https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-ma-podle-vyboru-predlozit-novelu-zakona-o-myslivosti-do-konce-zari
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo má podle výboru předložit novelu zákona o myslivosti do konce září

12.4.2023 00:21 | PRAHA (ČTK)
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Sněmovní zemědělský výbor ve svém usnesení požádal ministerstvo zemědělství (MZe), aby plánovanou novelu zákona o myslivosti předložilo poslancům nejpozději do konce září. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) členům výboru řekl, že například o stanovení minimálních výměr honiteb nebo zajištění povolenek pro vlastníky pozemků se musí rozhodnout na politické úrovni. V současnosti platí zákon z roku 2021.
 

Podle Nekuly je důležitou součástí novely zákona zvýšení kompetencí státu. "Současné znění zákona vliv státu na myslivecké hospodaření snížilo na naprosté minimum," řekl ministr. Stát podle něj mimo jiné nemůže kontrolovat, co myslivci skutečně ulovili nebo ukládat sankce.

Novela obsahuje mimo jiné digitalizaci kontroly lovu a stanovení plánu lovu na základě poškození lesa. Jeden z hlavních důvodů pro novelizaci zákona je podle ministerstva právě míra poškození lesů spárkatou zvěří.

Nekula řekl, že kontrola bude fungovat v případě, že orgány státní správy myslivosti budou mít na úřadech odborně zdatné úředníky. Podle představ ministerstva by se správě myslivosti na nejnižší úrovni obcí s rozšířenou působností měl věnoval minimálně jeden úředník na plný úvazek.

Ředitel sekce lesního hospodářství MZe Patrik Mlynář uvedl, že ministerstvo se při přípravě novely schází s nevládními organizacemi, které zastupují jak vlastníky lesů, tak například i s akademickou obcí. Resort chce podle něj vnější připomínkové řízení vypořádat do začátku letních prázdnin a po schválení vládou novelu předložit na podzim poslancům.

Místopředseda výboru Petr Bendl (ODS) na jednání řekl, že je příznivcem snižování minimálních výměr honiteb. Nyní je to 500 hektarů. Nevládní organizace jako hnutí Duha, Asociace soukromého zemědělství nebo Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL) však chtějí minimální výměru snížit na zhruba polovinu. Podle Bendla by to vedlo k většímu zapojení vlastníků do myslivecké činnosti a mohlo by to také zvednout zájem o mysliveckou činnost mezi veřejností.

Uvedl, že v ČR je zhruba 88.000 lidí, kteří mají oprávnění věnovat se myslivosti, z toho asi 52.000 jsou členové Českomoravské myslivecké jednoty. Stávající konstrukce honiteb podle něj také zvýhodňuje většinové vlastníky a drobní vlastníci v honebním společenství mají velmi malou možnost ovlivňovat, jak se bude hospodařit. Zmínil, že například v honitbě o rozloze 1000 hektarů téměř o všem rozhoduje ten, "kdo ovládá 501 hektarů." Poznamenal, že novela zákona je potřeba kvůli poškození lesů a že je nutné se zaměřit na efektivitu státní správy, která je nyní nízká.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

12.4.2023 15:40
Demokracie některým strukturám nevoní. Navíc nechápu politické rozhodnutí na základě požadavků nevolených nevládních vyděračů. V žádném případě nemám zájem, aby o veřejných věcech opět rozhodovalo pár jedinců z UV, STB, nebo ekologistů. Až budou mít podporu lidí, a budou mít politickou odpovědnost, nechť si svůj program prosadí. Takto rozhodně ne!
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

12.4.2023 15:40
Demokracie některým strukturám nevoní. Navíc nechápu politické rozhodnutí na základě požadavků nevolených nevládních vyděračů. V žádném případě nemám zájem, aby o veřejných věcech opět rozhodovalo pár jedinců z UV, STB, nebo ekologistů. Až budou mít podporu lidí, a budou mít politickou odpovědnost, nechť si svůj program prosadí. Takto rozhodně ne!
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

12.4.2023 17:19
Vládne pravice, ale prosazuje více státu (i myslivosti) a větší daně.... asi jsem ve škole nedával pozor, nebo je zde něco špatně.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

12.4.2023 17:27 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Levice a pravice byla v 19 tém století. Nyní je to demokracie nebo totalita.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

13.4.2023 10:40 Reaguje na Michal Ukropec
Dnes je správný směr "liberální demokracie"... hlavně, že to nestihli do hlavního termínu uzavírání nájemních smluv. Vše se dá ovšem změnit zákonem a prováděcí vyhláškou.
Odpovědět
AI

Animoid II

16.4.2023 15:25 Reaguje na Michal Ukropec
Přesně tak, potěšil jste mě. Dnes je to opravdu balanc uprostřed totalit a fašisti s komunisty si jdou na ruku.
Odpovědět
DA

DAG

12.4.2023 23:48
Tak Bendl už předvedl svoje schopnosti. Ministr ve vládě paní Nagyove. Pardon pana Nečase s malým n. Pozůstatek Rittigu a Janoušků.
Odpovědět
AI

Animoid II

16.4.2023 16:04
Vyvážit potřeby zemědělců, vlastníků lesů a ochrany krajiny s potřebami nájemců tzv. honiteb není jednoduché a v současné době jdou proti sobě. Těžko chránit něco, co mi má přinést zisk, v co nejkratší době a co mám pouze na chvíli v pronájmu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist