https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mendelova-univerzita-chce-posilit-odolnost-venkova-proti-klimaticke-zmene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mendelova univerzita chce posílit odolnost venkova proti klimatické změně

20.3.2023 01:01 | BRNO (ČTK)
Oproti zahraničí mají české obce podle vědců velkou výhodu, protože často na svém katastru vlastní značnou část zemědělské půdy, a tedy potenciálně mohou určovat, jak se na ní bude hospodařit.
Oproti zahraničí mají české obce podle vědců velkou výhodu, protože často na svém katastru vlastní značnou část zemědělské půdy, a tedy potenciálně mohou určovat, jak se na ní bude hospodařit.
Vědci z Mendelovy univerzity v Brně chystají semináře i webový portál pro vlastníky zemědělské půdy s cílem posílit odolnost venkova proti klimatické změně. Mluvčí univerzity Tereza Pospíchalová uvedla, že vědci z fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií zkoumají připravenost obcí na klimatickou změnu. Podle ní právě vlastníci mohou ovlivnit, jak se v krajině bude hospodařit.
 

Vědci označují za klíčovou schopnost venkova rychle a adekvátně reagovat na negativní dopady a projevy, které s sebou klimatická změna přináší. Prostor postrádající tuto schopnost považují za zranitelný. "Obec, která v minulosti zatravnila pozemky náchylné k vodní erozi půdy, obnovila polní cesty s větrolamy a vybudovala místa, kde se zadržuje voda v krajině, je vůči negativním projevům postupující klimatické změny mnohem méně zranitelná než ta, která takto připravená není. Na případné vydatné srážky či sucho je tak lépe připravena a má možnosti negativní dopady jimi vyvolané minimalizovat," uvedl Ondřej Konečný z univerzitního ústavu regionálního rozvoje.

Oproti zahraničí mají české obce podle vědců velkou výhodu, protože často na svém katastru vlastní značnou část zemědělské půdy, a tedy potenciálně mohou určovat, jak se na ní bude hospodařit. "Samozřejmě jen málo obcí na své vlastní půdě zemědělsky hospodaří a spíše ojediněle využívají úpravy pachtovních smluv jako nástroj pro případné předcházení následků či vypořádání se s negativními projevy klimatické změny," upozornil Konečný.

Vědci proto vnímají práci se zástupci obcí jako velmi důležitou a chystají pro ně putovní výstavy a semináře ukazující pozitivní příklady. "V šetřeních se opakovaně potkáváme s bariérou související s časovou náročností, znalostními deficity a celkovou komplexností případných změn ve využívání vlastní půdy. Předpokládáme proto, že webový portál, takzvaná kuchařka pro vlastníky půdy, výstavy a další osvětové činnosti pomohou tyto bariéry zmírnit. U části vlastníků tím překročíme pomyslný práh odbornosti,“ uvedl Konečný. Hlavní krok je pak už na vlastnících samotných.

Podle univerzity se ale lidé s postupujícími negativními změnami klimatu, jako jsou eroze půdy, sucho nebo povodně, čím dál více zajímají o krajinu a životní prostředí, kde žijí. "Proto bychom rádi vlastníkům ukázali, že i jejich přístup k půdě může lokalitě pomoci se přizpůsobit dopadům klimatické změny či jejich příčiny alespoň částečně oslabit," řekl vědec. Některé obce už nějaké kroky k posílení odolnosti podnikají, podle univerzity to ale není součást dlouhodobé strategie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

20.3.2023 07:54
NO,
to na to přišli tedy brzy. Ještě odstranit tu byrokracii kolem toho a sehnat k tomu šikovné ruce - a vše bez dotací !
Odpovědět

Jan Škrdla

20.3.2023 23:35
Nevím, kde jsou ty obce, které vlastní značnou část zemědělské půdy.
U nás je to 5-10% (včetně polních cest), a jsou obce, které jsou na tom hůře.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.3.2023 07:48
někdy je nejlepší, si sednout na řiť a sledovat. Ono pak totiž nemusíte číst takové nesmysli
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist