https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/logisticky-areal-u-ostredku-bude-premenovat-destovou-vodu-na-pitnou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Logistický areál u Ostředku bude přeměňovat dešťovou vodu na pitnou

15.12.2021 13:04 | BENEŠOV (ČTK)
Foto | Inge Maria / unsplash.com
Logistický areál u dálnice D1 poblíž Ostředku na Benešovsku, který staví developerská skupina UDI Group, bude přeměňovat dešťovou vodu zachycenou na střechách hal na pitnou. Umožní to technologie, kterou firma připravuje, sdělila ČTK ředitelka strategie UDI Group Marcela Fialková. Do stavby areálu skupina investuje miliardu korun. Práce začaly letos na jaře, dokončena je zatím první z hal a stavbaři budují další dvě. S uvedením do provozu se počítá koncem příštího roku, pronajaty jsou tři čtvrtiny areálu.
 

Zajímavostí je podle firmy využití dešťové vody, která by jinak bez užitku odtekla do dešťové kanalizace nebo byla použita na zalévání zeleně. Počítá se s jejím zadržením v retenční nádrži, přečištěním na kvalitu pitné vody a využíváním pro potřeby zaměstnanců a provozů v areálu.

"Neobáváme se, že bychom neměli dostatek dešťové vody. I v suchých letech počítáme, že bychom měli v retenční nádrži sloužící výhradně pro jímání vody ze střechy největší z hal zadržet dostatek vody pro potřeby tří čtvrtin areálu. Zbytek bude zásobován vodou z vrtů. Každoročně by systém mohl uspořit až 8700 metrů krychlových pitné vody," uvedla Fialková.

Sázava Logistics Park u Ostředku vzniká na pozemku o rozloze 140 000 metrů čtverečních, haly zaberou 50.000 metrů čtverečních. Pokud se systém přečišťování dešťové vody osvědčí, počítá s ním společnost také ve svém dalším průmyslovém areálu u dálnice D5 u Plzně. Na střechy by tam mohla umístit i solární elektrárnu, která by kromě elektřiny pro areál byla schopná ve špičkách zásobovat obě okolní obce nebo přilehlý průmyslový areál konkurence.

Logistických hal je nyní při rozvoji on-line nakupování v Česku podle UDI Group nedostatek. Neobsazenost skladů je podle skupiny velmi nízká, na konci třetího čtvrtletí se dostala na průměrnou celostátní úroveň 2,5 procenta. V Praze a okolí se už pohybuje pod dvěma procenty. UDI Group investuje do logistických areálů nejen v ČR, ale také v zahraničí, například v Srbsku.

Poblíž Ostředku buduje logistický park také developerská společnost Prologis. V plánu má výstavbu tří budov s celkovou zastavěnou plochou 43.000 metrů čtverečních, hodnotu investice firma nezveřejnila. V areálu bude mimo jiné distribuční centrum společnosti Zeppelin CZ, která je prodejcem stavebních, zemních, zemědělských a důlních strojů a energetických systémů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

15.12.2021 16:44
Že by první vlaštovka ? A co ty už postavené !
Odpovědět
Pe

Petr

15.12.2021 18:18
Takže dalších několik hektarů vyprahlé půdy, na kterou sice voda naprší, ale do země se žádná nedostane, všechna odteče kanálem pryč.
Odpovědět
MD

Marek Drápal

16.12.2021 10:20
Z fotomapy je zřejmé, že objekt je postaven na obhospodařované orné půdě. To je moc smutné a naprosto nežádoucí. To že si "vyrobí" pitnou vodu je sice hezké, ale je to jen velmi malé plus. Z článku mi není jasné, proč takový objekt spotřebuje tolik vody.
Odpovědět
Pe

Petr

16.12.2021 10:56 Reaguje na Marek Drápal
Není to žádné plus. Dešťová voda je jediný zdroj vody u nás. Vekerá dešťová voda tedy musí přijít do země a projít celým zemským koloběhem. Když dešťovou vodu zachytíme a vylijeme do odpadu, vyrábíme sucho.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist