https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/merkelova-vyzvala-k-celosvetovemu-konci-spalovani-uhli-pro-vyrobu-elektriny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Merkelová vyzvala k celosvětovému konci spalování uhlí pro výrobu elektřiny Aktualizováno

1.11.2021 19:10 | GLASGOW (ČTK)
Hlavním nástrojem boje proti změnám klimatu a celkové přeměny způsobu našeho žití a podnikání je podle Merkelové zpoplatnění emisí skleníkových plynů.
Hlavním nástrojem boje proti změnám klimatu a celkové přeměny způsobu našeho žití a podnikání je podle Merkelové zpoplatnění emisí skleníkových plynů.
Foto | Number 10 / Flickr
Dosluhující německá kancléřka Angela Merkelová na klimatické konferenci ve skotském Glasgow vyzvala k celosvětovému konci spalování uhlí pro potřeby výroby elektrické energie. Vyzvala také ke globálnímu zpoplatnění emisí skleníkových plynů, uvedla agentura DPA.
 

Merkelová ve svém projevu vyzdvihla důležitost mezinárodní spolupráce při ochraně klimatu. Německo v této souvislosti navázalo spolupráci s Jihoafrickou republikou, aby jí pomohlo v procesu odchodu od spalování uhlí pro výrobu elektřiny, uvedla kancléřka. Má se podle ní jednat o "pilotní projekt pro mnoho dalších afrických zemí". S Kolumbií, Norskem a Británií již Německo spolupracuje při ochraně lesů.

Hlavním nástrojem boje proti změnám klimatu a celkové přeměny způsobu našeho žití a podnikání je podle Merkelové zpoplatnění emisí skleníkových plynů. "Se zpoplatněním, které již máme v Evropské unii, které se zavádí v Číně a které by se mělo zavést v mnoha dalších zemích po celém světě, můžeme podpořit náš průmysl a naše hospodářství, aby našly nejefektivnější způsob, jak dosáhnout klimatické neutrality," citovala Merkelovou stanice CNN.

K výzvě kancléřky k vytvoření globálního systému zpoplatňování emisí oxidu uhličitého se ve svém vystoupení připojila také šéfka Evropské komise von der Leyenová. "Musíme se dohodnout na pevném rámci pravidel, abychom například vytvořili globální trh s uhlíkem. Stanovte cenu za uhlík, příroda už takovou cenu zaplatit nemůže," citovala von der Leyenovou agentura Reuters.

Australský premiér Scott Morrison se s Merkelovou shodl na myšlence, že klimatickou krizi pomůže vyřešit věda a nové technologie. "Budou to naši vědci, technici, inženýři, podnikatelé, průmyslníci a finančníci, kdo načrtnou cestu k nulovým emisím," řekl šéf australské vlády.

Podle kancléřky, která se po 16 letech v čele německé vlády chystá odejít do politického důchodu, stojí před světovým společenstvím v otázkách ochrany klimatu stále mnoho práce. "Ještě jsme se nedostali tam, kam se dostat musíme," dodala Merkelová, pro níž je konference COP26 pravděpodobně posledním velkým summitem, kterého se účastní jako šéfka vlády.

Zároveň vyjádřila přesvědčení, že je stále možné zmírnit dopady oteplování Země. "Že jsou dopady klimatické změny zničující, víme. A musíme - a také říkám, že můžeme - uvést do praxe závěry pařížské klimatické dohody," dodala. Signatáři dohody se v roce 2015 v Paříži mimo jiné zavázali přijmout taková opatření, která povedou k oteplení planety nanejvýše o 1,5 stupně Celsia oproti období před průmyslovou revolucí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.11.2021 19:54
To už jsem jednou od té babice slyšel, tuším v r.2015 a v originálu to řekla takto : "Wir schaffen das ! " / My to zvládneme ! /
Po šesti letech se zjistilo, že to absolutně nezvládla a do průseru stačila strčit i ostatní země kromě Německa .
Odpovědět
ms

1.11.2021 22:05 Reaguje na Miroslav Vinkler
V září Německo meziročně zvýšilo podíl uhlí v energetickém mixu o 6 na 36 %. A to ještě není pořádná zima. Takže má nejvyšší emise CO2 od roku 1990. Příští rok skončí s posledními reaktory a pak už budou hlavně závislí na ruském emisním plynu. Kriste pane, komu ti nabubřelí Němci se svou mentalitou nadlidí pořad chtějí radit?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.11.2021 20:58 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jak jste přišel na to, že to nezvládli?
Já vím, jakékoliv informace je zbytečné po vás chtít, u vás jsou jakékoliv názory čistě pocitové. Realita vás neoslovuje vůbec.
Odpovědět
EN

Emil Novák

1.11.2021 20:15
Prohlásila představitelka země, která spaluje nejvíc uhlí v celé EU, s ukončením spalování uhlí nijak nespěchá, naopak v současnosti emise zvyšuje a hodlá v tom v následujících letech pokračovat odstavením 13 % nízkoemisní výroby elektřiny, které nahradí převážně dalším spalováním fosilních paliv.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.11.2021 20:39 Reaguje na Emil Novák
Napsal jste to přesně a o dost lépe, než bych dokázal já.

Teď se jen těším co na to svobodník Jasánek ... ech ... pan Hanzl:-)
Odpovědět
EN

Emil Novák

1.11.2021 20:56 Reaguje na Emil Novák
Přesněji řečeno, těch 13 % je podíl na veškeré vyrobené elektřině. Odstaví zdroje, které zatím letos vyrobily dokonce 22 % nízkoemisní elektřiny.
Odpovědět
RM

Roman Mysík

2.11.2021 05:52
Politik by si neměl plést zbožná přání a realitu. Chápu, že už je stařenka zmatená, ale i tak je to natolik nesmyslný blábol, že by to novináři měli s chápavým úsměvem přejít a ne jí chudinku ztrapňovat. Pro 75% světa je uhlí jediným zdrojem energie a ona takhle plácá. Stáří je smutné.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

2.11.2021 08:14 Reaguje na Roman Mysík
Jistý psycholog o ní řekl, že je člověk s velice nízkou sebereflexí. Shodneme se na tom, že je to stařenka, ale bohužel své kydy nevykládá někde v domově důchodců, ale na politickém fóru, které sledují milióny lidí na celém světě.
Odpovědět
LB

Lukas B.

2.11.2021 09:59 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
já teda nejsem psycholog, a tak se do žádných rozborů pouštět nebudu. ale jsem volič, zatím jsem se každých voleb účastnil a vždy jsem zvažoval koho volit a proč. okomentují tedy paní Merkel z pohledu voliče (byť v sousedním státě):

je to čistá oportunistka bez jakéhokoli názoru, kam vítr (průzkum veřejného mínění), tam plášť (prezentované názory), a bez jakékoli dlouhodobé vize a schopnosti kooperace (jejím odchodem je rozesraná - padrdon za to slovo - celá německá politická scéna, neboť si nevychovala žádného nástupce a kontinuitu). něco jako kříženec babiše a starého klause v sukních (od každého si bohužel vzala to horší) a držící jakési dekórum.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

2.11.2021 10:48 Reaguje na Lukas B.
Jinými slovy - je to ješitná džihádistka bez vlastního názoru, která ovšem tento názor tvrdě obhajuje bez ohledu na důsledky.
A tím "výživnějším" slovem se netrapte. Jsou situace, kdy i gentleman nebo dáma mohou použít "hutnější" výraz aniž by vyzněl vulgárně.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.11.2021 13:13 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
je to žačka Helmuta Khola, jestliže něco uměla, tak přijít s kompromisem. Na konci splování uhlí by se dalo shodnout, ale zároveň musí tady být dohoda na plynu jako přechodového paliva na vodíkové technologie či přímo podpora vodíkových technologií v co nejširším provedením ale i vodík obsahuje molekuly uhlíku jen podstatně méně než předešlé možnosti navíc odpadem je destilovaná voda. VŠEOBECNĚ VŠAK PLATÍ, ŽE ZAMĚŘOVÁNÍ SE NA CO2 NEŘEŠÍ VŮBEC NIC BEZ TOHO, ABY JSME SNÍŽILI RAPIDNĚ SVÉ NÁROKY NA VÝROBY A PRODUKTY, TEDY V ZÁSADĚ, ABY JSME VÝROBY Z GLOBÁLNÍHO PRODSTŘEDÍ PŘEVEDLI NA REGIONÁLNÍ, kde se zároveň i spotřebovávají cokoliv co se produkuje na dálku CO2 efekt jen zhorší.
Odpovědět
pa

pavel

2.11.2021 09:02
když jsem byl malé robě strašili nás že v tom hlubokém lese má chaloupku hnusná a zlá čarodějnice co nemá ráda lidi a škodí jim - mi jsme to měli za srandu a ted v dospělém věku koukám babička a děda měli pravdu ty hnusné a zlé čarodějnice co nemají rádi lidi existují
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

3.11.2021 15:39
Je to ta samá Merkelová, která zařízla jaderky?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist