https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-v-roce-2020-rostl-cesky-trh-s-biopotravinami-o-14-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo: V roce 2020 rostl český trh s biopotravinami o 14 procent

31.3.2022 17:40 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun. Trh s biopotravinami tak předloni meziročně vzrostl o 13,9 procenta. Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami v ČR v roce 2020, kterou zveřejnilo ministerstvo zemědělství. Podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů předloni dosáhl 1,77 procenta.
 

Průměrná částka, kterou v roce 2020 vydal každý obyvatel ČR za biopotraviny, byla 562 korun. Množství exportovaných biopotravin meziročně vzrostlo o 14,33 procenta a dosáhlo přibližně 3,43 miliardy korun, ukazují data.

Obrat českých společností na trhu s biopotravinami podle nich činil v roce 2020 přibližně 9,41 miliardy korun, vzrostl tak o 13,92 procenta. Z celkové spotřeby biopotravin představoval například obrat v maloobchodě 4,1 miliardy korun, ve veřejném stravování 194 milionů korun a 366 milionů korun tvořil obrat přímého prodeje, zejména z farem. Přes e-shopy, které využívají i faremní zpracovatelé a další výrobci, se prodalo zboží za 1,3 miliardy korun.

Nejvíce biopotravin nakoupili čeští spotřebitelé v maloobchodních řetězcích, tedy v supermarketech a hypermarketech (32 procent, v hodnotě 1,9 miliardy), prostřednictvím e-shopů (22 procent, za 1,3 miliardy), prodejen zdravé výživy a biopotravin (15 procent, v hodnotě 893 milionů) a drogérií (15 procent, přibližně 888 milionů korun).

Využití jednotlivých forem prodeje odráží situaci související s pandemií, kdy spotřebitelé častěji nakupovali přes e-shopy. Naopak klesl odbyt restauracím a dalším gastronomickým zařízením (včetně školního stravování). O 21,19 procenta na 366 milionů korun vzrostl přímý prodej, například na farmách.

Struktura hlavních biopotravin je podle zprávy dlouhodobě stabilní. Největší zájem byl o takzvané ostatní zpracované potraviny, které tvořily zhruba 42 procent maloobchodního obratu biopotravin. Více než tři čtvrtiny této kategorie byly ostatní zpracované biopotraviny, káva a čaj, hotové pokrmy (včetně dětské výživy) a doplňky stravy. Druhou příčku obsadily ovoce a zelenina (17 procent) a následovaly mléko a mléčné výrobky (16 procent).

Distributoři a maloobchodní řetězce dovezli a prodali na českém trhu biopotraviny odhadem za téměř tři miliardy korun. Do této částky se nezapočítávají biopotraviny a produkty určené k dalšímu zpracování.

V trhu s biopotravinami vidí velký potenciál i zakladatel investičního fondu Czech Capital Fund SICAV Miloš Vančura. Evropa podle něj začíná pociťovat potřebu mít své zdroje opět pod kontrolou, protože závislost na dodavatelích z Východu se ukázala jako problematická. Při investování do perspektivních odvětví fond kromě do strojírenství investuje právě do producentů bio mléka a mlékárenských produktů, řekl ČTK.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

31.3.2022 20:47
Rostla spotřeba biopotravin z dovozu. Dovoz do ČR činil za 5,46 mld korun, vývoz biopotravin byl za 3,43 mld korun. Je potřeba tu zprávu přečíst celou. Jako i u konvenční produkce, vyvážíme primární suroviny, špaldu a pohanku a dovážíme zpracovanou produkci, zejména z Německa.
Jsme dalším spolkovým státem? Nebo ekonomickou kolonií?
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

31.3.2022 20:51 Reaguje na Katka Pazderů
Ale jinak je to dobrá zpráva.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

1.4.2022 07:06 Reaguje na Katka Pazderů
Správný postřeh- dávno jsme kolonií, jinak dovoz biopotravin považuji za špatný vtip.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.4.2022 12:20
Jako na konci prvního kvartálu 2022 je tu článek o spotřebě za 2020?
Ale no tak ...
2020 byl ještě úplně jinej svět.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist