https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministri-zivotniho-prostredi-chteji-kriteria-pro-uvadeni-chemickych-latek-na-trh
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministři životního prostředí chtějí kritéria pro uvádění chemických látek na trh

13.3.2024 01:57 | BRNO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministři a ministryně životního prostředí devíti evropských zemí se shodli na potřebě jasných kritérií pro uvádění nových chemických látek na trh i na regulaci světelného znečištění. Rovněž chtějí ekonomicky zvýhodnit výrobky s podílem recyklátu a podpořit produkty se značkou Ecolabel, jejíž kritéria určuje Evropská komise. Po jednání politiků v Brně to novinářům řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
 

Jednání, kterému předcházela pondělní odborná konference, se zúčastnili zástupci Evropské agentury pro životní prostředí a ministři a ministryně z Česka, Slovenska, Maďarska, Polska, Bulharska, Rumunska, Slovinska, Rakouska a Německa. "Vnímám velkou shodu mezi názory vědců a politiků. Jsem nadšen ze schůzek ve formátu V4 plus, do kterého jsou zapojené i jiné sousední země nebo země s podobnou historickou zkušeností. Reprezentujeme téměř polovinu obyvatel Evropské unie a shoda na této širší platformě dává větší šanci prosadit se na celounijní úrovni," uvedl Hladík. Návrhy chtějí předložit Evropské komisi po červnových volbách do Evropského parlamentu.

Prvním z témat setkání byl dopad chemických látek na životní prostředí a zdraví lidí. "Je úzce spojen s resortem zdravotnictví, protože chemické látky, léky ovlivňují vodu, půdu, ovzduší i naše životy. Shodli jsme se na tom, že při přijímání nových chemických látek na trh chceme jednoznačně nastavit kritéria, na základě kterých takové látky budou povolené na evropský trh. Požadujeme dopadové studie včetně substancí látek. Stávalo se, že některé náhražky nebyly dostatečně prozkoumány a dopad na životní prostředí byl nakonec horší než u primární látky," řekl ministr.

Politici se zabývali rovněž otázkou regulace mikroplastů a konstatovali, že je v této oblasti rozšířený tzv. greenwashing. Existuje mnoho termínů spojených s ekologií, které ale nejsou ověřené a spotřebitel si nemůže být jistý, že kupuje produkt šetrný k životnímu prostředí. Jedinou vhodnou značkou je podle Hladíka Ecolabel, kterou v Česku uděluje ministerstvo životního prostředí. Snahou je podporovat výrobky s touto značkou třeba i ve veřejných zakázkách.

Ve druhém bloku se ministři a ministryně věnovali cirkulární ekonomice a využívání recyklátů. Shodli se na tom, že je potřeba sjednotit legislativu napříč zeměmi, řekl Hladík. "Hodně jsme diskutovali i zálohové systémy, kde je Česko relativně pozadu. Třeba u podpory výrobků z recyklátů jsme ale byli první, kteří začali prosazovat nižší sazbu DPH u výrobků, které jej obsahují," dodal.

Posledním tématem bylo světelné znečištění, ve kterém je podle Hladíka Česko průkopníkem a dokonce již zavedlo normu, která tento druh znečištění s nepříznivými vlivy na zdraví člověka i mnohých živočichů reguluje. "Kromě dopadu na životní prostředí a zdraví jsme se zabývali také hospodářským aspektem. Většina svítidel je dovážena z Číny, kde nemají limit maximální intenzity. Pokud bychom ji regulovali, podpoříme výrazně evropské výrobce a oživíme evropský trh s veřejným osvětlením," poznamenal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

13.3.2024 08:31
Kritéria pro uvádění novych chemických látek na trh. Takže se toho stávajícího chemického svinstva jako jsou “ vječné chemikálie” jako PFAS a teflon pet oblečení nezbavíme?
Odpovědět
RZ

Radim Zaňka

13.3.2024 09:18 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Většina materiálů, kterými lze nahradit plasty v běžném životě, byla vymyšlena a používá se. Problém však je v tom, že to bude vždycky dražší řešení. Plasty jsou levné, hodně levné a zůstanou tak. Na těžbě ropy se podílí jen asi z pěti procent a tohle množství suroviny bude vždy, případně bude uhlí. Zbavíme se toho až tehdy, až lidé pochopí, že si díky nanoplastům zásadně poškozují zdraví. Příroda si poradí, ale lidé ne. Důsledkům se nevyhne nikdo, protože ta svinstva jsou všude. Až se začnou bát ti bohatí a vlivní o své děti, pak se věci začnou skutečně měnit. A ony s mění, ale poznatky spojené s těmito dopady jsou záležitostí posledních let a nějakou dobu trvá, než si to většina lidí uvědomí. Nové chemikálie, které jsou nedostatečně otestované, jsou podle mne spíše záležitostí zemědělství, lesnictví, domácí chemie, čistících přípravků a kosmetiky. Tam bych opravdu větší regulaci jedině podpořil.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.3.2024 09:45 Reaguje na Radim Zaňka
tak to nějak bude, ale od tpoho je spotřební daň. Ať se zdaní malooběmové plasty.
Daňový systém se dá použít i aktivně nejen restriktovně, ale to by se muselo chtít.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.3.2024 09:45 Reaguje na Jaroslav Řezáč
objemové
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

13.3.2024 10:16 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Nic proti zdanění.

Hlavně by se měly plasty důsledně likvidovat ať už recyklací nebo spalováním (ZEVO). To, že se to nedělá, je ta největší zátěž mikroplasty.
Odpovědět
RZ

Radim Zaňka

13.3.2024 09:29
Nevím, co znamená, že "Většina svítidel je dovážena z Číny, kde nemají limit maximální intenzity.". Každý světelný zdroj má své parametry. Je potřeba regulovat instalaci těchto zdrojů a jejich vhodné spektrum pro konkrétní užití (např. bez modré a azurové složky večer a v noci, vyrovnanost spektra). Všechno je k dostání na asijských trzích a cokoli oni vyrobí, pokud to budeme chtít, bude za méně peněz, pokud nezasáhnou jiné regulační mechanismy. S tímto zásadní problém nemám.

Regulace je nutná co nejrychleji, jelikož neustále ubývá létajícího hmyzu díky světelnému znečištění a to pak bude mít dopad na všechny, protože se mohou zhroutit celé ekosystémy, na kterých je lidstvo závislé.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.3.2024 09:52 Reaguje na Radim Zaňka
světelný smog v ulicích a veřejných prostorech je velký. Jediné pravidlo, které mi připadá zajímavé je, že osvětleno musí být obě protilehlé strany silnice stejnou intenzitou. O SVĚTLE NA CHODNÍKU, ZÁHONU, STROMECH NEBO TRÁVNÍKU se tam nepíše ale přesto se tak děje natož zbytečné osvětlování domů veřejným osvetlením v pouliční linii.
To, že světelnost musí v ulici navazovat, tedy bez " tmavých" míst mi připadá přežité, každé auto má reflektor.
Sloupy na kterých je pouliční osvětlení instalováno se mohou výškově pohybovat v rozmezí 3-12m, tedy úpravou parametru sloupu pouličního osvětlení a smerování toku světla aby svítilo akorát na místo kde je potřeba je možné řešit i v nynější legislativě, stejně tak i omezení intenzity světel v dobách nočního klidu.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

13.3.2024 10:22 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ano, oči jsou na tmu velmi přizpůsobivé, a pokud to není narušeno pohledem na otevřená osvětlovací tělesa, může být dostatečná intenzita osvětlení velmi malá. Když člověk vidí svítící koule veřejného osvětlení, nezbývá, než si zoufat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist