https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zivotniho-prostredi-chysta-zakon-o-zalohach-na-pet-lahve
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo životního prostředí chystá zákon o zálohách na PET lahve

9.11.2022 15:47 | PRAHA (ČTK)
Spor o možné zálohování PET lahví se v Česku vede několik let. Balík odpadových zákonů, který začal platit předloni, ponechal zálohování dobrovolné.
Spor o možné zálohování PET lahví se v Česku vede několik let. Balík odpadových zákonů, který začal platit předloni, ponechal zálohování dobrovolné.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) chystá zákon o zálohách na PET lahve, plechovky nebo další produkty, oznámil úřad v tiskové zprávě. Podrobnosti zatím MŽP nezveřejnilo. Stále vede jednání s výrobci nápojů či odpadovými firmami. Čeká také na návrh nového unijního nařízení o obalech a obalových odpadech, který představí Evropská komise na konci listopadu. Zatím je zálohování pouze dobrovolné. Zavedení záloh na PET lahve i plechovky podporuje podle průzkumu agentury Ipsos většina Čechů.
 

Zákon o zálohách by podle ministra životního prostředí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) dal státu nástroj pro využití dnešního odpadu jako surovinového zdroje, zvláště cenného v nynější době energetické krize. "Do budoucna tak budeme mít legislativně podchycené možné zálohování PETek, ale i jiných typů výrobků. Logicky se nabízejí autobaterie nebo jiné produkty, které nyní končí mimo ČR, a ne zpět u výrobce," sdělil Jurečka.

K zálohování plastových lahví a plechovek od nápojů už MŽP uspořádalo několik jednání s výrobci nápojů, odpadovými firmami, obchodníky a obcemi. Iniciativa pro zálohování, která sdružuje velké výrobce nápojů, již dříve představila ministerstvu i veřejnosti návrh systému povinného zálohování. Zahrnoval by asi 11.000 sběrných míst a obaly o objemu od 0,1 do tří litrů. Výše zálohy by byla tři až pět korun. Podle MŽP obce při jednáních uváděly, že by kvůli povinnému zálohování vzrostla finanční zátěž samospráv. Odpadové společnosti se zase podle ministerstva obávají snížení dostupnosti recyklovaného materiálu z PET lahví, který některé firmy používají ve výrobě.

Podrobnosti o chystaném zákoně o zálohách zatím MŽP nezveřejnilo. V současnosti se však podle úřadu neřeší, jestli zálohování zavést, nebo ne, ale pouze, jak by systém fungoval. "Koncept zákona v odpovídající době představíme podrobněji, v první řadě všem v odpadovém hospodářství zainteresovaným skupinám," uvedl náměstek ministra pro řízení ochrany životního prostředí David Surý.

Spor o možné zálohování PET lahví se v Česku vede několik let. Balík odpadových zákonů, který začal platit předloni, ponechal zálohování dobrovolné. Letos v říjnu pak vstoupil v platnost zákon o omezení jednorázových plastů, který například umožňuje také dobrovolně odevzdávat vybrané vratné jednorázové obaly v provozovně bez toho, aby musela mít provozovna povolení pro nakládání s odpady.

Zavedení záloh na PET lahve podporuje aktuálně podle průzkumu agentury Ipsos pro Iniciativu pro zálohování 74 procent Čechů. Pro zálohy na plechovky je 70 procent lidí. Ideální výše zálohy by podle účastníků průzkumu byla ve výši čtyři koruny na lahve i plechovky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

9.11.2022 22:38
Další státem zorganizovaná zlodějna.
Už dnes se drtivá většina petek vrací. Protože mezi plasty jsou rozhodně tím nejhodnotnějším, dokážou vytříděné petky zaplatit nemalou část nákladů na sběr plastu.

Po zavedení povinné zálohy objem vrácených petek nijak zásadně nevzroste *)
Vzroste cena nápojů - někdo ten výkup, zpětný svoz a všechnu administrativu zaplatit musí.
Nebude z čeho platit třídění plastů, protože bez petek bude obsah "plastových" popelnic nezajímavý.
Trh nápojů bude mít novou bariéru - kdo nebude schopen hned od začátku financovat sběr, na trh se nedostane, takže velcí výrobci budou uchráněni před otravnou konkurencí. A budou moci klidně zvedat ceny.
(Tak se nedivte, když se dočtete, že u Mattoni proti tomu nic nemají. Pro ty to bude spíše výhoda.)


*) jednak se nějaké vždycky ztratí, ale hlavně protože zafunguje trik známý z Německa - vykupuje se podle čárového kódu na lahvi. Poškodíte kód, ušpiníte - lahev není vykoupitelná.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.11.2022 06:44 Reaguje na Viktor Šedivý
Už píšete jak obce, když jim berou lízatko. Třídit se bude dál, množství plastu se musí snižovat. Dneska je myslitelů na kde co, jak much na h…., tak mají možnost
Odpovědět

Viktor Šedivý

10.11.2022 10:16 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Třídit se bude. Ale zatímco doteď se systém třídění dokázal ve značné míře financovat z vytříděného materíálu (PET), po zavedení výkupu PET bude nutné třídění dotovat. Kde na to vezmete peníze?

Zálohování petek znamená zvýšení nákladů (složitější systém prostě něco stojí) aniž by bylo lze očekávat nějak zásadně lepší výsledky.

PROČ TEDY?


Odpovědět
VK

Vl K

10.11.2022 05:57
Ach jo další antiekologický zákon, který naštve dost lidí, kteří nyní třídí a najednou zjistí, že jejich ekologické chování je penalizováno (několikeré použití plastu, reuse). A otázkou je kolik se naštve na tolik, že místo do kontejneru nevratitelnou zálohovanou láhev odhodí jinam.
(A to vůbec nemluvím o turistech, kteří obsah láhve vypijí už mimo dosah nákladné sítě výkupů.)
A další otázkou je kolik výrobců přejde z PET na jiný potravinářský plast.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.11.2022 06:49 Reaguje na Vl K
Nejlepší plast je ten, který se nikdy nevyrobí. Měl by se dělat pouze “plast” rozložitelný biosložkama a separovat, aby se nevytvářel další řetěz problémů
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

10.11.2022 08:15
Celý systém odpadového hospodářství v EU je naprosto prohnilý a zkorumpovaný ze strany velkých hráčů (petrochemický průmysl) .
Celá odpadářská politika EU je pokrytecké divadlo, fraška , která nikdy nebyla myšlena vážně.

Zcela by postačilo jednoduché pravidlo - veškerý plastový odpad vzniklý v EU se musí ekologicky zlikvidovat v místě a platí absolutní zákaz jeho vývozu mimo hranice EU.

Problematika odpadů dle mého názoru je podstatně závažnější než boj proti sodovkáči, který je mainstreamem dnes a denně veřejně propírán.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.11.2022 13:33
Já třídím jak o život, přijde mi blbý to cpát do popelnice a nic to nestojí a nijak nezatěžuje ... ale tohle je pakárna jak cyp. Protože místo abych pěšo odcapkal ke kontíku, tak s tím budu muset jet do krámu. Fakt super. Hlavně když asi těžko budou vykupovat ty petky sešlapané na placku, takže je budu muset vozit o dost častěji.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

11.11.2022 07:22
Myšlenka záloh obalů (nejenom PET lahví) je v konkrétních podmínkách ČR naprostý nesmysl!

25 let jsme lidi učili dávat plasty do žlutých kontejnerů a teď, když to docela obstojně funguje, jim to začneme překopávat na zálohový systém?

Vydávat nový zákon o zálohách je zcela zbytečné, protože stávající zákon č.477/2001 Sb. (o obalech) již od 1.1.2002 takový systém umožňuje jako jednu z možných variant.

Existuje to již 20 let a proč se to ve větším měřítku neujalo? Protože je to ekonomická sebevražda! Sama Coca-Cola už to jednou zkoušela a byl to naprostý debakl.

Tak na to šla iniciativa obchodníků s nápojovými obaly jinak - chce prosadit, aby to bylo povinné a museli se do toho zapojit obce. V ten moment to ekonomicky netáhnou jen výrobci sdružení v iniciativě, ale rozloží se to na více objektů ve veřejném prostoru.

Využívají odborné neznalosti MŽP, které tomu nesmyslu není schopno smysluplně oponovat. Je to ve skutečnosti nevyhlášená obchodní válka autorizované obalové společnosti EKOKOM, která má výsadní postavení na trhu a zcela ovládá sběr na úrovni obcí (ty kontejnery na obalové odpady jsou všechny v jejich majetku a obcím je pouze pronajímají - tím jsou na nich obce zcela závislé).

A zmíněná iniciativa obchodníků? Podívejte se na www.zalohujme.cz a ověřte si jména těch, kdo vlastní spřátelené firmy. Zjistíte, že v tom zaangažován člověk, který spoluvlastní firmu, která to samé provozuje v Německu a rád by ten svůj zázrak expandoval i sem k nám. On na tom vydělá, my nikoliv.

A je po záhadě...
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

26.12.2022 10:16
Provozní náklady zálohového systému se blíží současným nákladům na současný také sociálně inženýrský projekt třídění (EKOKOM), tzn že případné zavedení zálohování zdvojnásobí celospolečenské přímé náklady.

První zřízená daň (poplatek Ekokomu) komplexně řeší celé třídění komunálních odpadů. Druhá případná daň (ve stejné výši) navrhuje rozvrat současného systému a předpokládá, že se současná vytříděná hmota zvýší o marginání objem. Zde nacházím nesmyslný nepoměr, který je umocněn ještě dalšími celospolečenskými náklady mimo daňový, respektive poplatkový systém.
Vyhodit 1,5 miliardy daní a ještě podobnou částku na zdražení vybraného výrobku na to je pochybným úmyslem s pochybným výsledkem, (prý se sníží množství odložených odpadů tzv. littering) to je zjevné plýtvání s veřejnými prostředky.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist