https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/louny-zprovoznily-re-use-centrum-pres-ktere-se-vraci-do-obehu-pouzite-veci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Louny zprovoznily re-use centrum, přes které se vrací do oběhu použité věci

5.10.2024 00:41 | LOUNY (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Louny zprovoznily re-use centrum, tedy místo, kde mohou lidé zdarma odložit nepotřebné věci a další si je naopak mohou bezplatně vzít. Centrum, které vrací do oběhu použité věci, je ve sběrném dvoře v Rybalkově ulici. Provoz zahájilo v srpnu a mezi místními si získává oblibu, informoval mluvčí radnice Marcel Mihalik.
 
"Odevzdat věci do re-use centra smí výhradně občané Loun, Brloha a Nečich nebo vlastníci nemovitostí, kteří platí poplatek za odkládání odpadu z nemovité věci," popsal podmínky mluvčí. Re-use centrum je otevřené každý všední den od 8:00 do 18:00 a o víkendech od 10:00 do 17:00. Lounské re-use centrum se svozovou společností Marius Pedersen službu otevřely, protože jde o ekologický způsob, jak se zbavit nepotřebných věcí. "Navíc snižuje náklady na jejich likvidaci," uvedl radní pro životní prostředí Jaromír Suchan (SPD).

Do re-use centra mohou lidé nosit například nádobí, vybavení do kuchyně, vázy, zahradní náčiní, knihy či sportovní vybavení. "Nabídka se pochopitelně mění každým dnem, záleží, co kdo přinese a odnese. Jedná se v podstatě o second-hand drobných předmětů, jako jsou dekorace, nečalouněný nábytek, květníky, hračky, ale měli jsme tu i lyže s vázáním nebo kolečkové brusle," řekl k sortimentu Mihalik.

"Takto odložené předměty mohou posloužit sociálně potřebným skupinám, pro které je kupříkladu nákup nových věcí zásahem do rozpočtu. Nemusí jít ovšem jen o stránku finanční, někteří lidé prostě staré věci rádi sbírají nebo jejich životní styl naplňuje minimalismus. Ti všichni mohou být z Re-use centra v Lounech nadšeni. Vysoká návštěvnost to jen dokládá," dodal.

Louny jsou třetím městem v Ústeckém kraji, kde se takto mohou obyvatelé důstojně zbavovat menších věcí a jiní je mohou zdarma vyzvednout. První re-use centrum v regionu začalo fungovat v roce 2021 v Teplicích. Loni se otevřelo také v krajském městě, kam podle zjištění ČTK lidé nosí například i pohorky, aktovky i lustry nebo drobné spotřebiče.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist