https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mladi-opet-v-rade-zemi-pochodovali-za-tvrdsi-ekologickou-politiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mladí opět v řadě zemí pochodovali za tvrdší ekologickou politiku

13.4.2019 07:10 | BERLÍN;PAŘÍŽ;LONDÝN (ČTK)
Manifestace volající po větším úsilí politiků v boji proti změnám klimatu se ve větším měřítku konají pravidelně už několik měsíců.
Manifestace volající po větším úsilí politiků v boji proti změnám klimatu se ve větším měřítku konají pravidelně už několik měsíců.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | GoranH / Pixabay
Tisíce mladých lidí v desítkách zemí se včera opět zapojily do pravidelných manifestací na podporu tvrdšího boje proti klimatickým změnám. Shromáždění inspirovaná pátečními "školními stávkami" Švédky Grety Thunbergové se konala po celé Evropě, ale také například v indickém hlavním městě Dillí. Ve čtvrtek vyjádřily mládežnickým aktivistům podporu tisíce vědců prostřednictvím článku v časopise Science.

 

"Obavy mladých demonstrantů jsou opodstatněné," zní titulek textu v prestižní vědecké publikaci. Badatelé z celého světa v něm prohlašují, že rozhořčení mládeže se může opřít o nejlepší dostupné vědecké poznatky. "Současná opatření na ochranu klimatu a biosféry jsou hluboce nepřiměřená. (...) Je zcela zásadní začít okamžitě s rychlou redukcí emisí oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů," dodávají vědci.

Manifestace volající po větším úsilí politiků v boji proti změnám klimatu se ve větším měřítku konají pravidelně už několik měsíců. Počátečním impulsem bylo počínání školačky Thunbergové, která loni v létě začala vždy v pátek chodit před švédský parlament a apelovat na tamní politiky. Dosud nejrozsáhlejší byly protesty 15. března, kdy se při celosvětové "mobilizaci" demonstrovalo od Sydney přes Soul a New York až po ugandskou Kampalu.

Při včerejším kole "pátků pro budoucnost" se podle deníku The Guardian konaly akce ve více než 30 zemích světa. Na sociálních sítích se objevily snímky z pochodů v Británii, Francii, Německu či Finsku, ale také v Turecku a Indii.

"Byl to opravdu fantastický den, po celé zemi protestovaly tisíce a tisíce studentů a pokračujeme v budování hnutí," citoval The Guardian Jakea Woodiera, který se účastnil shromáždění v Londýně.

Podle britského listu aktivistům vyjádřili podporu kromě vědců i nejrůznější celebrity. Je mezi nimi i britský přírodovědec David Attenborough, který se proslavil jako hlas provázející diváky přírodopisnými dokumenty BBC. Deníku The Washington Post řekl, že manifestace samy o sobě nic neřeší, ale mohou změnit názory veřejnosti i politiků. "A to je důvod, proč stojí za to stávkovat," dodal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

13.4.2019 05:53
http://debeste.de/upload/e1716c53ff4bf2692b8f610a097aa98f4836.jpg
Odpovědět
VK

Václav Kain

13.4.2019 09:23
Už na tu švédskou nemocnou puberťačku hoďte někdo síť.Mě by zajímalo jak si tu změnu klimatu představují.Co by se proto mělo udělat.A ne nejít do školy a někde hulákat.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

13.4.2019 16:57 Reaguje na Václav Kain
Ne, co by se mělo udělat? Zeptejte se sám sebe, co proti tomu děláte Vy sám. Jezdit méně autem single, využívat lokální produkci. A volit takové, kteří mají snížení emisí CO2 v programu.
Odpovědět
VK

Václav Kain

14.4.2019 09:01 Reaguje na Katka Pazderů
Katko Pazderů alias pomatená Gréto.Budu sdílet váš názor až se uhodím do hlavy a ztratím zdravý rozum.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

14.4.2019 11:41 Reaguje na Václav Kain
Nadávat a urážet umíte. Přemýšlení ale vaše silná stránka nikdy nebyla, že?
Odpovědět

Jan Šimůnek

14.4.2019 10:17 Reaguje na Katka Pazderů
Emise CO2 v Německu jsou zářným příkladem toho, co udělají "strany, které mají snížení emisí CO2 v programu" s těmito emisemi v reálu - drastické zvýšení.
Odpovědět
ig

14.4.2019 11:59 Reaguje na Katka Pazderů
Volit strany, které mají v programu jakékoliv iluzorní manipulace s CO2 volit nebudu, protože jsou to buď a) naprostí naivkové, nebo b) gauneři typu solárních baronů.

Co se týká single ježdění autem, rád bych s tím něco udělal, protože doopravdy nemám rád plýtvání (ne kvůli CO2, prostě jen tak), ale nějak mi to pořád nevychází. Nikdo z rodiny nechce pracovat tam, kde pracuju já, nikdo s kolegů nechce bydlet na trase kterou jezdím do práce a metro tam nejede...

Lokální produkci už jsem zkoušel, ale ten tuřín mi fakt nechutná. Banány jsou lepší :-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.4.2019 11:05
Já bych chtěl taky snižovat emise CO2 (byť si myslím, že je to blbina), proto podporuji výstavbu jaderných elektráren a jsem proti podpoře OZE, protože tyto zdroje produkci CO2 různými cestami významně zvyšují.
Odpovědět
VK

Václav Kain

14.4.2019 08:58
Možná že by stálo za úvahu Švédsko izolovat od okolního světa (ono je ale asi už pozdě,neboť ten švédský mor se značně rozšířil)protože ti jsou v honbě za ekologií tak pomatení,že se dá říci něco o nenormálnosti.Prý už nebudou létat,ale budou jezdit vlaky.No ze Švédska k jižním mořím vlakem,tak to musí být zážitek.
Odpovědět

Jan Šimůnek

15.4.2019 17:01 Reaguje na Václav Kain
Oni muž jsou totálně pomatení už teď, viz např. cenzura Pipi Dlouhé Punčochy nebo aktuální odebrání děvčat z křesťanské rodiny a dání na "převýchovu" k muslimům.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist