které sleduje jiné cíle, než snižovat jeho emise. To že na "řešení" problému vydáván obrovské částky vůbec neznamená, že ten problém řeším. Právě zelené střechy jsou pěknou ukázkou.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.8.2023 08:35
Veškerá lidská činnost je postavena na principu nabídky a poptávky. V prvé
řadě musí klesnout poptávka po produktech z pralesů a z půdy po jejich
vytěžení a pak nebude ani komu co nabízet. Pokud budeme nakupovat produkty
z pralesů a polí tam vzniklých, tak možná těžbu zastaví, ale o to více se bude těžit jinde a půda intenzivněji využívat. My pole zatravníme kvůli
ekologii, ale obratem nakoupíme krmnou sóju z Brazílie a taky hovězí a
jiné produkty. Je to moudré? Není to pokrytecké být doma ekologem a navíc
kritizovat producenty chybějící produkce? Přestaňme s nesmysly jakými
jsou bioplynky a produkujme raději potraviny a krmiva pro dobytek. Tak
poklesne o brazilskou produkci zájem a nebude důvod pralesy kácet.
Pokud jde o cenná dřeva, tak i tam lze přejít na jejich cílenou produkci
formou vyčlenění určité části pralesa na hospodářské lesy. To je lepší,
než pouze vytěžit a čekat na zázrak, jako u nás s nálety a bezzásahem,
zda ty požadované dřeviny samy vyrostou.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist