https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mladi-aktiviste-vyzvali-k-ukonceni-vyroby-fosilnich-paliv-do-roku-2030
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mladí aktivisté vyzvali k ukončení výroby fosilních paliv do roku 2030

30.9.2021 14:45 | ŘÍM (ČTK)
Západ slunce nad texaským ropným polem
Západ slunce nad texaským ropným polem
Foto | swisscan / Flickr
Mladí ekologičtí aktivisté vyzvali k ukončení výroby ropy, zemního plynu a dalších fosilních paliv do roku 2030. Požadavek obsahuje závěrečný dokument globální schůze Youth4Climate, jež začala v úterý v Miláně. Setkání předcházelo klimatickému summitu v Glasgow a sjelo se na něj 400 aktivistů z bezmála 200 zemí, jež se připojily k pařížské klimatické dohodě, uvedla agentura Reuters.
 

Mezi dalšími požadavky, na kterých se shodli mladí delegáti, je například větší podpora udržitelnému cestovnímu ruchu. Aktivisté také chtějí, aby se ochraně klimatu věnovalo více času při vyučování ve školách. Vyzvali k větším investicím do obnovitelných zdrojů energie a opatření, jež zvýší odolnost vůči negativním dopadům změny klimatu. Delegáti chtějí také transparentnější způsob financování zelených opatření.

Milánská schůze začala v úterý silnou kritikou vlád bohatších zemí. Podle aktivistů tyto státy se dost nesnaží bojovat se změnami klimatu. Švédská aktivistka Greta Thunbergová uvedla, že světoví vůdci a další politici jen vznešeně mluví, jejich činy ale velmi zaostávají za prohlášeními. Účastníci schůze také poukázali na to, že bohatší země nenaplnily svůj dřívější závazek, že chudým zemím budou od roku 2020 poskytovat finanční pomoc na přechod k šetrnějšímu hospodářství ve výši 100 miliard dolarů ročně (2,2 bilionu korun).

Mladé při závěrečném setkání podpořil italský premiér Mario Draghi. "Vaše generace má nejvíce co ztratit kvůli klimatickým změnám (...). Máte pravdu, když požadujete zodpovědnost a změnu," uvedl Draghi. Dodal, že Itálie se bude snažit ve skupině největších světových ekonomik G20, které letos předsedá, prosadit závazek na omezení oteplení planety nanejvýše o 1,5 stupně.

Požadavky aktivistů na větší pomoc chudším zemím a rychlejší snižování emisí podpořil dnes i generální tajemník OSN António Guterres. "Možnosti, jak zabránit nejhorším dopadům změn klimatu, se rychle tenčí," uvedl Guterres.

Závěrečný den globální schůze doprovázejí od rána menší demonstrace a blokády silnic, proti kterým zasáhla policie. Demonstranti také krátce přerušili vystoupení italského premiéra Draghiho.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (24)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

30.9.2021 15:01
2030?

Jako že silniční nákladní doprava bude na elektřinu a železniční plně taky, jo?

Pitomci v akci, jim fakt hrabe.

A kde tu elektrickou energii na tohle všechno vezmou, když nesvatá trojice uhlí/plyn/jádro je fuj, to se raději taktně neptám.
Odpovědět
ig

30.9.2021 16:24 Reaguje na Svatá Prostoto
Chodíte vůbec někdy na výlety do přírody? Tak to jste si určitě všiml takových vysokých stožárů, na kterých jsou vždycky tři dráty. No a právě v těch je ta elektřina a když se pořádně podíváte, tak zjistíte, že vede úplně všude. Tak nechápu, proč by se ještě měla dělat z uhlí. To je jenom dílo uhelné lobby, že potřebuje odbyt. Ale od doby, co doma topíme elektřinou, už nikdo žádné uhlí nepotřebuje, těží se jen ze setrvačnosti a tomu se právě musí zabránit.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.9.2021 17:26 Reaguje na
A čím tu elektřinu ze tepelných elektráren nahradíme? To vyfasujeme liščí ohony a ebonitové tyče? OZE to totiž nahradit nezvládne.
Odpovědět
LV

Lubomír Vrána

30.9.2021 18:50 Reaguje na
Já bych to ještě vylepšil. Na co tři dráty,sakra! Když elektřina má jenom plus a mínus. Škoda mědi.
Odpovědět
ig

30.9.2021 19:11 Reaguje na Lubomír Vrána
Ono to není tak jednoduché, jeden drát vede napětí, druhý proud a třetí kosinus fí. Potřebujete všechny tři :-)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.10.2021 14:04 Reaguje na
Trvalo mi tři věty než jsem se přestal bát, že jste přišel o rozum:-))).

Odpovědět
KT

Karel Tejkal

30.9.2021 15:07
Za normálních okolností by podobná výzva byla jen směšná. Bohužel, svět už není normální.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.9.2021 16:13 Reaguje na Karel Tejkal
1*
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.9.2021 15:22
Chudáci děti, takhle se za ně schovávat a je zneužívat pro záměry kapitálu! Jak se někde objeví jméno dřívějšího zaměstnance americké banky Draghiho, tak je jasný, odkud vítr fouká. Ještě je hecuje:-
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.9.2021 16:16
Vyzývat můžou, v tom jim nikdo nebrání.
Jen by nejdříve měli předvést, čím budou nahrazena, aby přitom neklesl komfort, na který jsou zvyklí ( my též ).
Odpovědět
Pe

Petr

30.9.2021 17:13 Reaguje na smějící se bestie
Možná mají mladí lidé výhodu v tom, že ještě nemají mozek ztvrdlý materialismem a spotřebním systémem natolik, že si uvědomují kam takhle míříme, a že nechtějí prožít svůj život na rozpálené, vyprahlé a vybydlené planetě, zalezlí v domech. Oni mají celý život před sebou a chtějí ho prožít v dobré a zdravé budoucnosti, chtějí mít očekávání a plány, jako jste měl vy, když vám bylo dvacet. Nebo už jste zapomněl? Komfort pro ně není tak podstatný jako pro staršího člověka. Vám komfort nikdo nebere, oni chtějí lepší svět.
Odpovědět

Viktor Šedivý

30.9.2021 17:20 Reaguje na Petr
No, komsomolci také chtěli lepší svět. A skončilo to lágry a bídou.
Odpovědět
Pe

Petr

30.9.2021 17:26 Reaguje na Viktor Šedivý
V každém systému je riziko, že se k moci dostanou psychopati bez morálky a zneužijí ho pro svoje plány. Lidstvo si tím musí projít, aby dospělo a zmoudřelo.
Odpovědět

Viktor Šedivý

30.9.2021 19:48 Reaguje na Petr
V případě že se někdo rozhodne vybudovat lepší svět, protože ví nejlépe, co je správné, pak to není riziko ale jistota a už je pouze otázkou, zda mrtvých budou stovky nebo stovky milionů.

Je smutné, že Evropě nestačilo rudé poučení z dvacátého století a zopakuje si to v zelené.
Odpovědět
Pe

Petr

30.9.2021 19:58 Reaguje na Viktor Šedivý
Pak už zbývá jen otázka, proč lidé s takovýmito názory chodí diskutovat na stránky o ekologii.
Odpovědět
ig

1.10.2021 09:27 Reaguje na Petr
Protože chtějí své ideje protlačit jakýmkoliv kanálem pod jakoukoliv záminkou. Když to nepůjde přes ekonomiku, půjde to přes ekologii. A když ne přes ekologii, půjde to přes rasismus a sexismus. Jsou aktivní na všech odpovídajících platformách :-)
Odpovědět
JO

Jarka O.

1.10.2021 09:23 Reaguje na Petr
Stejně jako Vás mě štvou zprávy o deprimovaných dětech bez očekávání a plánů. Ten nihilismus. Vy asi děti ještě nemáte, jinak byste věděl, že to nejsou normální rodiče, které dětem zakazují plány a očekávání. Děti jsou strašené někým jiným k protigenerační vzpouře, jsou strašené "rozvratem" klimatu a zneuzité. Znám jen málo rodičů, kteří tohle svým dětem dělají, protože jsou z různých důvodů zblblí taky. Zbývá otázka, proč to někdo dělá, odpověd je snadná. Ale proč se jim to znovu a znovu u každé další generace daří. Takže ne lidstvo si musí projít, bohužel skoro každá generace si musí projít...je to děsivé.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.10.2021 14:08 Reaguje na Petr
Super, tak by mohli ... a nebo to můžete vzít za ně:-) ... zkusit nastínit, jak si veřejnou a nákladní dopravu (pro účely této diskuze budu schválně abstrahovat o buržoazní rozmařilosti v podobě IAD:-) do roku 2030 bez plynu a ropy představují.

Sem s tím ... a držte se toho, že na to máte 8 let.

Odpovědět
PE

Petr Eko

1.10.2021 21:52 Reaguje na Petr
Víte, já mám třeba jiný názor..
Mladí lidé tím, že nemají zkušenosti, jsou naivní a lehce zmanipulovatelní..
A nemluvte za všechny - že mladí nechtějí komfort?? To jste viděl kde??
Tady se ale hraje o něco zcela jiného - elity chtějí - kromě koronafašiiiismu nasadit i ekofašiiiismus.. A mladé používají jako "užitečné idioty", prominte ten výraz.
Tady jde o to, zcela zničit průmyslovou Evropu ve prospěch jiných zemí. Protože, jak chcete za 9 let zcela odstranit uhlíkové energie?? Pokud nejste zcela hloupý, tak pochopte, že to prostě tak rychle nejde. Jedině tedy za cenu "zpátky na stromy" - lidé at chodí pěšky, bydlí po 5-ti v jedné místnosti, jí 1 teplé jídlo denně atd.
Prostě návrat do 17-18. století..
To opravdu chcete??
Odpovědět
kk

karel krasensky

30.9.2021 17:07
Ti aktivisti to jeněco jako německý hitlerjugend nebo komsomolci v SSSR
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.9.2021 17:45 Reaguje na karel krasensky
Vlastně jo. Akorát Zoju Kosmoděmjanskou nahradila Gréta.
Odpovědět

Viktor Šedivý

1.10.2021 13:34 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Gréta je navíc zajímavě "štrejchnutá" osvědčeným modelem slaboduché pasačky, co měla vidění Panny Marie.
Odpovědět
LV

Lubomír Vrána

30.9.2021 18:43
Vřele doporučuji aktivistům obrátit se na Rusko a Čínu, které navyšují dodávky resp. odběr zemního plynu a staví další plynovod. Pokud tedy je zemní plyn fosilní palivo....Mohli by sebou vzít i Grétu.
Odpovědět
pa

pavel

2.10.2021 17:32
těm dementům bych sebral všechno od spodního prádla přes telefony auta kola a poslal bych je žrát trávu tak asi na dva měsíce aby byly ekologičtí a bylo by po revoltě toto si zkusit moje děti doma hnal bych je potěhem - jen by mě zajímalo jak se tam ti dementi s tou nemocnou gretou dostali že by levitací
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist