https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mlade-zraneneho-rysa-ze-stanice-v-bartosovicich-uhynulo-pricinou-byla-otrava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mládě zraněného rysa ze stanice v Bartošovicích uhynulo, příčinou byla otrava

27.12.2023 01:09 (ČTK)
Rys ostrovid je největší kočkovitá šelma žijící na českém území. Je chráněný a patří mezi silně ohrožená zvířata. Je to plachá a samotářsky žijící šelma.
Rys ostrovid je největší kočkovitá šelma žijící na českém území. Je chráněný a patří mezi silně ohrožená zvířata. Je to plachá a samotářsky žijící šelma.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Mládě zraněného rysa ostrovida, o kterého od počátku prosince pečovali pracovníci Záchranné stanice v Bartošovicích na Novojičínsku, uhynulo. Stanice to uvedla na svém facebookovém profilu. Mládě utrpělo poranění po souboji se psem v obci Dobrá na Frýdecko-Místecku. Při něm uteklo na strom, ze kterého jej museli sundat hasiči.
 

Kotě se dostalo do záchranné stanice, kde bylo od 6. prosince. Původně se zdálo, že asi šestiměsíční kotě o váze okolo pěti kilogramů utrpělo při souboji se psem na zahradě rodinného domu jen drobná poranění. Jeho stav se ale později výrazně zhoršil.

"Přes veškerou naši snahu uhynulo mládě rysa ostrovida, které jsme před několika dny odchytili v obci Dobrá. Příčinou úhynu byla sepse, která vznikla zkřehnutím sliznice a prasknutím tlustého střeva," uvedli pracovníci stanice. Jde podle nich o fatální problém, se kterým si u divokých zvířat neumí veterinární medicína poradit.

Rys ostrovid je největší kočkovitá šelma žijící na českém území. Je chráněný a patří mezi silně ohrožená zvířata. Je to plachá a samotářsky žijící šelma. Loví menší kopytníky, svou kořist překvapuje rychlým útokem ze zálohy. Vyniká bystrým zrakem a má také výtečný sluch.

Rysové byli v minulosti v Česku zcela vyhubeni. Jejich návratu významně pomohlo v 70. a 80. letech minulého století vypuštění na Šumavě a v sousedním Bavorském lese. Okraj druhé populace zasahuje na území Chráněné krajinné oblasti Beskydy, kde je podle Agentury ochrany přírody a krajiny jedinou velkou šelmou, která se tam pravidelně rozmnožuje. Získat informace o stavu obou populací této vzácné a skrytě žijící šelmy je pro vědce a ochranáře obtížné, podle dostupných údajů žije v Beskydech okolo deseti rysů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

27.12.2023 08:24
Škoda, myslím, že rys není přemnožený.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

28.12.2023 18:58 Reaguje na Slavomil Vinkler
Souhlasím.
Odpovědět
Sl

Slovan

29.12.2023 08:07 Reaguje na Michal Ukropec
Ani na Šumavě Ukropec? Jste si zrovna vy fakt jistý?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist