https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mfd-ministerstvo-zemedelstvi-slouci-tri-vyzkumne-ustavy-do-jednoho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MfD: Ministerstvo zemědělství sloučí tří výzkumné ústavy do jednoho Aktualizováno

24.6.2024 11:50 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo zemědělství sníží počet veřejných výzkumných institucí ze sedmi na pět. Do Výzkumného ústavu rostlinné výroby se od příštího roku začlení Výzkumný ústav potravinářský Praha a Výzkumný ústav zemědělské techniky. Informace dnešní Mladé fronty Dnes (MfD) potvrdilo ministerstvo v tiskové zprávě. Výzkum to podle úřadu neohrozí, místa všech vědeckých pracovníků zůstanou zachovaná. Ministerstvo si od změny slibuje efektivnější a racionálnější řízení, nižší náklady i snadnější zapojování do mezinárodních projektů.
 
Vláda se v programovém prohlášení zavázala zaměřit na efektivitu resortních výzkumných organizací. Možnost rušit ústavy bez souhlasu vedení těchto institucí dal ministerstvu takzvaný přílepek ke konsolidačnímu balíčku v podobě novely vysokoškolského zákona.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) uvedl, že v uplynulých měsících se při návštěvě všech výzkumných institucí v gesci úřadu seznámil s jejich činností a fungováním. "Zohlednili jsme jasná data, od velikosti jednotlivých výzkumných pracovišť, probíhající výzkumy a jejich přínosy, až po zapojení do mezinárodních výzkumných projektů. S ohledem na racionalizaci a efektivitu jsme rozhodli, že dva nejmenší výzkumné ústavy integrujeme do Výzkumného ústavu rostlinné výroby," sdělil Výborný.

"Místa všech vědeckých pracovníků zůstanou zachována, tento krok tak neohrozí žádný z výzkumů. Naopak se budou moci řešitelské týmy v budoucnu snadněji zapojovat do mezinárodních projektů," sdělilo deníku ministerstvo.

Výzkumný ústav rostlinné výroby se stane nástupnickou organizací všech institucí, ve vedení zůstane současný ředitel ústavu Mikuláš Madaras. Podle mluvčího ministerstva Vojtěcha Bílého by měli oba stávající ředitelé - Marian Urban z potravinářského ústavu a Josef Šimon z ústavu zemědělské techniky - přejít na vedoucí pozice ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby.

Stát zatím očekávané úspory nevyčíslil. Jak velké budou, se podle MfD zjistí na základě jednání koordinačních týmů. "Lze očekávat zejména úspory z rozsahu v oblasti nákupu materiálu a služeb, popřípadě v oblasti režijních a provozních nákladů. Ve střednědobém výhledu předpokládáme úspory v řádu milionů korun ročně," uvedl Bílý.

Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy připravoval Výzkumný ústav zemědělské techniky pro ministerstvo mnohé výstupy ohledně emisí uhlíku. "Otázka zní, co přesně bude znamenat sloučení. Nemyslím si, že by to byla nějaká významná úspora nákladů, jestliže zůstane vědecká činnost zachována. Pro nás ale rozhodně důležité je, aby zůstaly zachované oblasti výzkumu, jako je třeba precizní zemědělství," řekl Pýcha MfD.

"Mohlo by být přínosné, kdyby byly všechny v jednom areálu, alespoň by se zintenzivnila komunikace mezi nimi. Zásadní bude, jestli budou pokračovat výzkumné úkoly, a to nejenom výzkumné úkoly jako takové, ale aby to směřovalo na co nejrychlejší využití v zemědělské praxi," dodal Agrární analytik Petr Havel.

Pod ministerstvo zemědělství kromě tří zmíněných ústavů dále spadají Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, Výzkumný ústav živočišné výroby, Výzkumný ústav veterinárního lékařství a Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy. Ústavy podle Mladé fronty Dnes dohromady zaměstnávají 94 lidí, tři čtvrtiny z nich jsou vědeckovýzkumní pracovníci a technici ve výzkumu. Výnosy každého z ústavů ročně činí kolem 40 milionů korun a zisk se pohybuje v jednotkách milionů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist