https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministri-energetiky-eu-proberou-jak-si-poradit-s-omezenim-ruskeho-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministři energetiky EU proberou, jak si poradit s omezením ruského plynu

2.5.2022 10:39 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministři energetiky zemí Evropské unie budou dnes hledat způsob, jak zajistit plyn pro všechny spotřebitele ve svých zemích při omezených dodávkách z Ruska. Tématem mimořádné bruselské schůzky bude i strategie zaměřená na naplnění zásobníků před zimní topnou sezónou v době nejisté perspektivy energetických obchodů s Moskvou. Ministři by také měli vyjádřit názory svých vlád na možné ukončení odběru ruské ropy, které má být součástí dalšího balíku protiruských sankcí, žádné závazné rozhodnutí se však nečeká.
 

Rusko se minulý týden rozhodlo přestat dodávat plyn do Polska a Bulharska, protože tamní energetické firmy odmítly přistoupit na požadavek prezidenta Vladimira Putina platit za klíčový zdroj energie v rublech. EU podle šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové s tímto scénářem počítala a obě země začaly dostávat plyn od svých sousedů.

Ministři by měli hovořit zejména o tom, jak se s omezeným přísunem plynu vypořádat v příštích týdnech a měsících. Řeč bude také o tom, jak mohou firmy dále odebírat ruský plyn a zároveň neporušovat protiruské sankce. Proti závazným společně přijatým postihům by se podle Bruselu provinily, pokud by přistoupily na rublové platby, které Moskva žádá od celé unie.

Evropský blok z Ruska odebírá více než třetinu plynu, který potřebuje, a v reakci na ruskou agresi na Ukrajině má v plánu již letos tuto závislost výrazně snížit. Pomoci mají dodávky z jiných států, urychlení přechodu na obnovitelné zdroje či úspory. Řada zemí více závislých na ruských energiích přitom upozorňuje, že přinejmenším tuto zimu je pro jejich průmysl či vytápění domácností ruský plyn nezbytný. Zástupci vlád budou dnes debatovat o tom, jak v současné nejisté situaci naplnit plynové zásobníky, které by v listopadu měly být podle aktuálně projednávaného návrhu plné z 80 procent.

Ministři by měli hovořit i o šestém balíku protiruských sankcí, jehož návrh o víkendu dokončovala komise v koordinaci s členskými zeměmi. Jeho zásadní součástí má být embargo na dovoz ruské ropy, jež podporuje velká většina unijních států.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

AS

Aleš Svoboda

8.5.2022 20:24

Informace v článku nejsou přesné – jsou zavádějící. Dovolím si upřesnění :
Vymlouvat se na požadavek platit za plyn v rublech – ale také tímto způsobem o tomto požadavku informovat - je důkazem
- Snahy o manipulativní výklad tohoto požadavku
- anebo si autor prostě neprostudoval detaily, takže dochází ke zcela mylným a nepravdivým záměrům
Vynechme emoce a pojďme si řící pravdu :
Vladimír Putin sice nařídil ruským firmám inkasovat za energetické suroviny rubly – ale má to geniální háček, kterým dokonce umožnil EU politikům zachovat si tvář vůči Americe. Platby přijímá Gazprom sice v rublech – ale od mezičlánku, kterým je GAZPROMBANK.
V tom spočívá genialita tohoto kroku. Gazprombank přijímá platby za plyn v národních měnách. Tyto konvertuje do rublu, ( malý poplatek za konverzi se dá vydržet – alespoň zatím ) kterým platí Gazpromu za plyn. EU zkorumpovaní politici si zachovají tvář před Amerikou, které zalezli . . . . no však víme kam. . . . ale účel byl nakonec splněn.
Takže tvrdit, že Polsko a Bulharsko odmítly platit za plyn v rublech je bohapustá lež. Jsou to neplatiči – a kdo neplatí – nemá nárok. Business se musí dělat s chladnou hlavou, bez emocí.
Nicméně je jasné, že s přibývajícím časem opustí EU politiky emoce a nastoupí čirý pragmatismus – takže platby nakonec stejně budou v rublech. A bude jedno, jestli přímo Gazpromu, anebo přes Gazpromank.
Vladimír Putin měl tento scénář plateb připravený i pro ostatní komodity – ale z toho sešlo. Rozhodnutím státní dumy byl dovoz všech komodit – argon, titan, hliník wolfram a mnoho dalších ZAKÁZÁN do nepřátelských států –včetně České republiky. PANE FIALO – MOC DĚKUJEME že jste nás dostal na cestu vleklé chudoby a hospodářského kolapsu.
Problém Západu nastal 28. března 2022 – Rusko navázalo rubl na zlato v kurzu 1 g Au = 5.000 rublů. . . . tím byla zahájena další etapa „dedolarizace“ a to nehovořím o tom, že tímto kurzem Rusové srazili kurz dolaru o 28%.
Představa, že EU vydrží bez ruského plynu je zcela mylná. Amerika se směje – a ráda bude do EU dodávat svůj zkapalněný, předražený plyn. To jsme se ale tomu Rusku krásně pomstili. . . . a šílenství politiků zaplatí občané a firmy. Hurá do chudoby
Rusko přitom patří desítky let k naprosto spolehlivým obchodním partnerům. Nenapadá mě žádné slušné slovo, jak tuto stupiditu EU politiků a naší vlády nazvat. . . .
Každý, kdo se jen trochu o problematiku plynu zajímá, ví, že Ukrajina kradla z plynovodu až 80% plynu. Kradla – neplatila. Ukrajina nechala své vlastní zdroje totálně zanedbat. . . . no aby ne, když měla možnost krást cizí plyn. Právě toto bylo hlavním důvodem, proč se Gazprom s německými investory rozhodli postavit NordStream II.
No a na závěr : sankce proti Rusku ?? Směšné, neúčinné. . . . . tedy ZBYTEČNÉ. . . . ale to už je jiný příběh
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist