https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-novely-zakonu-o-myslivosti-a-lesich-by-mely-byt-hotove-pristi-rok?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo: Novely zákonů o myslivosti a lesích by měly být hotové příští rok

5.10.2022 00:55 | PRAHA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Ministerstvo zemědělství (MZe) chce mít hotový návrh novely zákona o myslivosti na začátku příštího roku, novela zákona o lesích by pak mohla být hotová do poloviny roku 2023. Na včerejším jednání zemědělského výboru Poslanecké sněmovny to řekl náměstek pro řízení Sekce lesního hospodářství MZe Patrik Mlynář. Nová legislativní úprava by podle něj měla přinést hlavně posílení pravomocí vlastníků a celkovou liberalizaci přístupu k lesnímu hospodářství.
reklama

 

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na jednání výboru připomněl, že posílení pravomocí vlastníků půdy a hospodářů v organizaci honiteb je součástí programového prohlášení vlády stejně jako trvale udržitelné hospodaření v lesích. "Náš záměr je liberalizovat zákon, ubrat řadu povinností vlastníků," doplnil k tomu Mlynář. Jednou z cest jak zefektivnit myslivecké hospodaření v lesích je podle něj například využití digitalizace evidencí, aby mohli jak vlastníci, tak i státní správa nebo myslivci sledovat, jak se v lesích hospodaří.

Změny v zákoně dlouhodobě podporuje Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL), jehož členové hospodaří zhruba na 21 procentech celkové výměry lesů v ČR. Místopředseda sdružení Richard Podstatzký Thornsen dnes řekl, že aktuálně platný lesní zákon je nejpřísnější v Evropě. Udržitelného hospodaření v lesích lze podle něj dosáhnout pestřejší skladbou lesů. Soukromí vlastníci také odmítají další rozšiřování chráněných území.

Jiří Groda, který je pověřený řízením státního podniku Lesy ČR, k tomu uvedl, že 90 procent činnosti lesníků je ovlivněno zvěří - a to jak při přirozené obnově i zalesňování. Podnik podle něj také musí ročně vynaložit na pěstební činnost zhruba tři miliardy korun. Doplnil, že stavy zvěře bude možné kontrolovat díky plánovanému přesunu 25 procent honiteb pod správu Lesů ČR.

S tím nesouhlasí Českomoravská myslivecká jednota. Její předseda Jan Janota na jednání výboru uvedl, že potenciální snižování honiteb nabourá dosavadní systém, který je založený na mysliveckých spolcích. Uvedl, že vlastníci lesů mají ze zákona možnost podat žádost o úpravu stavů zvěře, využívá to ale minimum vlastníků. Nesouhlasí proto s tím, že by myslivci byli zodpovědní za to, že stoupají stavy zvěře.

Novelu zákona o lesnictví i myslivosti podporuje Asociace soukromého zemědělství ČR, která sdružuje hlavně malé farmáře. Předseda asociace Jaroslav Šebek uvedl, že vlastníci lesů by měli mít větší prostor. "Dlouhá desetiletí zaznamenáváme to, že není dostatečné zapojení vlastníků a zemědělců," dodal.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist