https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/modni-navrharka-spojila-starost-o-rodinne-hospodarstvi-s-ovcemi-s-modou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Módní návrhářka spojila starost o rodinné hospodářství s ovcemi s módou

18.2.2024 00:54 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Mladá módní návrhářka Linda Havrlíková, která si vytvořila vlastní značku a vyrábí vlněné oblečení, spojila v životě starost o rodinné hospodářství s ovcemi v krajině pod Brdy s módou. Chov postupně upravila tak, aby vlna z ovcí byla využitelná k výrobě tkanin a oděvů a aby výroba byla udržitelná a ekologická. Pod jejíma rukama tak vzniká oblečení, které pochází z vlny českých ovcí, je prosté průmyslových chemikálií a na konci své životnosti je kompostovatelné, řekla na brněnských veletrzích mody Styl a Kabo.
 

Když vystudovala obor Textilní a oděvní návrhářství na Technické univerzitě v Liberci, rozhodla se, že chce žít na venkově, a vrátila se domů do středních Čech. "Zjistila jsem, že z vlny našich ovcí tkaninu pro výrobu oděvů vyrobit nejde. A taky jsem zjistila, že vlna z českých chovů se stává z velké části odpadem," řekla Havrlíková. Postupně ale mohla vlnu z vlastních ovcí využít a také se dostala i k nejkvalitnější české vlně a mohla být spokojená i s kvalitou tkaniny.

V nabídce má dnes kabátky, svrchní dámskou košili, svetr a vyrábí i ze lnu. Vyrábí tak, aby měly oděvy co nejdelší životnost a byly opravitelné. "Dlouhodobě se snažím o udržitelný způsob života a výroba z ovčí vlny i ze lnu je udržitelná, jedná se o přírodní materiály. Zároveň nepoužívám syntetická barviva, ale pouze přírodní. Spolupracuju s kolegyní, která sbírá květiny pro barvení. Barevnost pak záleží i na tom, kdy se květiny sbírají, takže se barvy oblečení neopakují," řekla Havrlíková.

S udržitelností jde dokonce tak daleko, že používá pouze elektřinu, kterou vyrábí vodní turbína závislá na průtoku místního potoka. Usedlost totiž není napojená na elektrickou síť. "Takže se někdy, když je velké sucho, může stát, že elektřina není," poznamenala Havrlíková.

Udržitelnost je v posledních letech velkým globálním tématem a v textilním průmyslu obzvlášť, protože takzvaná rychlá móda je velkým ekologickým problémem. Výrazně se podílí na znečištění planety, produkci odpadů, spotřebovává značné přírodní zdroje. V Evropské unii by měl být v blízké budoucnosti výrobce či obchodník zodpovědný za celý životní cyklus oděvů. Ty, které vyrobí Havrlíková, jsou na konci své životnosti kompostovatelné.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

18.2.2024 06:54
Co se to najednou děje ?
Že by návrat k předkům, co !
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

18.2.2024 08:28
Len už jsem taky dlouho neviděl a když tak na semeno.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

18.2.2024 08:45
To je zajímavé, jakou odrůdu ovce pěstuje.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist