https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lidstvo-zabira-jen-0-01-hmotnosti-zivota-na-zemi-presto-uspesne-likviduje-vsechno-ostatni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidstvo zabírá jen 0,01 % hmotnosti života na Zemi. Přesto úspěšně likviduje všechno ostatní

4.6.2018 01:47 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na váhu uhlíku je lidí desetkrát více, než kolik připadá na divoká zvířata.
Na váhu uhlíku je lidí desetkrát více, než kolik připadá na divoká zvířata.
Izraelští biologové skutečně umí dávat věcem perspektivu. Díky nim víme, že celková hmotnost lidstva tvoří jen 0,01 % všech živých organismů na Zemi. Navzdory tomuto váhovému nepoměru vůči zbytku života však působíme na planetu mnohem výrazněji. O podrobnostech píše ScienceAlert.
 

Výzkumnicí Weizmanova institutu v rámci své srovnávací studie poukázali na drastický nepoměr mezi váhou lidské části veškerenstva a intenzitou dopadů naší činnosti na ostatní živé organismy. Počty jsou to skutečně na hraně představitelnosti, ale k zamyšlení nutí. „I když je naše váha na povrchu Země nepatrná, naše kroky jsou drtivé,“ říká výzkumník Ron Milo s dovětkem: „Snad tato čísla změní to, jak lidé hluboce nevnímají svou dominantní roli při formování planety.“

Hrátky s uhlíkem

Milo se svými kolegy bral v potaz čistou váhu uhlíku zabudovanou uvnitř žijících organismů. Tím elegantně obešel obtíže s výpočtem skutečné váhy, kterou ovlivňuje objem vody uvnitř těl živočichů a rostlin v různých vývojových fázích a částech roku. Souhrnná váha všeho živého na Zemi pak činí přibližně 550 miliard tun. Zhruba 450 miliard tun, tedy cirka 80 %, můžeme hned ponechat stranou. Je to hmotnost vegetace (rostlin, ať už mechů, řas, stromů). A dál?

Druhou co do váhy nejvýraznější skupinou jsou bakterie. Tady se odborníci vytrvale přou o konkrétní cifru, která ale ve většině odhadů osciluje okolo 70 miliard tun. Tedy asi 15 % života na planetě. Houby s dvanácti miliardami tun také stojí za zmínku. Jsou totiž šestkrát početnější, než živočišstvo na Zemi. Sedm gigatun patří k archaea, tedy prokaryotickým jednobuněčným organismům.

Zlomky, desetinky a ještě menší kousky

Chybět nesmí ani čtyři gigatuny vážící Protista. To je taková všehochuť živých organismů, zahrnující všechny eukaryotní organismy, které současně nejsou klasifikovány jako živočichové, rostliny ani jako houby. A teprve teď se dostáváme ke zvířatům, na které zbývají poslední dvě miliardy tun uhlíku. A tady to začíná být zajímavé: i když lidstvo nyní váží okolo 0,06 gigatun, pořád je to desetkrát více, než kolik připadá na divoká zvířata.

Lidmi chované drůbeže je víc, než kolik je volně žijících ptáků.
Lidmi chované drůbeže je víc, než kolik je volně žijících ptáků.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Kolesár / michalkolesar.net/

V rámci živočišných počtů jsou nejvýrazněji zastoupeny zvířata hospodářská, která „pokrývají lidskou spotřebu“. Nějakých 100 milionů tun. Díky tomu prasata, krávy, ovce a kozy tvoří 60 % hmotnosti všech Zemi obývajících savců. A podobný nepoměr by vznikl, kdybychom na jednu misku (opravdu pořádnou mísu) vah posadili veškeré ptactvo, a na druhou pak chovnou drůbež.

Nejvíc váží stádo krav, slony aby pohledal

„Když zkoušíme s mými dcerami nejrůznější hádanky týkající se hmotnosti, obvykle postavíme na začátek řady slona, pak žirafu a za ní nosorožce,“ říká Milo. „Ale pokud bych to chtěl pojmout realisticky, byla by to kráva stojící vedle krávy, pak další kráva a nakonec kuře.“

Nebylo tomu tak vždy. Člověk, který se svou vahou ztrácí v desetině procenta hmotnosti všech živých organismů světa, totiž dokázal za dobu své existence (nějakých 285 000 let) zredukovat biomasu všech rostlin na polovinu a o 85 % snížit váhu divokých savců tím, že je zlikvidoval. Tím pochopitelně uvrhl celou biosféru do situace, o která si pojmenování „bezprecedentní hromadné vymírání“ skutečně zaslouží.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist